Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Povijest Cheesecakea: Ne, nije nastao u New Yorku, prvi recept je star čak 4000 godina

Povijest Cheesecakea: Ne, nije nastao u New Yorku, prvi recept je star čak 4000 godina

Od svojih prvih zabilježenih početaka na Samosu prije više od 4000 godina do trenutnog kultnog statusa diljem svijeta, ovaj kremasta torta ostaje omiljena poslastica sladokuscima svih dobi

VIDEO

Cheesecake je omiljeni desert širom svijeta. Iako mnogi pretpostavljaju da potječe iz New Yorka, zapravo se prvi put pojavljuje prije 4000 godina u antičkoj Grčkoj.

POGLEDAJTE VIDEO: Postoji i svjetski dan Cheesecake-a

Pokretanje videa...

Svjetski je dan cheesecakea 01:11

Prva 'torta od sira' najvjerojatnije je nastala na grčkom otoku Samosu. Fizički antropolozi su tamo iskopavali kalupe za sir koji su datirani oko 2.000 godina prije Krista. Sir i proizvodi od sira najvjerojatnije su postojali tisućama godina prije ovoga, ali o razdoblju prije nema baš fizičkih dokaza pa to nikada doista nećemo saznati. 

U Grčkoj se torta od sira smatrala dobrim izvorom energije, a postoje dokazi da je posluživana sportašima tijekom prvih olimpijskih igara 776. godine prije Krista. 

Poznato je da su grčki mladenci imali tortuč od sira kao svadbenu tortu. Jednostavni sastojci poput brašna, pšenice, meda i sira oblikovani su u tortu i pečeni.

Pisac Athenaeus zaslužan je za to što je 230. godine naše ere napisao prvi grčki recept za tortu od sira. Do tada su Grci posluživali tortu od sira više od 2000 godina, ali ovo je najstariji poznati sačuvani grčki recept. Također je bio prilično jednostavan - istucite sir dok ne postane glatki i kremasti - izmiješajte sir u mjedenoj tavi s medom i prosijanim pšeničnim brašnom. Zatim zagrijte tortu od sira 'u jednoj masi' i ostavite da se ohladi pa poslužite.

Kremasto osvježenje: Napravite cheesecake s finim borovnicama
Kremasto osvježenje: Napravite cheesecake s finim borovnicama

Kad su Rimljani osvojili Grčku, recept za tortu od sira bio je samo jedan u nizu ratnog plijena. Izmijenili su ga, uključujući u sastojke mljeveni sir i jaja. Ti su se sastojci pekli ispod vruće cigle i posluživali topli. Povremeno su Rimljani stavljali nadjev od sira u pecivo. 

Rimljani su svoju tortu od sira nazvali 'libuma' i posluživali su ga u posebnim prilikama. Marcus Cato, rimski političar koji je živio u prvom stoljeću prije Krista, zaslužan je za zapisivanje najstarijeg poznatog rimskog recepta za tortu od sira.

Kako su Rimljani širili svoje carstvo, Europljanima su donijeli i recept torte sa sirom. Velika Britanija i istočna Europa počele su eksperimentirati s načinima kako staviti svoj vlastiti jedinstveni spin na tortu od sira. 

U svakoj europskoj zemlji je recept počeo dobivati ​​različite kulturne oblike, koristeći sastojke izvorne za svaku regiju. 

1545. tiskana je prva kuharica. Opisuje cheesecake kao slatku hranu na bazi brašna. Čak je i kuhar Henryja VIII dao svoj doprinos u oblikovanju recepta za cheesecake. Očigledno je njegov kuhar izrezao sir na vrlo male komadiće i natapao te komade u mlijeku tri sata. Zatim je procijedio smjesu i dodao jaja, maslac i šećer.

Brzo i lako: Pripremite savršeni cheesecake od samo tri sastojka
Brzo i lako: Pripremite savršeni cheesecake od samo tri sastojka

Tek u 18. stoljeću torta od sira počeo je sličiti na cheesecake koji danas poznajemo u Sjedinjenim Državama. Otprilike u to vrijeme Europljani su počeli koristiti tučena jaja umjesto kvasca kako bi se kruh i kolači digli prilikom pečenja.

