Lifestyle

Komentari 14

Potvrđeno: 18°C je najbolja temperatura u sobi za spavanje

Potvrđeno: 18°C je najbolja temperatura u sobi za spavanje

Postoji nekoliko čimbenika koji mogu utjecati na vaš san, a jedan od njih je temperatura u vašoj sobi. Spavanje i temperatura međusobno su povezani putem vašeg tjelesnog sata

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Znanost dokazala: Psi zbilja mogu prepoznati lošeg čovjeka

Jedno istraživanje je otkrilo da se tjelesna temperatura tijela smanjuje tijekom noćne faze spavanja i povećava se tijekom faze budnosti. 

To su mogli uzrokovati evolucijski čimbenici, misli psihologica i stručnjakinja za spavanje  Ellen Vora.

- U vanjskim uvjetima u kojima smo se razvijali, temperatura pada noću. Taj pad dio je mnogih kontekstualnih čimbenika koji uzrokuju da se osjećamo pospano - rekla je.

Koja je najbolja temperatura za spavanje?

Snižavanje temperature u vašoj sobi nekoliko sati prije spavanja može pokrenuti proces hlađenja i vašeg tijela, što vam može pomoći za san.

- Optimalnom temperaturom za spavanje smatra se 18.3 stupnjeva Celzijusa - kaže Vora i dodaje da ako nemate ventilator da razmislite o kupnji istog za vašu spavaću sobu.

Woman sleeping in bed hugging soft white pillow

 - U proljeće i jesen moj najdraži način postizanja idealne temperature u spavaćoj sobi je otvaranje prozora - rekla je Vora.

Ali, sobna temperatura nije jedini način za optimizaciju sna. Ovo su tri ključna načina kako možete poboljšati higijenu spavanja.

1. Dodatci za bolji san

-  Mogli bi imati koristi od konzumiranja više magnezija, koji je poznat po svom smirujućem učinku što olakšava i mirniji san - rekao je liječnik obiteljske medicine Robert Roundtree. Magnezijev glicinat, posebno , može pospješiti opuštanje i često se preporučuje kao prirodno sredstvo za spavanje. 

2. Vježbajte tijekom dana

Čak i ako je to samo 30 minuta dnevno, stručnjakinja za spavanje Lynelle Schneeberg,  kaže kako je tjelovježba vrlo dobra za san. - To rezultira fizičkim umorom, što može produbiti san i pomaže kod upravljanja stresom - objasnila je.

3. Izbjegavajte kofein i alkohol prije spavanja

Kofein je stimulans i stoga ometa kvalitetan san. Jedno istraživanje preporučuje da ne konzumirate kofein najmanje šest sati prije spavanja kako biste postigli optimalni san.

- S druge strane, alkohol - iako nije stimulans, narušit će kvalitetu vašeg sna, čineći da se sljedeći dan osjećate umorno - kaže neurologinja Nicole Avena.

Umjesto toga, konzumirajte umirujuće biljne čajeve poput kamilice  kako biste pospješili opuštanje prije spavanja, prenosi mindbodygreen.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 6 tipova koji bi vas lako mogli povrijediti - uočite na vrijeme

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa našim Ćirom: