Lifestyle

Komentari 7

Prije 5000 godina operirali mu mozak kamenom, nije preživio

Prije 5000 godina operirali mu mozak kamenom, nije preživio

Muškarac iz kamenog doba umro je zbog neuspješne operacije, no arheolozi tvrde kako su drevne operacije mozga zapravo bile nevjerojatno uspješne i mnogi su preživjeli

Ruski arheolozi su pronašlu lubanju muškarca koji je prije 5000 godina bio na operaciji mozga, piše Mirror.

POGLEDAJTE VIDEO: Bogata špiljska nalazišta u Hrvatskoj

Ustanovili su kako postoje indikacije da muškarac umro u dobi od 20 godina nakon što su mu kamenim oruđem napravili operaciju na mozgu. Nevjerojatni 3D prikaz i fotografije s Krima dokazuju da mu je netko napravio trepanaciju, postupak namjernog bušenja lubanje.

Operacija nije bila uspješna, tvrde stručnjaci, navodeći kako je pacijent nakon nje vrlo kratko poživio.

- Drevni kirurg definitivno je imao instrumente izrađene od kamena - napisali su priopćenju Instituta za arheologiju ruske akademije znanosti u Moskvi.

Lubanju su pronašli uz kostur u grobu koji datira iz razdoblja od prije 5000 godina.

- Sudeći prema poziciju kostiju, tijelo preminulog su pažljivo položili na leđa i lagano ga okrenuli na lijevu stranu, dok su koljena savinuli i okrenuli također u lijevu stranu. Uz lubanju i u njezinoj unutrašnjosti smo pronašli velike fragmente crvenog pigmenta - nastavljaju iz Instituta.

Uz tijelo pokojnika su ukopane i dva kamena vrha strijele. Dimenzije trepanacije su bile 140x125 milimetara.

- Mladić nije imao sreće. Unatoč činjenici da je stopa preživljenja nakon trepanacije u drevna vremena bila prilično visoka, čini se da je on preminuo ubrzo nakon operacije. Tome u prilog ide činjenica da nismo pronašli tragove zacjeljivanja. Na površini kosti jasno su vidljivi tragovi trepanacijskog instrumenta. Paradoksalno, ovo je rijetkost jer su većinom ljudi u to doba preživjeli i nekoliko trepanacija - kazala je dr. Maria Dobrovolskaya, voditeljica Laboratorija kontekstualne antropologije.

- Koristeći različite kamene oštrice, pretpovijesni kirurzi su ostavili tri vrste tragova na kostima - kaže Olesya Uspenskaya, arheologinja koja se bavi kamenim dobom.

Arheolozi su primijetili male linearne crte, zatim velike i duboke paralelne linearne crte te nekoliko oštećenja koje je ostavila oštrica. Stručnjaci smatraju kako se u drevna vremena trepanacija izvodila u medicinske, ali i u ritualne svrhe.

Najčitaniji članci