Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pravo je vrijeme za šipak: Jača imunitet, smiruje suhi kašalj

Pravo je vrijeme za šipak: Jača imunitet, smiruje suhi kašalj

Blagotvorno djeluje na imunitet i probavni sustav, čisti krv, no spriječit će i taloženje kamenca u bubrezima. Donosimo najbolji recept za pripremi i savjetujemo kako ga piti

VIDEO

Njegova berba je završena u listopadu, pa ako već niste, iduće godine se pripremite i iskoristite jedan lijep vikend pa naberite šipak.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za jačanje imuniteta

Pokretanje videa...

01:35

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osušite ga i osigurajte si domaći čaj koji možete piti cijele godine. Šipak unatoč sušenju najduže zadržava vitamin C. U narodnoj medicini koriste se njegovi plodovi, list i cvijet. U Rusiji ga koriste za zacjeljivanje rana, liječenje bolesti bubrega i upale mokraćnog sustava. U kineskoj medicini ovo voće služi za poboljšavanje probave, dok se na Tibetu upotrebljava za liječenje tuberkuloze. Čak i osušeni plod sadrži mnogo vitamina.

Botaničari tvrde da u njegovom plodu ima više vitamina C nego u bilo kojoj drugoj biljci. Uz to sadrži i vitamine B, P, K i provitamin A, zatim natrij, tanin, flavonoid, limunovu i jabučnu kiselinu, pektin, šećer, masno i eterično ulje. Primjena šipka u medicini široko je rasprostranjena budući da se koristi u liječenju suhog kašlja i to najčešće u obliku čaja koji se služi procijeđen i zaslađen. Plod bilo koje vrste šipka bere se ručno i suši na suncu.

Najbolji zimski čajevi za pomoć protiv gripe i sezonskih viroza
Najbolji zimski čajevi za pomoć protiv gripe i sezonskih viroza

Osušen plod je tvrd, malo smežuran, sjajan, crvene ili tamnocrvene boje. Kiselkastog je i slatkog okusa, ali nema mirisa. Istovremeno služi kao tonik, vitaminski napitak za vrijeme prehlada i gripa, kao blagi diuretik, blagi laksativ, ili jednostavno kao čaj za uživanje. Uklanja proljetni umor, malaksalost i ostale tegobe uzrokovane nedostatkom vitamina C.

Šipak blagotvorno djeluje na probavne organe, potiče izlučivanje mokra- će, prevenira nastanak kamenca u bubrezima i mokraćnim kanalima. Također, čisti krv, a koristi se kod upalnih procesa bubrega ili mokraćnog mjehura.

Za liječenje suhog kašlja

Žlicu dobro usitnjenog ploda sušenog šipka prelijte s 2 dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Čaj procijedite, zasladite žličicom meda i pijte prije jela tri puta na dan. Ako je riječ o jakoj prehladi, možete ga piti i češće. Važno je samo da svaki put pripremite nov, svjež čaj.

Fantastična biljka koja ojačava imunitet i čuva vas kroz zimu
Fantastična biljka koja ojačava imunitet i čuva vas kroz zimu

Podizanje imuniteta

Tri žlice usitnjenog ploda sušenog šipka potopite u pola litra hladne vode, ostavite da odstoji 68 sati pa prokuhajte pola sata. Ostavite poklopljen čaj da se prohladi, procijedite i pomiješajte s jednakom količinom mlijeka. Zasladite žlicom meda i uzimajte prije spavanja. Idealan je za jačanje organizma, osobito starijih ljudi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru