Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Povratak u školu: Buđenje se 'trenira' po 20 minuta na dan

Povratak u školu: Buđenje se 'trenira' po 20 minuta na dan
1

Desetsatni san, "dosadni" večernji razgovori, pravi radni kutak, prijatelji i izleti, a ne ucjene, pomoći će vašem djetetu da lakše svlada novi početak školske godine

VIDEO

Ponovno privikavanje na ranojutarnja buđenja i višesatnu koncentraciju na predavanja nakon bezbrižnog ljeta većini školaraca predstavlja “muku”. Kako bi novu školsku sezonu počelo svježe i odmorno, djetetu je najprije potrebna reorganizacija narušenog bioritma spavanja. No umjesto da ga prisiljavate na ranije odlaske u krevet, i vi se prilagodite situaciji, savjetuju stručnjaci. 

Neka vam večeri (barem u početku) budu “tihe” i rezervirane za “najdosadnije” aktivnosti poput inventure kuhinjskih elemenata ili razgovor o sutrašnjem odlasku na posao. Nakon što uvidi da se cijela obitelj priprema za novi početak, dijete se neće osjećati kažnjeno te se neće pretjerano odupirati odlasku na počinak. 

Ako je vaš školarac navikao na lijeganje u 23 sata, ne pokušavajte ga odjedanput priviknuti na odlazak u krevet u 21. Osjećat će se budno i frustrirano. Umjesto toga vrijeme lijeganja svaka tri dana nastojte pomaknuti za 20 minuta ranije, kaže američki stručnjak za dječje poremećaje spavanja dr. Rafael Pelayo. 

Za uspješan školski početak važan je i motivirajući radni kutak raščišćen od gomile predmeta koji odvlače pozornost. Umjesto da ga organizirate u vlastitu stilu, dopustite djetetu da uz vašu pomoć samo osmisli i uredi radni kutak, gdje će se osjećati ugodno i rado boraviti. 

Tek je "vrijeme zagrijavanja"

Strah od loših rezultata rješavajte razgovorom. Recite mu da je prvih nekoliko tjedana “vrijeme zagrijavanja” i da ste uvijek tu za bilo kakvu pomoć.

"Matematika spavanja"

Razmislite u koje vrijeme dijete treba ustati te izbrojite devet sati unatrag. To je, otprilike, vrijeme kad bi školarac trebao već usnuti, kaže dr. Pelayo.

Sve je lakše uz prijatelja

Djecu koju su u školi zadirkivali prijatelji preporučljivo je povezati s nekim s kime će se u razredu najbolje slagati i rado družiti, navode stručnjaci.

I škola ima "dobre strane"

Školarca kojeg muči kraj ljeta i privikavanje na nove zadatke podsjetite na pozitivne strane škole poput druženja, igara, izleta i predmeta koji ga zanima. 

Ucjene ne pomažu

Ako se dijete opire odlasku u školu, ne prisiljavajte ga ucjenama i prijetnjama. Smireno ga pitajte što mu se točno u školi ne sviđa, savjetuju psiholozi.

Trik za idealan radni kutak

Neka dijete sjedne za stol i posegne do mjesta gdje bi svaki od predmeta potrebnih za pisanje zadaće trebao stajati - prema njegovu idealnom rasporedu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.
PET SRETNIKA

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.

Ako je riječ o ljubavnoj suši, određenim će se znakovima sreća ipak nasmiješiti - riječ je o onima koji će uskoro uživati u novoj, prekrasnoj romansi
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom