Lifestyle

Komentari 8

Povrće na roštilju: Trikovi kako da bude odlične teksture i okusa

Povrće na roštilju: Trikovi kako da bude odlične teksture i okusa

Svaki komad lagano premažite uljem prije pripreme jer povrće će tako biti sočnije i ukusnije. Krumpir, batat i drugo korjenasto povrće pecite umotano u foliju koju ste prethodno premazali uljem

Želite li da povrće bude brže gotovo, izrežite ga na manje komade. Na primjer, raznovrsne komadiće povrća možete složiti na štapiće kao ražnjiće i tako ih ispeći - olakšat ćete si posao, a opet ćete povrće poslužiti na zanimljiv način.

POGLEDAJTE VIDEO Najzdravije povrće:

Imajte na umu da određene vrste povrća ne treba držati na roštilju dulje od pokoje minute, na primjer, tikvice. Ako pečete krumpire, trebat će vam više vremena. Ukoliko povrće pečete predugo, može izgorjeti i osušiti se, a ako pečenje traje prekratko, iznutra će ostati sirovo.

Najprije ga staviti u sredinu roštilja, na jaču vatru pa ga premjestite uz rub gdje je temperatura roštilja manja, posebno ako se radi o komadima koji zahtijevaju dužu pripremu. Ali, povrće koje se može jesti i sirovo možete samo brzinski prepeći na jakoj vatri i maknuti, tek toliko da dobije boju sa svake strane.

Svakako posegnite za uljem ili folijom

Ukoliko stavite povrće na roštilj bez imalo ulja, osušit će se. Zato svaki komad lagano premažite uljem prije pripreme. Pazite da ne pretjerate, dovoljna je pokoja kap pomno razmazana kistom. Osim što će vam povrće biti sočnije, ulje pomaže da se začini na njemu ravnomjernije rasporede.

Ilustracija roštilja

Krumpir, batat i drugo korjenasto povrće pecite umotano u foliju koju ste prethodno premazali uljem (možete staviti i malo slanine). Možete napraviti i paketiće - na veći komad folije stavite povrće, preklopite folijom i rubove prstima zatvorite, pa tako sve zajedno stavite na roštilj. Pečete li krumpire, trebat će vam oko 12 do 15 minuta da budu gotovi.

Takvi paketići povrća se s jedne strane peku i povlače miris dima u sebe, a s druge se kuhaju u pari, pa priprema kraće traje, a povrće bude sočno, ukusno i fino mekano.

I manje komade pecite na foliji. Na primjer, cherry rajčice i drugo sitnije povrće, može vam propasti kroz rešetku u vatru ili se kotrljati po njoj, pa takve komade stavite na prethodno izbušenu foliju (kojoj se podigli rubove) pa tek tada na vatru. Povrće će se fino ispeći i dobiti aromu dima, a bit će vam puno lakše ispeći ga. 

Online Chill&Grill 2021. širi se diljem Hrvatske, a očekuje vas više od mjesec dana roštiljanja, dobre mjuze, konkretnih nagrada i fine klope! Prijavite se i osvojite nagrade na www.chillgrill.hr!

Partneri projekta su Karlovačko, Podravka, Mesna industrija Ravlić, Meggle, Zvijezda i Cromaris.

Najčitaniji članci