Uklanjanjem snažnog okusa kvasca, torta od sira više je nalikovala poslastici. Kad su Europljani emigrirali u Ameriku, neki su sa sobom donijeli i svoje unikatne recepte za torte od sira.

Desert pastry chefa Maxa Todorova: Cheesecake od borovnica s granitom od limete
Desert pastry chefa Maxa Todorova: Cheesecake od borovnica s granitom od limete

Dodavanje sastojka svojstvenog torti od sira

Krem sir bio je američki dodatak torti, a od tada je postao glavni sastojak torte od sira u Sjedinjenim Državama. 

1872. jedan je mljekar  u New Yorku pokušavao replicirati francuski sir Neufchatel. Umjesto toga, slučajno je otkrio postupak koji je rezultirao stvaranjem krem ​​sira. Tri godine kasnije, krem ​​sir se počeo pakirati u foliju i distribuirati u lokalne trgovine pod markom Philadelphia Cream Cheese. 

Marku Philadelphia Cream Cheese kupila je 1903. tvrtka Phoenix Cheese Company, a zatim ju je 1928. kupila tvrtka Kraft Cheese Company. Kraft nastavlja proizvoditi ovaj vrlo ukusan Philadelphia krem ​​sir koji se i dan danas može naći na policama trgovina.

Torta od sira u New Yorku

Naravno, nijedna priča o torti od sira nije potpuna ako ne zaronite u podrijetlo torte od sira iz New Yorka. Cheesecake u klasičnom njujorškom stilu poslužuje se bez ikakvih dodataka (voća, čokolade ili karamele). Ova torta slavnog glatkog okusa dobiva svoj prepoznatljivi okus iz dodatnih žumanjaka u mješavini torte s krem ​​sirom.

Do 1900-ih, stanovnici New Yorka su bili zaljubljeni u ovaj desert. Gotovo svaki restoran na svom jelovniku imao je svoju verziju torte od sira. Negdje u ovo vrijeme su Njujorčani počeli smatrati da su oni stvorili originalni recept cheesecake-a. 

Iako je najpoznatiji po svojim prepoznatljivim sendvičima, Arnold Reuben (1883.-1970.) općenito je zaslužan za stvaranje njujorške verzije torte od sira. Reuben je rođen u Njemačkoj, a u Ameriku je došao kao mladić. Priča kaže da je Reuben pozvan na večeru na kojoj je domaćica poslužila tortu od sira. Navodno ga je ovo jelo toliko zaintrigiralo da je eksperimentirao s receptom dok nije došao do voljene torte od sira u NY stilu.

Mljac! Napravite cheesecake sa bananama i pudingom za tren
Mljac! Napravite cheesecake sa bananama i pudingom za tren

Više varijacija torte od sira u Americi

New York nije jedino mjesto na kojem postoji posebna vrsta cheesecake-a u Americi. U Chicagu se receptu dodaje kiselo vrhnje kako bi ostalo kremasto, piše Cheesecake.com.

U međuvremenu, Philadelphia cheesecake poznat je po tome što je lakši i kremastiji od cheesecakea u stilu New Yorka, a može se poslužiti s voćnim ili čokoladnim preljevima. U St. Louisu uživaju u gnjecavom kolaču od maslaca koji ima dodatni sloj preljeva za kolače na nadjevu od sira.

Cheesecake diljem svijeta

Svi dijelovi svijeta također imaju svoj način razmišljanja o najboljem načinu izrade tortea od sira. Talijani koriste sir ricottu, dok Grci koriste mizitru ili fetu. Nijemci preferiraju svježi sir, dok Japanci koriste kombinaciju kukuruznog škroba i bjelanjaka. Postoje posebne torte od sira koje uključuju plavi sir, plodove mora, začinski čili, pa čak i tofu! Unatoč svim varijacijama, glavni sastojci popularnog deserta su sir, pšenica i zaslađivač i oni su isti kod svih recepata. 

Bez obzira na to kako ga pripremate, cheesecake je uistinu desert koji je izdržao test vremena. Od svojih prvih zabilježenih početaka na Samosu prije više od 4000 godina do trenutnog kultnog statusa diljem svijeta, ovaj kremasta torta ostaje omiljena poslastica  sladokuscima svih dobi.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'NAPUŠTENO - ZAPUŠTENO':

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith