Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Prehranom do bebe: Za njega orasi, a za nju blitva i banana

Prehranom do bebe: Za njega orasi, a za nju blitva i banana

Prehrambene navike imaju veliki utjecaj na sve tjelesne sustave, uključujući i onaj reproduktivni. Pothranjenost smanjuje plodnost kod žena, a pretilost šteti kvaliteti spermiograma

VIDEO

Hrana i plodnost neizostavno su povezani jer su za začeće djeteta potrebne zdrave jajne stanice i zdravi spermatozoidi te dobro opće stanje organizma. Određene namirnice i uravnotežena prehrana mogu smanjiti razinu stresa, poboljšati zdravlje reproduktivnih organa i osigurati organizmu dovoljnu količinu hranjivih tvari.

Brojne znanstvene studije dokazale su da normalizacija udjela tjelesne masti utječe na uravnoteženje razina reproduktivnih hormona i bolju plodnost. Pothranjenost smanjuje plodnost kod žena jer smanjen postotak masnog tkiva može utjecati na ovulaciju, a smanjenje tjelesne mase od 15 posto može imati za posljedicu neuredan menstrualni ciklus.

20 roditelja objavilo simpatične fotke: Život prije djece i poslije
20 roditelja objavilo simpatične fotke: Život prije djece i poslije

- Kod žena je iznimno važan povoljan nutritivan status i adekvatan rad štitnjače. Raznolika, sezonska, mediteranska prehrana je najbolji prehrambeni model, a konkretne namirnice koje mogu pridonijeti boljem zdravstvenom statusu trebale bi prije svega biti one koje su dobar izvor folata, važnog nutrijenta u razdoblju prije začeća i u prvom tromjesečju trudnoće. Namirnice bogate folatima su mahunarke, agrumi, cjelovite žitarice, tamnozeleno lisnato povrće, perad, jetrica... Također, treba obratiti pozornost na adekvatan unos mineralnih tvari, prvenstveno željeza, selena i cinka koji se mogu pronaći u krtom crvenom mesu, jetrici, tamnozelenom lisnatom povrću, cikli, integralnim žitaricama i mahunarkama te u ribi i plodovima mora, koji su ujedno i najbolji izvor omega-3 masnih kiselina - pojašnjava nutricionist dipl. ing. preh. teh. Karmen Matković Melki. 

S druge strane, kod muškaraca pretilost utječe na plodnost, ne samo zato što rezultira manjom proizvodnjom spermija, nego je i njihova kvaliteta slabija. 

Kod muškaraca, napominje nutricionistica Matković Melki, za kvalitetu spermija iznimno je bitan dobar nutritivni i zdravstveni status. Postoji povezanost između prekomjerne tjelesne mase i kvalitete spermiograma (broja i pokretljivosti spermija) pa se preporučuje optimalna prehrana u kojoj je potrebno značajno reducirati unos rafiniranih proizvoda, zasićenih masti, šećera i alkohola. 

Muškarcima se preporučuju tjelesna aktivnost i prehrana bogata proteinima, odnosno aminokiselinama, među kojima se ističe arginin (svježi sirevi, fermentirani mliječni proizvodi, sirutka, krto crveno meso, divljač, plava riba i plodovi mora, heljda, zob).

- Važno je u prehranu uključiti i namirnice bogate snažnim antioksidansima: cinkom, vitaminom E (orašasti plodovi, sjemenke i kvalitetna biljna ulja - kukuruznih klica, repice, lana, maslinovo ulje), koenzimom Q10 koji se može pronaći u kvalitetnim mesnim izvorima, peradi (posebice iznutricama) te u plavoj ribi (srdele), kao i u sjemenkama i arašidima - kaže Matković Melki. 

Nutricionistica doc. dr. sc. Daria Vranešić Bender istaknula je kako antioksidansi imaju ključnu ulogu u plodnosti oba spola. Visok unos tih tvari kod žena može umanjiti oksidativni stres u jajnim stanicama, a kod muškaraca može poboljšati broj, strukturu i pokretljivost spermija.

Potičući tijelo da proizvodi određene neurotransmitere, neke namirnice mogu utjecati i na raspoloženje i želju za seksom. Tako je, primjerice, dopamin glavni krivac za to što se osjećamo dobro i motivirano. Tijelo ga proizvodi iz aminokiseline tirozin, koje najviše ima u puretini i piletini, crvenome mesu, školjkama, tuni, mliječnim proizvodima i jajima, avokadu te banani.

Potrebno je konzumirati i punomasno mlijeko jer ono povoljno djeluje na jajnike, kao i punomasni jogurt i sir jer je tijelu potrebna masnoća kako bi apsorbiralo nutrijente koji utječu na plodnost. Vrlo jak antioksidans je i betakaroten, kojim obiluju mrkva, kelj, špinat i krumpir.

Harvardska studija objavljena u časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology, u kojoj je tijekom osam godina praćeno više od 18.000 žena, pokazala je da visok unos proteina iz namirnica biljnog podrijetla povećava šanse za začeće.

Deset ideja za obiteljski izlet u kojem će uživati odrasli i djeca
Deset ideja za obiteljski izlet u kojem će uživati odrasli i djeca

Rizik od ovulatorne neplodnosti bio je 50 posto manji u žena koje su pet posto svog dnevnog unosa energije osigurale biljnim, a ne životinjskim proteinima.

Namirnice za žene:

Folat - blitva, špinat, brokula, raštika, kupus, prokulica, šparoga i mahunarke

Tirozin - puretina, piletina, crveno meso, školjke i tuna te jaja i mliječni proizvodi, avokado i banana

Namirnice za muškarce:

Fotolia

Koenzim Q10 - govedina, piletina, svinjetina, plava riba, losos, pastrva, orašasti plodovi

Vitamin C - agrumi, bobičasto voće,  lisnato zeleno povrće, paprika

Vitamin E - orašasti plodovi i sjemenke i njihova ulja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Hrana koju kuhari nikada neće naručiti u restoranu, evo zašto
ZNAJU ZAŠTO...

Hrana koju kuhari nikada neće naručiti u restoranu, evo zašto

Jeste li ikad primijetili kako konobari u restoranima često predlažu da uzmete posebnu ponudu dana? No njihovi razlozi mogu biti više ekonomski nego kulinarski

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.
PET SRETNIKA

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.

Ako je riječ o ljubavnoj suši, određenim će se znakovima sreća ipak nasmiješiti - riječ je o onima koji će uskoro uživati u novoj, prekrasnoj romansi