Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prijeti li nam zatvaranje kafića i kako će se riješiti taj problem?

Prijeti li nam zatvaranje kafića i kako će se riješiti taj problem?

Otvorene su mnoge vrlo aktualne teme, a između ostalog i promjene koje donosi euro, brzo rastuća inflacija, očekivanja od ovogodišnjeg Adventa, te problem zatvaranja ugostiteljskih objekata

VIDEO

Na Forumu zagrebačkih ugostitelja prisustvovali su uvaženi stručnjaci te predstavnici državnih institucija i ustanova, sudjelovalo je i dvjestotinjak ugostitelja, kako bi doznali više informacija o problematici, ključnoj za ugostiteljski sektor. 

POGLEDAJTE VIDEO: Plaćanje eurima u kafiću

Pokretanje videa...

specka euri u kafiću 01:11

Također, na predavanju, panelu i konferenciju su sudjelovali i gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević te direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld. Otvorene su mnoge vrlo aktualne teme, a između ostalog i promjene koje donosi euro, brzo rastuća inflacija te očekivanja od ovogodišnjeg Adventa.

Rastu troškovi ugostiteljima: 'Cijene će morati ići gore, ali kava ipak neće biti 20 kuna...'
Rastu troškovi ugostiteljima: 'Cijene će morati ići gore, ali kava ipak neće biti 20 kuna...'

Problem napojnica pokušava se ozakoniti od 2019. godine, a u posljednje vrijeme pojavljuju se naznake da bi se mogao riješiti tijekom 2023. godine. Upućen je prijedlog državnim tijelima da godišnje bude neoporezivo 10 posto iznosa po računu, do 25.000 kn po djelatniku, a iznad toga bi se plaćao samo porez na dohodak bez doprinosa. 

Digitalizacija u ugostiteljstvu kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti jedna je od svijetlih točki za oporavak ove branše. Naime do sada se nisu mogla povlačiti bespovratna sredstva u sektoru, jer se turizam smatrao razvijenom gospodarskom granom, no sada je, po prvi put u povijesti, odobreno nekoliko milijardi kuna koje bi se uložile u turizam, sa ciljem digitalizacije i zelene tranzicije.

Nezaobilazne su i činjenice da su ugostitelji u posljednjih šest godina doživjeli prvo i jedino dupliranje PDV-a u povijesti zemlje, sa 13 na 25 posto, a tu su i dvije godine pandemije i potres, uz činjenicu da posljednjih godinu dana žive u energetskoj i ekonomskoj globalnoj krizi. Poskupljenje ulaznih troškova namirnica, poskupljenje energenata, jedno od najviših poreznih opterećenja na svijetu i gorući nedostatak radne snage učinili su njihovo poslovanje neodrživim.

Kako bi se barem neki od spomenutih problema počeli rješavati organizatori Foruma pripremili su zaključke, koje će uputiti tijelima lokalne i državne vlasti.

ANKETA Neki kafići uveli su naplatu grijalica na terasama. Jeste li voljni platiti taj trošak?
ANKETA Neki kafići uveli su naplatu grijalica na terasama. Jeste li voljni platiti taj trošak?

Prema Gradu Zagrebu uputit će se sljedeći zaključci:

1. Uključivanje predstavnika ugostitelja u radnu skupinu za upravljanje javnim površinama u gospodarske svrhe kao i u sva druga pitanja važna za poslovanje zagrebačkih ugostitelja.

2. Razmatranje primjedbi, koje će udruga ugostitelja dostaviti u savjetovanju s javnošću na prijedlog poskupljenja parkirališnih mjesta za postavljanje otvorenih terasa

3. Izrada strategije oporavka i razvoja turizma Grada Zagreba, koja će između ostaloga predvidjeti dinamiku izmjena okvira poslovanja u sektoru, uz uključivanje, između ostalih, i predstavnika ugostiteljske struke.

A prema državnim tijelima Republike Hrvatske:

1. Osiguravanje prihvatljivih cijena plina za poduzetnike

2. Porezno rasterećenje i izjednačavanje stope PDV-a na sve ugostiteljske usluge na 13 posto kao jedina dugoročno kvalitetna mjera za oporavak, konkurentnost i rast sektora

3. Neoporeziv tretman napojnica

4. Ukidanje obveze vođenja robno materijalnog knjigovodstva

5. Osiguravanje financijskih sredstava u okviru NPOO-a za digitalizaciju i zelenu tranziciju djelatnosti pripreme i posluživanja hrane i pića (NKD 56)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom