Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Poznati chefovi: Kao mali smo obožavali variva i domaće pite

Poznati chefovi: Kao mali smo  obožavali variva i domaće pite
1

Mirisi maminih i bakinih štrudli, sataraša ili torte od čokolade i oraha Branka Ognjenovića, Marinu Gaši i Božicu Brkan motiviraju na pripremu dobrih starih jela

VIDEO

Okusi djetinjstva ne zaboravljaju se tako lako, a nisu ih zaboravili ni naši vrsni chefovi. Petra Jelenić, chefica popularne slastičarnice Mak na konac, kao mala je obožavala pečena jaja i palačinke. 

- Tata je pekao jaja na karameliziranom luku, pa bi mu se sestra i ja pridružile za stolom te smo jeli iz tavice, svatko po nekoliko zalogaja. Jeli smo uvijek domaće i jednostavno, a ta su mi jela i danas omiljena - prisjeća se Petra i dodaje da je mama radila savršene palačinke. 

Recept je bio “strogo odokativan”, a Petra je nakon nekoliko stažiranja radila “palačinka partyje” s prijateljima. Jela ih je uglavnom s neponovljivim bakinim pekmezom od marelica.

- Sjećam se i bakine nedjeljne slastice, rezanaca s makom. Kad je pravila rezance za juhu, baka bi napravila i malo širokih rezanaca. Onda ih je skuhala, mak prepržila na malo maslaca, pa stavila na tjesteninu i posula s malo šećera - govori Petra. Slatko je voljela i Marina Gaši, vlasnica novigradskog restorana Marina.

- Danas više ne stignem pripremati jela kao nekad zbog puno posla, ali volim otići do mame, koja me nekad dočeka omiljenom slasticom - tortom od čokolade i oraha - kaže Marina. 

Davno zaboravljenih jela prisjetila se i gastronovinarka Božica Brkan, urednica portala Oblizeki. 

- Jeli smo često kukuruzne žgance i kašu, dosta variva i mnogo manje mesa. A obožavala sam jesti sirovi paradajz, jela sam ga kao jabuku. Od paradajza i ostalog povrća majka je spravljala odličan sataraš - kaže Božica, koja ga i danas sprema po starinskom receptu, bez previše začina. 

Da starinska domaća jela što dulje ostanu u kuhinji zalaže se i Branko Ognjenović, popularni televizijski chef i osnivač Kulinarskog studija “Majstor kuhar”. Kao mali jeo je uglavnom jela iz “austrougarske” kuhinje jer mu je baka bila iz Pešte. 

- Obožavao sam krpice sa zeljem i sva ljetna variva, poput graha ili bučina variva s paprikom i vrhnjem. A uz to su najbolje pasali ‘faširani šnicli’ - kaže Branko. 

Chef Mate Janković pak prisjeća se mediteranske prehrane jer je djetinjstvo proveo u Rijeci. U tanjuru se često našla riba, buzara od škampi, razna rižota...

- Ali špageti sa šalšom od pomidora i parmezanom bili su bez premca! To mi je i danas omiljeno jelo koje često radim - priča Mate Janković. 

S druge strane, baka mu je bila Slovenka, a pravila je fine štrudle, kao i štrukle za koje je ručno razvlačila tijesto
Domaći kruh od kojeg miriši cijela kuća obilježio je djetinjstvo Ane Grgić, chefice Esplanade. 

- Mama ga je svakodnevno pekla, a obožavala sam i pitu od krumpira. To su mi najomiljenija jela u djetinjstvu, na njima sam odrasla. Žao mi je da nemam više vremena pripravljati ih, ali kad odem kući u Brčko, često mi ih mama zna napraviti - kaže Ana. 

Mate Janković: Šalša sa špagetima i parmezanom

Sastojci: 6 cijelih rajčica, mrkva, 2 luka, 4 češnja češnjaka, 10 listova bosiljka, maslinovo ulje, sol, papar, malo šećera, 400 g špageta, ribani parmezan

Priprema: Rajčice blanširajte i ogulite te im izvadite sjemenke. Mrkvu naribajte, a luk sitno nasjeckajte. Popržite luk na malo maslinova ulja te dodajte mrkvu, grubo sjeckani češnjak i rajčicu. Dodajte prstohvat šećera, sol i papar pa kuhajte toliko da se rajčice ne raspadnu do kraja. Pri kraju dodajte bosiljak. Poslužite sa špagetima i ribanim parmezanom.

Branko Ognjenović: Varivo od buče 

Sastojci: 700 do 1000 g naribane buče, manja glavica luka (ili pola velike), pola paprike, 200 ml vrhnja, žlica svježeg kopra, malo brašna, sol, šareni papar

Priprema: Buču nasolite pa nakon 10-ak minuta dobro ocijedite rukama. Luk nasjeckajte na sitno, pa lagano popržite na malo ulja. Papriku narežite na kockice te ju dodajte na luk zajedno s bučom. Pospite s prstohvatom brašna (i ne morate) pa dodajte malo vode. Posolite i popaprite svježe mljevenim ili u mužaru tucanim paprom. Na kraju razmutite vrhnje i zakuhajte te pospite nasjeckanim koprom.

Božica Brkan: Bakin sataraš

Sastojci: kilogram rajčice, kilogram paprike (zelene, crvene i žute), ulje, sol

Priprema: Pirjajte oguljenu rajčicu i očišćenu papriku da omekšaju te da se zgusnu. Po potrebi posolite. U nekim varijantama u satarašu  ravnopravni dio čini luk - dakle u jednakim omjerima ili prema ukusu. U novije se vrijeme dodaju i drugi začini, primjerice češnjak, vlasac, papar, vegeta, čak i tipični sredozemni začini - majčina dušica i bosiljak.

Dutch pancakes with jam

Petra Jelenić: Palačinke s pekmezom od marelice

Sastojci: 500 ml mlijeka, jaje, malo ulja, prstohvat soli, 200 g brašna, domaći pekmez od marelica

Priprema: Umutite jaje sa solju pa postupno i naizmjence dodavajte brašno i mlijeko. Umiješajte i malo ulja kako se smjesa ne bi primala za tavu. Nadjenite domaćim pekmezom od marelica.

Homemade cheese strudel on plate

Ana Grgić: Pita od krumpira

Sastojci: 500 g brašna, malo soli, žlica ulja, voda prema potrebi; nadjev: kilogram krumpira, luk, sol i papar, jaje; preljev: 2 dl vode, 1/2 dl ulja, malo soli

Priprema: Zamijesite tijesto od brašna ulja, soli i vode toliko da bude mekano. Podijelite tijesto u kugle, pa prelijte s uljem i ostavite da odstoji 20 minuta. Razvaljajte što tanje. Krumpir i luk ogulite te naribajte na krupni ribež. Dodajte jaje i sol te papra po želji (malo više ako želite pikantniju pitu). Raspodijelite po listovima, zarolajte i pecite 20-ak minuta na 180°C, odnosno do zlatne boje. Izvadite pa prelijte prokuhanom vodom, uljem i soli. Vratite u pećnicu na još pet minuta da ispari tekućina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju