Obavijesti

Lifestyle

Komentari 77

Previše šećera smanjuje spolni nagon i izaziva gljivične upale

Previše šećera smanjuje spolni nagon i izaziva gljivične upale
1

Loše utječe čak i na mozak - od dijabetesa, problema s jetrom, bubrezima i srcem do pada imuniteta i debljanja kod djece, kroničnog umora i gubitka pamćenja

VIDEO

Velika količina šećera slabi djetetov imunološki sustav, stvara plodno tlo za gljivične infekcije kod žena, a kod muškaraca može izazvati kronični umor i smanjiti spolni nagon, pokazuje online alat britanskog pružatelja usluga zdravstvenog osiguranja Benenden. Šećer sadrži kalorije, ali nema stvarne prehrambene vrijednosti pa previše šećera preplavi tijelo s previše kalorija. Uzimanje više kalorija nego što sagorijevate dovest će do debljanja, a pretilost može povećati rizik od bolesti srca i dijabetesa.

Nakon konzumiranja oko 100 grama šećera (količina u litri gaziranog pića) bijele krvne stanice mogu biti oko 40 posto manje učinkovite u ubijanju klica. To može paralizirati dječji imunološki sustav do pet sati nakon konzumacije šećera, otkrili su istraživači Sveučilišta Columbia. Pretjerano konzumiranje šećera pogoršava probleme s glukozom u krvi, a može dovesti do pretilosti, što može biti prethodnik dijabetesa tipa dva.

Muškarci trebaju dobiti puno manje težine nego žene da razviju bolest koja u najgorem slučaju može izazvati dovoljno oštećenja bubrega da ih zaustavi da učinkovito filtriraju otpad iz krvi. Muškarci s dijabetesom imaju veću vjerojatnost da će patiti od erektilne disfunkcije, a pretjeran unos šećera izaziva i pospanost, koja može utjecati na seksualni nagon. 

Velike količine šećera mogu smanjiti visoke gustoće razine lipoproteina (koji nose masnoće u krvi), dok povećavaju trigliceride (glavni sastojak tjelesne masti). To može dovesti do visokog kolesterola, pretilosti i povećanog rizika od srčanih bolesti, a to je kobno za oko jednog u šest muškaraca.

Kod žena previše slatkog izaziva porast razine šećera u krvi, a to stvara idealne uvjete za rast gljivica. Visoke razine glukoze u tijelu mogu izazvati skupljanje krvnih žila. To može  dovesti do dodatnog pritiska na srce i organe, smanjujući opskrbu krvlju i uzrokujući visoki krvni tlak. Visoke razine glukoze često su posljedica pretilosti i dijabetesa.

Previše slatkiša dovodi i do masnih naslaga koje se pohranjuju u jetri. Kad se jetra ne može nositi s količinom šećera, pretvara fruktozu u masne stanice. U najgorem slučaju, skladištenje masti može dovesti do nealkoholne bolesti masne jetre, kao i pretilosti. Šećer može štetno djelovati i na mozak.

Pretjerana konzumacija slatkoga može pogoršati depresiju i anksioznost uzrokujući energetske padove i petljanje neurotransmitera koji pomažu regulirati raspoloženje. Šećer je čak povezan s demencijom. To je zato što pretjerano konzumiranje može dovesti do visoke razine glukoze u krvi: glavnog faktora kod dijabetesa, a dijabetes pak može dovesti do gubitka pamćenja. 

  • Bakterije u ustima hrane se šećerom i izazivaju karijese Neke od štetnih bakterija u ustima mogu se hraniti šećerom koji jedete. Tako se razine kiseline koje obično proizvode mogu povećati i oštetiti zubnu caklinu. Kad se taj zaštitni vanjski sloj iscrpljuje, povećane razine kiseline mogu stvoriti karijese. Oni mogu dovesti do zubobolje, osjetljivosti, pa čak i gubitka zuba.
  • Veći rizik od srčanog udara Velike količine šećera mogu smanjiti razinu ‘dobrog’ kolesterola, dok podižu razine štetnih triglicerida. Visoki trigliceridi mogu pridonijeti stanjivanju stijenki arterija, a to povećava rizik od srčanog i moždanog udara.
  • Šećer izaziva boranje kože Visok šećer u krvi  povezan je sa starenjem kože. Znanstvenici su otkrili da se višak šećera u krvi može priključiti na kolagen u koži. Jednom kad se veže, može učiniti kolagen krhkim, a to otežava koži regeneriranje. Rezultat je veća sklonost borama.
  • Može izazvati plin i nadutost Istraživanja su pokazala da se ponekad šećer u potpunosti ne probavi u tankom crijevu. Kad dođe u debelo crijevo, može fermentirati te dovesti do plinova, grčeva i bolne nadutosti, kao i pogoršati simptome sindroma iritabilnog crijeva.

Kad razina šećera u krvi raste, veća je opasnost od infekcija i upala

Smatra se da visoka razina šećera u krvi pridonosi ponavljajućim napadima gljivičnih infekcija, kao što je drozd, a žene s dijabetesom su osjetljivije. To je zato što gljivice napreduju od šećera. Ako konzumirate previše šećera, imate veći rizik od razvoja dijabetesa tipa dva, a kad se razina šećera u krvi podiže, može izazvati neravnotežu, što rezultira infekcijom. 

Pretilost stvara stres gušterači i izaziva dijabetes

Šećer može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa dva kod djece. Previše šećera dovodi do pretilosti, a prekomjerna težina stvara stres gušterači, organu odgovornom za stvaranje inzulina. Kao rezultat toga, gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina da održi normalnu razinu šećera u krvi. Čak i kad šećer uzrokuje debljanje, djeca još mogu biti pothranjena. Šećeri sadrže prazne kalorije, a to znači da su lišeni osnovnih vitamina i hranjivih tvari za razvoj, što može dovesti do nedostatka vitamina, poput kalcija i vitamina D, bitnih za rast kostiju.

Šećer dovodi do pretilosti, a ona do bolesti srca

Kad se previše šećera apsorbira u krvotok, uzrokuje porast razina u krvi. Kad su razine visoke, svaka kalorija iz šećera pohranjuje se kao mast i izaziva pretilost. Velik dio masti nalazi se u arterijama i otežava krvi navigaciju tijelom te stavlja više stresa na srce i povećava rizik od srčanih bolesti kod djece.

Hrani stanice raka i pomaže im da napreduju

Istraživanja su pokazala da se stanice raka hrane glukozom. Konzumiranje prekomjerne količine šećera može im pomoći da napreduju i rastu. Muškarcima pod rizikom od raka prostate previše glukoze može još više ugroziti zdravlje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje