Lifestyle

Komentari 0

Praktični savjeti s kojima ćete uštedjeti i bacati manje hrane

Praktični savjeti s kojima ćete uštedjeti i bacati manje hrane

Umjesto da besciljno lutate trgovinom i uzimate ono što izgleda dobro, napravite popis hrane koja vam je potrebna. Prije toga, provjerite što već imate i ne idite gladni u trgovinu

Bacanje hrane možemo zaustaviti s nekoliko promjena u svakodnevnim navikama i kuhinjskim rutinama. Kad bi se svi potrudili smanjiti bacanje hrane, to bi moglo imati veliki utjecaj na klimatske promjene. Evo kako početi s ovom 'navikom' u vlastitoj kuhinji.

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Kupujte pametnije

Umjesto da besciljno lutate trgovinom i uzimate ono što vas privuče, napravite popis hrane koja vam je potrebna. Prije toga, provjerite što već imate i ne idite gladni u trgovinu, jer je veća vjerojatnost da ćete kupiti stvari koje zapravo ne želite ili ne trebate.

2. Planirajte obroke unaprijed

Jedan od načina da prestanete kupovati hranu koja vam ne treba je da unaprijed isplanirate obroke. Tako znate točno što trebate kupiti umjesto da samo nagađate.

3. Kupujte češće

Umjesto da početkom tjedna odete u trgovinu i kupite tonu hrane, pokušajte više puta preko tjedan ići u trgovinu i kupovati manje. 

4. Neka hladnjak bude čist i organiziran

Koliko ste puta bacili hranu jer ste jednostavno zaboravili da vam je u hladnjaku? Čist i organiziran hladnjak jedan je od načina da uvijek pazite na hranu koju imate.

5. Strateški složite hladnjak

Jednu stvar koju morate imati na umu pri organizaciji hladnjaka je da ga treba slagati strateški. Stariju hranu stavite naprijed, a noviju straga. Na taj način prvo ćete potrošiti stariju hranu i izbjeći bacanje zbog roka trajanja. 

6. Pravilno skladištite hranu

Način skladištenja hrane je jako važan. Na primjer, neki svježi proizvodi će dulje trajati ako ih čuvate u hladnjaku, dok će drugi potrajati ako ih držite na suhom mjestu.

7. Prenamijenite ostatke

Hranu koju ne pojedete ne morate uvijek baciti nego ju možete iskoristiti za neki drugi obrok. Na primjer, nema razloga bacati  tjesteninu koju nitko nije pojeo kad ju možete iskoristiti za drugi obrok.

8. Iskoristite namirnice kojima će brzo isteći rok

Ako imate neke namirnice koji će se brzo pokvariti ili će im isteći rok, budite kreativni i napravite različita jela. Ideje uključuju iskorištavanje voća za smoothie, povrće za salatu...

9. Zapišite što bacite svaki tjedan

Pratite svoje navike bacanja hrane. Nekoliko tjedana zapisujte svaku namirnicu koju ste iz nekog razloga morali baciti. To može pomoći da ubuduće pametnije kupujete.

10. Spremite ostatke

Ostaci povrća ne moraju ići u smeće. Počnite ih čuvati za razne stvari. Ostaci poput mrkve, krumpira, luka, svježeg začinskog bilja i paprike mogu se zamrznuti, a zatim upotrijebiti za izradu svježeg povrtnog temeljca.

11. Kupujte smrznuto voće i povrće

Nema ništa loše u kupnji smrznutih proizvoda umjesto svježih - u nekim slučajevima nećete ni primijetiti razliku u okusu. Smrznuti proizvodi mogu trajati mjesecima u zamrzivaču, dok svježi mogu izdržati samo nekoliko dana ili tjedana.

12. Donirajte što ne koristite

Ako primijetite da imate puno hrane za koju znate da je nećete uskoro koristiti, razmislite da je donirate ljudima kojima je zaista potrebna.

13. Kompostirajte

 Ovaj organski materijal iskoristite kako bi vaš vrt bio bolji, a svježe voće i povrće koje nije pojedeno prenamijenjeno za gnojenje nove hrane.

14. Obratite pozornost na datum trajanja

Pogledajte do kada neki proizvod traje i potrudite se da ga do tad i iskoristite.

15. Zamrznite hranu

Hrana u zamrzivaču traje duže nego u hladnjaku i odličan je način za spremanje proizvoda za koje mislite da nećete uspjeti iskoristiti prije roka trajanja. 

16. Uložite u hermetičke posude

Prilikom skladištenja hrane želite biti sigurni da je skladištite ispravno - u protivnom bi se ostaci mogli pokvariti. Uložite u dobar set hermetički zatvorenih spremnika koji će najbolje čuvati hranu.

17. Konzerviranje i kiseljenje

Konzerviranje i kiseljenje drugi su način da nekim namirnicama produžite život.

18. Poslužite manje porcije

Kada poslužujete hranu sebi ili svojoj obitelji, odlučite se za manje porcije, a ne za nešto veliko. Većina nas jede ogromne porcije koje ne dovrši, a zatim ostaci odlaze u smeće, piše msn.

Najčitaniji članci