Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Prednosti slatkog krumpira: Jača mozak, srce, imunitet...

Prednosti slatkog krumpira: Jača mozak, srce, imunitet...
1

Slatki je krumpir prepun minerala, vlakana, vitamina i fitonutrijentima - koji pomažu i tijelu i umu. Osim toga, jednostavan je za pripremu i može se spremati na razne načine

VIDEO

Kad ga idući put ugledate u trgovini, nemojte oklijevajte ubaciti ga u košaricu - jer se uz slatki krumpir vežu mnoge zdravstvene koristi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nutritivna vrijednost jednog slatkog krumpira srednje veličine

112 kalorija
26 g ugljikohidrata (8% DV)
2 g proteina
0 g ukupne masti
0 g zasićenih masti
4 g vlakana (15% DV)
5 g šećera
438 mg kalija (12% DV)
32 mg magnezija (8% DV)
39 mg kalcija (3% DV)
0,8 mg željeza (3% DV)
61 mg fosfora
3 mg vitamina C (5% DV)
0,3 mg vitamina B6 (15% DV)
18.443 IU vitamina A (386% DV)

Zdravstvene koristi slatkog krumpira:

Konzumacija slatkog krumpira može utjecati na:

  • Bolji vid - zbog vitamina A 
  • Imunitet - vitamin A pomaže i u drugim tjelesnim funkcijama, uključujući staničnu komunikaciju, rast i diferencijaciju
  • Oštriji um - vitamin B6 je bitan koenzim za kognitivni razvoj
  • Jače srce - kalij i magnezij pomažu krvnom tlaku.
  • Niži kolesterol (LDL)- vlakna mogu pomoći u smanjenju lošeg kolesterola, ali i smanjenju rizika od srčanih bolesti, pretilosti i dijabetesa tipa 2.

Je li slatki krumpir zdraviji od 'običnog', bijelog?

Dok slatki krumpir sadrži mnogo više vitamina A i nešto više vlakana, bijeli krumpir pobjeđuje kada je u pitanju sadržaj kalija i vitamina C. I bijeli i slatki krumpir smatraju se zdravim namirnicama bogatima s hranjivim tvarima, pa iskoristite prednosti jednog i drugog.

Mršavite bez dijete: Prestanite jesti kada ste umjereno siti
Mršavite bez dijete: Prestanite jesti kada ste umjereno siti

Ima li slatki krumpir visoki udio šećera?

Dreamstime

Ne. On sadrži prirodne šećere i u njemu nema dodanog šećera (osim naravno ako ga sami dodajete u kuhanju). Istraživanja čak pokazuju da slatki krumpir može biti izvrstan dodatak dijabetskoj prehrani. Česta je zabluda da dijabetičari moraju u potpunosti izbjegavati ugljikohidrate; ono što je važno je vrsta ugljikohidrata koju jedemo, a slatki je krumpir namirnica s niskim indeksom glikemije i sadrži mnogo vlakana, što znači da se glukoza sporo oslobađa i apsorbira u krvotok pa neće doći do navale šećera u krvi.

Narančasti, žuti ili ljubičasti slatki krumpir - u čemu je razlika?

Studije pokazuju da slatki krumpir u različitim bojama može sadržavati različitu razinu fitonutrijenata, kemikalija dobrih za zdravlje koje nalazimo u biljkama.

Narančasti slatki krumpir npr. ima najviše razine beta-karotena, karotenoida s antioksidacijskim djelovanjem. S druge strane, ljubičasti krumpir ima više antocijana, flavonoida koji se nalazi u borovnicama. Antocijanini također imaju antioksidacijski učinak i mogu pridonijeti zdravlju mozga. 

Možemo li s njim uzeti previše vitamina A?

Iako je istina da prevelike doze vitamina A iz raznih dodataka prehrani mogu dovesti do predoziranja odnosno hipervitaminoze A, no velike količine karotenoida pro-vitamina A (onog iz povrća) nisu povezane sa štetnim nuspojavama.

Konzumacija prevelikih količina hrane bogata beta-karotenom poput mrkve može uzrokovati bezopasno stanje zvano karotenemija, za koje je karakteristična žuta pigmentacija kože.

Kondukterka i food blogerica: 'Ja sam poluvegetarijanka'
Kondukterka i food blogerica: 'Ja sam poluvegetarijanka'

Kako ga pripremati?

Dreamstime

Postoji toliko ukusnih načina da iskoristite blagodati slatkog krumpira. Pri kupnji odaberite čvrste gomolje sa glatkom kožom i čuvajte ih do tjedan dana na hladnom, suhom i tamnom mjestu - ne u hladnjaku, jer to može uzrokovati da mu se unutrašnjost stvrdne i da skuhan ima čudan okus, piše Good House Keeping.

Pokušajte napraviti pire od slatkog krumpira, prženi slatki pomfrit ili salatu s pečenim slatkim krumpirom, a recepte pogledajte u videu gore.
 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

09:31
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Što sat rođenja govori o vama?
OPIS KARAKTERA

Što sat rođenja govori o vama?

Osim što otkriva podznak u horoskopu, sat rođenja pomaže prepoznati specifične osobine. Proučite svoje vrijeme rođenja ili ono bliskih osoba i provjerite odgovaraju li opisi karaktera stvarnosti