Lifestyle

Komentari 10

Banke neće pokretati ovrhe za stradale u petrinjskom potresu, a odobravat će i moratorije

Banke neće pokretati ovrhe za stradale u petrinjskom potresu, a odobravat će i moratorije

Mnoge banke su obustavile i naplatu rata za kredite. Odobravat će i moratorij na kredite, no neke pojedine banke još ne znaju točne uvjete po kojima će se to provoditi

Do 28. veljače ove godine privremeno smo obustavili pokretanje mjera naplate te izvršenje trajnih naloga i izravnih terećenja, kažu u Zagrebačkoj banci.

Dodali su da građani neće imati dodatne troškove i da za to razdoblje neće obračunati zatezne kamate. Klijentima koji su pogođeni potresom omogućit će i trajnije mjere pomoći te moratorij na otplatu kredita.

POGLEDAJTE VIDEO:Najmlađa volonterka

I u Erste banci su zaustavili pokretanje ovrha te privremeno obustavili izvršenja trajnih naloga. I oni razmatraju mogućnost ugovaranja moratorija na otplatu kredita, a klijente će uskoro obavijestiti o mogućnostima.

U Privrednoj banci Zagreb kažu da korisnici kredita mogu ugovoriti moratorij u trajanju od 6 do 12 mjeseci, a banka će sudjelovati u troškovima solemnizacije, dok iznos ovisi o ugroženosti i stupnju oštećenja nekretnine. No neće automatski obustaviti naplatu trajnih naloga i za to se treba javiti u banku ili kontakt centar. Onima koji su ugovorili račun u poslovnicama PBZ-a Petrinja i Glina, tri mjeseca neće naplatiti naknadu za vođenje računa. I za dug PBZ Carda može se ugovoriti moratorij, a neće naplatiti ni neke naknade. PBZ će pogođenim poduzetnicima i obrtnicima obustaviti automatske naplate te omogućiti ugovaranje odgode otplate kredita, moratorij.

I Addiko banka će omogućiti moratorij na kredite i poduzetnicima, a to mogu tražiti i telefonski te e-mailom.

I iz Sberbank kažu da pripremaju mjere za klijente Sisačko-moslavačke i okolnih županija pogođenih potresom, a ima ih oko 1500. Privremeno su im obustavili pokretanje ovrha, a moći će ugovoriti moratorij na otplatu kredita i slične oblike restrukturiranja.

I Hrvatska poštanska banka će onima s područja pogođenog potresom omogućiti moratorij na kredite i neće pokretati ovrhe. I RBA priprema mogućnosti ugovaranja moratorija, obustavili su i pokretanje ovrha do finalizacije dugoročnog rješenja. RBA poziva one koji imaju trajni nalog da im se jave za dogovor. I OTP banka će klijentima s potresom pogođenog područja odobravati moratorij na kredite, a to mogu zatražiti preko web obrasca, telefonski ili u poslovnici. Oni koji u OTP banci ispune uvjete za moratorij na kredit neće imati dodatne troškove obrade kredita ni solemnizacije aneksa ugovora o kreditu.

Najčitaniji članci