Lazanje sa špinatom i bešamel umakom tipično su jelo talijanske kuhinje. Najprije se pirjaju pelati bez kože, a zatim se dodaje blanširani špinat
Pravi gurmani lazanje pune s tri vrste sira i školjkama
Zbog slasnog tijesta (koji se prema talijanskoj recepturi priprema “al dente”) i dva umaka malo tko može odoljeti lazanjama. Osim osnovnog bijelog bešamel nadjeva dodaje se i bolonjez od rajčice, no oni su početak sočne gurmanske priče.
Padne li mi razina lazanja u krvi, postanem zao, upozoravao je junak crtanog filma mačak Garfield koji je najveći fan kremastog nadjeva koji se dodaje umjereno kako lazanje ne bi bile gnjecave. Da listovi tijesta ne budu tvrdi, dno lima za pečenje se prelije slojem umaka pa se stavlja prvi sloj tijesta. Ono će biti mekanije ako se listovi ne kuhaju nego samo namoče u vodi sa začinima poput majčine dušice, češnjaka, pesta, currya i peršina. Najbolje je biti velikodušan jer tijesto neutralizira aromu nadjeva. Talijanski gurmani listove tijesta osim mljevenim mesom pune rajčicama, gljivama, špinatom, lososom, sirom, tunom, bundevama ali i rastopljenim maslacem te mljevenim makom. Sir je nezaobilazan sastojak, ricotta, mozzarella ili parmezan - koji je osobito ukusan u zelenim lazanjama. Izazov su za gurmane koji “frkću” na kupovno tijesto - nego ga spremaju sami.
>>Bešamel umak
U tavu na 90 g zagrijanog maslaca dodajte 90 g pšeničnoga oštrog brašna. Brašno kratko popecite na umjerenoj vatri uz neprestano miješanje kuhačom. Ugrijte 1,6 l mlijeka, dodajte sol, bijeli papar i naribani muškatni oraščić. U vruće mlijeko koje ste maknuli s vatre umiješajte popečeno brašno. Kuhajte još nekoliko minuta uz neprestano miješanje pjenjačom dok ne dobijete gust i gladak umak bez grudica. Volite li aromatične začine, poigrajte se i curryjem ili bosiljkom, majčinom dušicom, češnjakom ili šafranom.
>> Lazanje s bundevom
Sastojci: 16 listova lazanja, 50 ml bijelog vina, 40 g parmezana, 250 g svježega kravljeg sira, 100 g mrkve, 150 g luka, kg bundeve, za umak: 1,5 l mlijeka, 80 g brašna, 80 g maslaca
Priprema: Na maslinovu ulju popecite naribanu mrkvu i nasjeckani luk. Čim luk postane staklast, dodajte očišćenu i naribanu bundevu, začinite vegetom i podlijte s malo bijelog vina. Kratko propirjajte, ohladite pa umiješajte propasiran svježi kravlji sir. Napravite bešamel i dodajte muškatni oraščić. Dno lima prelijte tankim slojem bešamela, a zatim slažite red lazanja, red bešamela, red nadjeva od bundeve i malo parmezana. Lazanje pecite 40 minuta na 180C.