Lifestyle

Komentari 1

Prednosti spavanja s maskom za oči: Dublji je san, smanjuju bore i olakšavaju glavobolju

Prednosti spavanja s maskom za oči: Dublji je san, smanjuju bore i olakšavaju glavobolju

Dobra maska za spavanje trebala bi biti izrađena od prirodnog materijala, a ako u sebi ima određenu težinu, može pomoći kod glavobolja i pritiska. Zamračenje koje donosi odlično je za kvalitetan san

Dobar san ključan je za kvalitetu života, a svatko od nas ima neki svoj trik kako da bude što udobniji i ljepši. Nekima je važna temperatura, nekima količina jastuka, a nekima količina svjetla. Maske za oči osim što su chic, imaju i neke benefite koji donose puno bolji odmor.

POGLEDAJTE VIDEO: Mama opisala trik kako joj se djeca noću ne bude

Prvo što je vrlo važno kod maske za spavanje, je materijal od kojeg je izrađena. 

- Držite se prirodnih vlakana poput svile, za koje se na mikroskopskoj razini pokazalo da su mekša i nježnija prema barijeri kože i pokušajte izbjegavati sintetiku poput poliestera - kaže dermatolog Joshua Zeichner za Byrdie, pa dodaje da je redovito pranje maske vrlo važno.

- Ako se noću znojite ili ne umivate prije spavanja, trebate ju prati svakodnevno.

1. Štiti kožu tijekom noći

Maska za oči štiti najosjetljiviji dio kože lica, a osim što sprječava nesvjesno trljanje kože o jastučnice i plahte, smanjuje boranje koje se događa kad se zaležimo u nekom položaju.

2. Može smanjiti tenziju i pritisak u glavi

Ako imate tendenciju zadržavanja napetosti u licu ili ste skloni glavoboljama, određene maske za oči mogu vam pomoći u ublažavanju simptoma.

- Maska ​​za oči s težinom obično sadrži mikrozrnca koja nude kompresiju koju neki ljudi smatraju smirujućom dok tonu u san - kaže David Rubin, certificirani trener dobrog sna.

- Ove maske vrše lagani pritisak na vaše lice, što može pomoći kod napetosti oko očiju, kao i kod noćnih glavobolja ili migrena.

3. Pomažu kod dobrog sna na putu

Navika sna s maskom može vam poboljšati san kad se nalazite na nepoznatom mjestu ili u avionu, jer donosi osjećaj poznatoga, a i blokira svjetlo. Potpuna tama važna je za kvalitetnog sna, a ponekad ju je bez maske gotovo nemoguće postići.

4. Može smanjiti otečenost

Česta pojava je buđenje iz sna s natečenim licem i tamnim podočnjacima. No i s time nam maska može pomoći.

- Maske za oči s težinom vrše fizički pritisak na kožu ispod očiju i uklanjaju višak tekućine koja pridonosi natečenosti - kaže Zeichner, pa dodajte da to može pomoći i s podočnjacima.

- Maske za hlađenje očiju također mogu pomoći u uklanjanju napuhanosti sužavajući krvne žile - objasnio je.

5. Poboljšavaju kvalitetu sna

- Maske za oči mogu osigurati potpunu tamu, što općenito poboljšava san budući da vam vanjsko svjetlo ne smeta - kaže Rubin. Napominje da manje noćnih prekida znači da ćete vjerojatno dobiti više REM faze, u kojoj se odvija većina naših snova, što čini oko 25% našeg vremena spavanja. REM je toliko važan jer stimulira područja mozga koja se bave učenjem i pamćenjem.

Najčitaniji članci