Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Uvrstite ih jelovnik: 6 dobrobiti gljiva za cjelokupno zdravlje

Uvrstite ih jelovnik: 6 dobrobiti gljiva za cjelokupno zdravlje

Pretpostavlja se da postoji tisuće vrsti gljiva, ali samo oko 200 vrsta se smatra jestivima. Iako su zdrave te pune antioksidansa i proteina, s gljivama treba biti oprezan

VIDEO

- Gljive su bogate hranjivim tvarima. Sadrže mnoge minerale, poput selena, kalija, bakra, željeza i fosfora, koji se često ne nalaze u biljnoj hrani - kaže Mitzi Dulan, RD, autor knjige The Pinterest Diet. 

POGLEDAJTE VIDEO: Vodič kroz gljive

Pokretanje videa...

Vodič kroz gljive 00:53

Evo šest razloga zašto gljive mogu puno pomoći kod očuvanja vašeg zdravlja: 

1. Pomažu vam da ostanete mladoliki

Gljive sadrže jako visoku koncentraciju dva antioksidansa - ergotionina i glutationa, što je pokazalo istraživanje objavljeno u Penn Stateu 2017. godine. Kad su ti antioksidansi zajedno u tijelu, iznimno naporno rade kako bi zaštitili tijelo od fiziološkog stresa koji uzrokuje vidljive znakove starenja - bore. 

Veliki vodič: Kako prepoznati, ubrati i očistiti jestive gljive
Veliki vodič: Kako prepoznati, ubrati i očistiti jestive gljive

2. Štite mozak od posljedica starenja

Ta dva spomenuta antioksidansa (ergotionin i glutation) također mogu pomoći u sprječavanju Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, kažu istraživači iz Penn Statea. Oni preporučuju da jedete najmanje pet gljiva dnevno kako biste smanjili rizik od neuroloških bolesti u budućnosti. Kako bi očuvali nutritivne prednosti gljiva potrebno ih je kuhati.

3. Mogu poboljšati pamćenje

Istraživači s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru otkrili su u istraživanju provedenom 2019. godine otkrili da konzumiranje dva obroka tjedno od 100 grama gljiva može smanjiti izglede za blagi kognitivni pad kod ljudi.

4. Za zdravlje srca

Gljive se mogu koristiti u jelima kako bi im pružile salinitet jer sadrže glutamat ribonukleotide. Ti spojevi doprinose okusu slanog, umami okusu bez posljedica po vaš krvni tlak ili rizik od srčanih bolesti, piše Good Housekeeping.

130 grama gljiva ima samo 5 mg natrija! Gljive su također izvrsna, zadovoljavajuća zamjena za crveno meso u bilo kojem jelu. 

5. Gljive mogu pomoći u jačanju kostiju

Gljive s UVB oznakom na pakiranju su bile izložene sunčevoj svjetlosti tijekom razdoblja njihovog rasta (za razliku od gljiva koje se uzgajaju u mraku), pa su stoga pretvorile spoj zvan ergosterol izravno u vitamin D. To znači da ako pojedete samo 100 grama UVB gljiva ste ispunili dnevnu potrebu za vitaminom D i pridonijeli zdravlju kostiju.

Recept za jednostavnu bučnicu
Recept za jednostavnu bučnicu

6. Podižu nivo energije

Gljive su bogate vitaminima B: riboflavinom [B2], folatom [B9], tiaminom [B1], pantotenskom kiselinom [B5] i niacinom [B3]. Oni pomažu tijelu da iskoristi energiju iz hrane koju konzumiramo i proizvodi crvena krvna zrnca koja prenose kisik po cijelom tijelu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'