Govori li pluteni čep da se radi o kvalitetnom vinu? Pije li se bijelo zaista jako hladno i baš nikada uz meso? Ugledni stručnjak za vina odgovorio je i na ta pitanja
Poznati sommelier 'pokopao' je 12 poznatih mitova o vinima
Patrick Cappiello, sommelier godine 2014. po uglednom magazinu Food & Wine, otkrio je 12 najvećih mitova o vinima :
1. Bijelo vino treba biti servirano ledeno
To je velika zabluda, kaže Cappiello. Niti jedno vino ne bi trebalo piti jako hladno, ali ni mlako već se u njemu treba sačuvati osnovna kemija. Naime, što je hladnije, molekule u njemu su stisnutije te se aroma neće osjetiti u svojoj punoći. Toplije vino bit će aromatičnije, a idealna temperatura za bijelo vino je četiri stupnja Celzijusova.
2. Crno vino mora biti posluženo na sobnoj temperaturi
Teorije da crno vino ne smije biti u hladnjaku je još jedan velik mit. Stručnjak kaže sobna temperatura ubrzava proces starenja vina i kvari mu okus te preporučuje držati ga na hladnom.
3. Crno vino krivo je za groznu glavobolju
Razlog što nakon crnog vina imate glavobolju je taj što ga ne tretirate kao ostala alkoholna pića. Znači, popijete li previše vina, tijelo će dehidrirati kao i kod ostalog alkohola, a to izaziva glavobolju. Želite li se osjećati dobro, ne pretjerujte s alkoholom i tijekom večeri i kasnije pijte vodu.
4. Bijelo vino nikako ne pijte uz odrezak
Uz mesna jela bijelo vino se itekako može piti, tvrdi somelijer. Iako je crno vino savršeno uz odrezak, to ne znači da dobro bijelo treba izbjegavati. Savjetuje da uz meso izaberete vino punog voćnog okusa.
5. Ostavite vino da "diše" u boci
Od otvaranja boce vina i ostavljanje da "prodiše" nema nikakve koristi jer oblik boce ionako ne dopušta da puno zraka uđe unutra. Želite li da vino dobije taj dragocjeni kisik, najbolje ga je koristiti.
6. Ako je vino u kutiji, loše je kvalitete
Patrick Cappiello kaže da to nije točno te da vino ne mora nužno biti u boci. Objasnio je kako je u Europi uobičajeno vino iz kutije, a neka su nevjerojatno ukusna.
7. Jeftina vina su još gora
Velika zabluda! Ponekad su jeftinija vina kvalitetnija i ukusnija od skupljih. Neka vina su skupa samo zato što nose ime razvikanog brenda, a omjer njihove cijene i kvalitete nije realan.
8. Stara vina su uvijek bolja
Ni ova teorija nije nužno točna. Čak 99 posto vina trebalo bi popiti u roku od pet godina nakon proizvodnje, piše portal Thrillist. Ipak, istina je da starost vinima daje niz egzotičnih okusa i mirisa.
9. Čep na navoj pokazuje da je vino nekvalitetno
Čepovi na navoj pojavili su se oko 1950. godine i vina s takvim čepovima definitivno nisu loše kvalitete niti su nužno jeftina. Neki proizvođači inzistiraju na čepovima na navoj jer ne dopuštaju ulazak kisika u bocu. Drugi pak preferiraju plutene čepove jer propuštaju dovoljno zraka za oksidaciju tanina.
10. Šampanjac ne stari dobro
Nije istina da šampanjac treba popiti brzo nakon kupovine. Neotvorena boca može stajati tri do četiri godine na temperaturi od četiri stupnja Celzijusova.
11. Francuska vina bolja su od američkih
Iako nema sumnje da su Francuzi maheri za vina, jedna dobra su i ona iz Kalifornije. Razlika je u okusu, pa se jednima sviđa francusko, a drugima američko.
12. Bijelo vino uklanja mrlje od crnog vina
I to je običan mit. Bijelo vino će razrijediti mrlju od crnog, ali će dodatno obojiti tkaninu. Zato, čuvajte svoje bijelo vino i mrlju očistite drugačije.