Ne treba posebno naglašavati koliko je nar dobar za zdravlje, a kada ga spojite s rumom, jabukama i orašastim plodovima, tada postaje pravi raj za vaše nepce
Prefina domaća pita s džemom od nara, jabukama i malo ruma
Sastojci:
- 280 g brašna
- 60 g šećera
- 120 g maslaca
- jaje
- žumanjak
- žlica vode
- 500 g jabuka
- 100 g sjeckanih orašastih plodova
Za džem od nara:
- kg očišćenog nara
- 750 g šećera
- žličica vanilije
- žličica ruma
Priprema:
Preko noći pomiješajte nar sa šećerom. Sutradan kuhajte oko 20 minuta, procijedite i vratite sok u posudu, a bobice pasirajte. Kuhajte ih sa sokom dok ne dobijete džem željene gustoće i aromatizirajte vanilijom i rumom. Umijesite prhko tijesto za pitu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak pola sata. Dvije trećine tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini i obložite kalup za pitu.
Razvaljajte ostatak tijesta i izrežite na duge šire trake. Premažite pitu džemom od nara, posipajte orašidima i nadjenite sitno ribanim jabukama pomiješanim s dvije žlice džema. Napravite rešetku od traka tijesta na vrhu pite, navlažite s malo vode, pritisnite krajeve i uklonite višak tijesta. Peciteoko 40 minuta na 200°C.