Lifestyle

Komentari 15

Potresom pogođena područja: Pošiljke se u poštama dulje čuvaju i ne plaća se ležarina

Potresom pogođena područja: Pošiljke se u poštama dulje čuvaju i ne plaća se ležarina

U Sisku ne rade dva poštanska ureda. Hrvatska pošta prilagodila je pravila dostave većine pošiljaka na razrušenim područjima. Poštarima iz pogođenih područja pomažu kolege iz drugih gradova...

Stanovnici s područja koje je pogodio potres, a više nisu na adresi na kojoj su prijavljeni, mogu zatražiti da im se pošta šalje na drugu adresu.

POGLEDAJTE VIDEO: Priprema se naselje za volontere

Taj zahtjev za slanje pošiljaka na drugu adresu, kao i onaj za zadržavanje pošiljaka u pošti se ne naplaćuju, a mogu se ispuniti u svim poštama ili online. No tim zahtjevom nisu obuhvaćena sudska i administrativna pismena te pismena po upravnom i poreznom postupku. To znači da na primjer prijedlog za ovrhu i rješenje o porezu neće dostaviti na novu adresu, nego će vratiti pošiljatelju.

- Pošiljke korisnika s potresom pogođenih područja zadržavamo dodatnih pet radnih dana, za njih ne naplaćujemo ležarinu, a ne naplaćuje se ni poštarina pri povratu pošiljaka za sve pošiljke koje se nisu mogle uručiti zato što je objekt na primateljevoj adresi srušen, a s primateljem se nije moglo kontaktirati - kažu u Hrvatskoj pošti.

Te mjere se odnose na područja poštanskih ureda: 44103 Sisak, 44104 Sisak, 44105 Sisak, 44201 Martinska Ves, 44202 Topolovac, 44203 Gušće, 44210 Sunja, 44272 Lekenik, 44273 Sela, 44250 Petrinja, 44253 Mošćenica, 44400 Glina, 44410 Vrginmost, 44415 Topusko, 44430 Hrvatska Kostajnica, 44440 Dvor i 44450 Hrvatska Dubica. Dodali su da poštari na tom području kratko nisu radili.

- Pružanje naših usluga i dostava su se stabilizirali u roku dva dana od razornih potresa. Dva poštanska ureda u Sisačko-moslavačkoj županiji, 44000 Sisak i 44010 Sisak-Caprag, privremeno su zatvorena zbog oštećenja. Obavljena je statička provjera svih poslovnih prostora i poštanskih ureda na tom području i sanirana su potencijalno opasna oštećenja. Svi otvoreni poštanski uredi sigurni su za naše radnike i korisnike. Naši kolege koji su statičari volontirali su na terenu te pregledavaju i privatne objekte - rekli su iz Hrvatske pošte.

Za korisnike pošti koje su zatvorene pošiljke se preuzimaju u obližnjim poštama. Svi korisnici iz Siska koji su primili obavijest o prispijeću s datumom do 30. prosinca pošiljke mogu preuzeti u pošti 44103, Augusta Cesarca 109A. Za obavijesti o prispijeću pošiljke zaprimljene nakon 31. prosinca pošiljke se mogu preuzeti u poštanskom uredu koji je naveden na obavijesti koju je poštar ostavio u sandučiću.

- Još 11. siječnja isplaćeno je 90 posto redovitih socijalnih pomoći, a s 13. siječnjem mirovinu su primili i korisnici u najudaljenijim dijelovima ovog područja. Poštarima iz Petrinje, Gline i Siska pomažu kolege iz okolnih gradova - dodali su iz Pošte.

Najčitaniji članci