Ljudi koji su svaki dan tri mjeseca uzimali probiotike u prosjeku su skratili prehladu za dva dana te smanjili pojavu simptoma, pokazalo je njemačko istraživanje
Prirodna zaštita od prehlade i gripe stječe se uz puno sna
Ljudi koji prije epidemije prehlade i gripe spavaju manje od sedam sati puno su podložniji razvoju bolesti dišnog sustava od onih koji spavaju osam i više sati, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Archives of Internal Medicine. