Obavijesti

Lifestyle

Komentari 44
Foto: Deagreez
NIJE SVEJEDNO ŠTO JEDETE

Prehrana za mladolik izgled: Primjeri jelovnika i top savjeti

Iako dame prije nekoliko stotina godina nisu znale kemijski sastav bilja, grickale su koromač i pile čaj od korijena maslačka kako bi im tijelo i bedra dulje bila meka i ravna, kaže Olja Martinić

Hrana je dio naše svakodnevice, ona je užitak i razonoda. Pri spomenu dijete često je prva asocijacija na ‘bolničku prehranu’, a prva slika bezličnih i svih ugoda oslobođeni obroci. No, pokazat ćemo upravo suprotno. Dijeta u svoj svojoj gastronomskoj raskoši ovisi o nama samima - naglasila je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita u svojoj knjizi 'Najbolje od dijetetike' u kojoj savjetuje kako prilagoditi prehranu određenim stanjima, od zdravstvenih do poboljšanja ljepote i mladolikog izgleda.

POGLEDAJTE VIDEO: Prehrana za mladolik izgled

Pokretanje videa...

Prehrana za mladolik izgled 01:24

- Nekoliko godina pretjerivanja u unosu slatkiša, pića ili pak zasićenih masnoća najčešće se neće primijetiti promjenom vanjskog izgleda. Glavni vidljivi znakovi prehrambenog nereda odrasle osobe identificiraju se pojavom ubrzanog starenja. Stoga na vrijeme, u punoj snazi i pri harmoničnom endokrinom funkcioniranju našeg organizma započnimo se dostatnom brigom i ciljanim nutritivnim selekcijama kako bismo odgodili starenje, ali i očuvali zdravlje - dodala je.

Gastro Advent

Top 10 savjeta za usporavanje starenja

- Najbolji način borbe protiv starenja i stvaranja bora koje su prvi vanjski pokazatelj starosti, jest zdravi životni stil koji uključuje pravilnu prehranu, nepušenje i redovitu tjelesnu aktivnost. Prehrana koja se temelji na unosu cjelovitih žitarica, voća, povrća, niskomasnih mliječnih proizvoda i mesa peradi i ribe, uistinu sadrži sve što je potrebno za usporavanje posljedica starenja - pojasnila je Vikica Krolo, dr. med. koja je, također, sudjelovala u stvaranju knjige 'Najbolje od dijetetike'.

- Posebnu pažnju prehrani trebaju posvetiti rizične skupine, osobe izložene stresu i psihofizičkim naporima, kronični bolesnici, osobe koje slijede posebne prehrambene režime kao što su redukcijske dijete, veganstvo, makrobiotiku, te osobe koje uzimaju određene lijekove, pušači kao i oni koji pretjerano konzumiraju alkohol - dodala je. 

Praktična hit frizura: Bob koji ima duže pramenove oko lica
Praktična hit frizura: Bob koji ima duže pramenove oko lica

Napominje kako se američki dermatolog dr. Nicholas Perricone proslavio knjigom o prehrani protiv starenja u kojoj je istaknuo deset osnovnih smjernica za usporavanje procesa starenja: 

  1. Jedi obilje masne ribe, posebice lososa, te druge namirnice koje su izvor proteina poput jaja i peradi. Proteini su potrebni za obnovu i usporavanje starenja stanica kože, dok omega-3 masne kiseline održavaju adekvatnu vlažnost kože i ublažavaju upalne procese.
  2. Često konzumiraj svježe tamno bobičasto voće, posebno borovnice. Ono sadrži antioksidanse koji pomažu pri detoksikaciji i sprječavaju prijevremeno starenje.
  3. Jedi dinje, jabuke i kruške. Ovo voće ima nisku vrijednost glikemijskog indeksa. Lubenica, banane i mango su voće s višom vrijednošću glikemijskog indeksa, te ga stoga treba konzumirati umjereno.
  4. Prednost treba dati orašastim plodovima, posebice lješnjacima i bademima jer sadrže bogatstvo vitamina E i linolne kiseline, što pomaže borbi protiv starenja. 
  5. Za doručak se preporučuje jesti svježe pripremljenu zobenu kašu ili zobene pahuljice koje će pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi.
  6. Pij osam do deset čaša vode dnevno. Čak i blaga dehidracija može učiniti izgled kože starijim.
  7. Izbjegavaj kavu i čaj.
  8. Izbjegavaj alkohol.
  9. Izbjegavaj rafinirane ugljikohidrate poput bijelog brašna i šećera.
  10. Svakodnevno se bavi tjelovježbom. Tjelesna aktivnost ima protuupalni učinak na stanice.

Primjeri jelovnika za očuvanje mladolikog izgleda i dobrog zdravlja

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

Doručak

- Za doručak potrebno je obavezno pojesti oko 50 grama povrća koje nije termički obrađeno ili je kratko tretirano - napominje Olja Martinić.

Doručak s paprikom

50 g integralnog kruha 50 g paprike (žute, svježe, može i kisela paprika) 50 g skute 1 kavena žlica ulja (maslinovo ili bučino ulje) malo vode začini prema želji

Priprema: U blenderu napraviti namaz od navedenih sastojaka i potom namazati na kruh. Može se pripremiti veća količina namaza koju čuvajte u hladnjaku. VAŽNO: 100 g paprike sadrži oko 200 mg vitamina C što je dva do tri puta više nego u limunu, a sadrži i citrin koji doprinosi elastičnosti kapilara.

Siti doručak

40 g dvopek od raženog brašna 1 jaje 100 g mladog luka 1 mala čajna žlica svježeg peršina 1 kavena žličica masti

Priprema: Na zagrijanoj masti lagano zagrijati mladi luk, te dodati umućeno jaje. Na omlet prije jela dodati nasjeckani svježi peršin.

Sendvič od posnog mesa

50 g beskvasnog kruha od pira 50 g salame od konjskog mesa ili divljači 70 g rajčice 30 g korijena peršina 30 g korijena celera sok od limuna, maslinovo ili bučino ulje

Priprema: Nasjeckano povrće začiniti limunom i uljem te poslužiti uz sendvič sa salamom.

Mediteranski doručak 50 g peciva sa sjemenkama 50 g tune iz maslinova ulja 100 g rotkvice Priprema: Od navedenih, pravilno nasjeckanih sastojaka složiti sendvič.

9 trikova da kosa izgleda čisto i ne treba je prati toliko često
9 trikova da kosa izgleda čisto i ne treba je prati toliko često

Anti age smoothie

1 dcl čaja od ružmarina 0,5 dcl soka od maline ili kupine 50 g mladog špinata 1 struk mladog koromača 1 struk mladog maslačka 1 suha smokva ili 1 jušna žlica grožđica 1 jušna žlica mljevenih oraha 1 kruška 1 naranča 1 rajčica

Priprema: Nasjeckati sve sastojke i energično usitniti u blenderu uz 1 dcl ohlađenog čaja od ružmarina.

Walkerov doručak

1 zrela banana 1 mrkva 2 žlice grožđica 3 suhe smokve (mogu i svježe) 3 žlice mljevenih oraha ili badema

Priprema: Večer prije namočiti grožđice i smokve ako su suhe. Naribati mrkvu te ju pomiješati s grožđicama. U zdjelicu posložiti banane narezane na kolutiće te dodajte smjesu mrkve i grožđica. Na vrh dodajte mljevene orahe ili bademe.

*američki stručnjak za prehranu i zdravlje dr. Norman Walker je živio 116 godina i uvijek je jeo isti doručak

Fotolia

Ručak

Žitarice, povrće, mliječni proizvodi i meso peradi i ribe su odlična dobitna kombinacija

Juha od lubenice

50 g lubenice 50 g dinje 10 g vrhnja 5 g brašna peršin, menta, sol i bijeli papar

Priprema: Lubenicu i dinju izrezati na kocke. U posudu staviti 300 g vode i kockice dinje te nasjeckan peršin, mentu i začine. Prokuhati, a potom smiksati ili pasirati. Pripremiti smjesu od vrhnja i brašna, spojiti s juhom i kratko prokuhati.

U ohlađenu gotovu juhu dodati lubenice na kockice i poslužiti. Teleći rižot 60 g telećeg mišića 30 g crvenog luka 30 g mrkve 20 g korijena celera 50 g riže 10 g ulja peršin, sol, papar Priprema: Nasjeckano povrće propirjati na ulju te dodati teletinu izrezanu na kockice. Pirjati sa začinima uz podlijevanje povrtnim bujonom. Dodati rižu (integralnu koja je prethodno napola skuhana) i nastaviti s mesom doraditi rižot.

Kuhana teleća koljenica u umaku od rajčica s bosiljkom i pire od cvjetače

160 g teleće koljenice sa šupljom kosti 50 g krumpira 100 g mrkve 80 g korijena selena 50 g korijena peršina 10 g lista peršina 100 g rajčice 60 g crvenog luka

Priprema: Očišćeno i usitnjeno povrće i teleću koljenicu kuhati u posoljenoj vodi na tihoj vatri oko dva sata (voditi računa o količini vode u posudi). Povrće protisnuti kroz pasirku i u juhu po želji dodati prepržene kocke kruha od raženog brašna. Kuhano meso poslužiti s umakom od rajčica.

Slavni vizažist: Make-up kuće uglavnom ignoriraju žene u godinama te imaju krive ideale
Slavni vizažist: Make-up kuće uglavnom ignoriraju žene u godinama te imaju krive ideale

Kuhana grdobina

180 g grdobine (najbolje glava) 80 g krumpira narezanog na kriške 1 dcl bijelog vina 1 dcl vode 10 g bijelog luka 40 g crvenog luka narezanog na kolutiće Sol, papar u zrnu 1 grančica ružmarina 2 lovorova lista 10 g peršina

Priprema: Očišćenu grdobinu i nasjeckano povrće staviti u posudu, začiniti te podliti vinom i vodom. Kuhati na laganoj vatri oko 90 minuta. Ako voda ispari, dodati toplu vodu jer cijeli sadržaj u posudi mora biti uronjen u tekućinu.

*grdobina (kao i raža) obiluju hijaluronskom kiselinom pa je važno pojesti jušni dio kao i ribu.

Zeleni ručak

200 g špinata 100 g crvenog luka 10 g bijelog luka 20 g sjeckanog peršina 30 g zobenih pahuljica 20 g ribanog sira gauda sol, papar

Priprema: Nasjeckati blanširani špinat i dodati nariban luk, sir, peršin, začine i zobene pahuljice. Nakon što smjesa odstoji, oblikovati kosane odreske i zapeći ih u pećnici. Poslužiti uz prilog od graška i 250 g zelene salate s dresingom od limuna i maslinovog ulja.

Prilog od graška 120 g graška 50 g ribanog crvenog luka 12 g krumpira narezanog na kocke 20 g sjeckanog peršina 10 g pirea od rajčica Priprema: Na poprženom ulju pirjati nasjeckano povrće i grašak uz podlijevanje povrtnim bujonom. Pred kraj dodati pire od rajčice i sjeckani peršin.

Umak od rajčica

100 g suhih rajčica iz ulja 100 g svježih rajčica ili pelate 10 g ulja 20 g bosiljka sol, papar i malo šećera

Priprema: Pirjane rajčice usitniti štapnim mikserom i začiniti po želji, na kraju dodati usitnjeni svježi usitnjeni bosiljak. 120 g kuhane cvjetače spojiti s 50 g kuhanih krumpira i napraviti pire uz dodatak maslaca prema želji.

Gulaš od sojinih komadića

140 g komadića soje 100 g crvenog luka 80 g korijena selena 10 g bijelog luka 100 g orza 15 g umaka od rajčice 1 lovorov list suha šljiva soja umak

Priprema: Na malo običnog ulja popržiti sitno sjeckani luk i korijen selena, dodati komadiće soje, zatim začine te podliti vodom. Nakon 15 minuta spojiti soju i orzo te začiniti s rajčicom. Prije serviranja dodati soja umak.

Večera

Tjestenina s makom

60 g tjestenine od durum pšenice 100 g kruške 10 do 15 g maka 5 g maslinova ulja

Priprema: Skuhati tjesteninu u slanoj vodi, ocijediti i dodati na zagrijano maslinovo ulje. Štapnim mikserom usitniti krušku te na tjesteninu dodati mljeveni mak i usitnjenu krušku. Pažljivo promiješati i ostaviti nekoliko minuta poklopljeno.

Poslužiti na marmeladi od ljubičastog luka. Marmelada se priprema tako da se na maslinovom ulju 20 minuta dinsta na kolute narezan crveni luk. U smjesu dodati aceto balsamico i 1 dcl crnog vina te pirjati dok se ne zgusne kao marmelada. Prema želji dodati žlicu smeđeg šećera.

Salata s prepečenim lješnjakom

100 g feta sira 100 g rajčica 100 g krastavaca 30 g klica od pšenice 50 g crvenog luka 50 g lješnjaka zapečenih u pećnici (usitnjenih na komadiće) sok od limuna, ulje i bosiljak

Priprema: Sve sastojke nasjeckati i spojiti u velikoj zdjeli te začiniti.

Hladetina

Sastojci (za 10 osoba): 2 do 4 svinjske nožice dijelovi svinjske glave s kožicom - obrazine 2 mrkve 1 korijen peršina 1 crveni luk 2 do 4 režnja bijelog luka peršin, sol, zrna papra

Priprema: Sve sastojke kuhati nekoliko sati, a potom očistiti jestive dijelove i korjenasto povrće. Podliti s tekućinom u kojoj su sastojci kuhali i ostaviti da se dobro ohladi. Za večeru je dovoljno 150 g hladetine i 250 g salate po želji.

5 koraka do mladolikih ruku
5 koraka do mladolikih ruku

Heljdine palačinke sa sirom, vrhnjem i orasima

200 g heljdinog brašna 50 g bijelog brašna 70 g mladog sira 30 g vrhnja 50 g sjeckanih oraha 1 jaje sol, papar i curry

Priprema: Napraviti tijesto za palačinke te na dijetal tavi ispeći nekoliko palačinki. Napraviti nadjev od mljevenih ili sjeckanih oraha, sira i vrhnja sa začinima. Nadjevene palačinke zapeći u pećnici.

Viški brudet

200 g ribe za brudet 50 g crvenog luka 80 g graha (prethodno namočenog i prokuhanog) 50 g školjki (mogu i smrznuti plodovi mora) 10 g maslinova ulja 50 g sjeckanih rajčica 2 dcl bijelog vina 2 lovorova lista

Priprema: Na ulju popržiti luk, rajčicu te dodati ribu i plodove mora. Začiniti i podliti vinom, dodati grah i kuhati na nižim temperaturama.

Uz večeru je poželjna salata začinjena limunovim sokom i uljem (bučino ili maslinovo). Zelena salata ‘zadužena’ je za dobar san i dostatnu opskrbu vlaknima.

Top 10 najjačih antioksidansa među namirnicama 

Foto: CosmicCrisp

U knjizi su spomenute top namirnice koje biste svakako trebali uvrstiti u svoju prehranu želite li dulje izgledati mlado i osjećati se dobro.

  1. JAGODE – Sadrže vitamin C koji povećava proizvodnju kolagena, obnavlja kožu oštećenu od sunca i “pegla” bore.
  2. BUNDEVA - Sadrži mangan koji poboljšava probavu i rast kostiju, te vitamin C koji se bori protiv slobodnih radikala i sadrži lutein za oči.
  3. BROKULA – Sadrži vitamin C.
  4. ĐUMBIR – Jača imunološki sustav, pomaže u sprečavanju i liječenju Alzheimerove bolesti (sadrži kurkumin i gingerol koji štite mozak od starosnog gubitka pamćenja), izbacuje toksine iz tijela, poboljšava cirkulaciju i ten.
  5. ŠPINAT – Sadrži beta karoten koji štiti kožu od posljedica izlaganja suncu, vitamin E koji obnavlja kožu, vitamin B6 koji smanjuje stres, te magnezij koji jača kosti, mišiće i živce.
  6. RAJČICA –Likopen u rajčici sprečava slobodne radikale u uništavanju kostiju, ali i štiti kožu od posljedica sunčevog zračenja.
  7. BRESKVE – Bogate vitaminima i mineralima, sadrže lutein za oči, za zaštitu mozga, pluća, imaju vitamin A.
  8. PAPRIKA BABURA – Sadrži puno vitamina C bitnog za proizvodnju kolagena.
  9. KUKURUZ – Sadrži tiamin potreban za proizvodnju energije i očuvanje kognitivnih funkcija, sadrži pantotensku kiselinu potrebnu za stres, vitamin C, mangan, fosfor.
  10. JABUKE – Sadrže antioksidanse poput flavonoida i polifenola koji obnavljaju oštećene stanice, poboljšavaju probavu zbog vlakna kojima su bogate, a sadrže jednostavne šećere koji nisu štetni za zdravlje.

Najmoćnije anti-age namirnice

  • BOBIČASTO VOĆE - Malina, kupina, ribizl, brusnica, borovnica – obiluje antioksidansima, vitaminom C i A, štite organizam od karcinoma i usporavaju procese starenja.
  • AVOKADO – Bogat nezasićenim masnim kiselinama, sadrži i kalij, željezo, bakar, fosfor, magnezij, vitamin A , C i E, te je izvor vlakana. Vitamin E pomaže u sprječavanju nastanka bora i dobar je za sjajnu kosu, blistavu i glatku kožu, a jednostruko zasićene masne kiseline pomažu snižavanju kolesterola u krvi.
  • LUBENICA – Bogata vodom osigurava tijelu hidraciju, bogata je vitaminom A, C, likopenom i betakarotenom. Prehrana bogata namirnicama poput lubenice, krastavaca, dinje, jabuka i celera pomaže u sprečavanju nastanka bora i održava glatkoću te blistav izgled kože.
  • RIBA I ŠKOLJKE – Obiluju omega-3 masnim kiselinama i cinkom
  • AGRUMI – Bogati su vitaminom C koji je važan u proizvodnji kolagena. Ovaj antioksidans neutralizira slobodne radikale koji oštećuju stanice te ubrzavaju starenje kože.
  • ORAŠASTI PLODOVI – Bademi, pistacije i orasi bogati su vitaminom E i omega-3 masnim kiselinama.

- Posebno mjesto u borbi protiv starenja oduvijek zauzimaju maslačak i koromač. Iako dame prije nekoliko stotina godina nisu znale kemijski sastav bilja, grickale su koromač i pile čaj od korijena maslačka kako bi im tijelo i bedra dulje bila meka i ravna. Danas pouzdano znamo da navedene biljke sadrže djelatne tvari koje djeluju kao pročišćivači krvi i pomažu pri redukciji celulita. Bila je to tajna mladosti koju su slijedile generacije i koja je do danas ostala očuvana - kaže Olja Martinić.

Knjigu 'Najbolje od dijetetike' prošireno izdanje možete preuzeti BESPLATNO OVDJE.

 

Komentari 44
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'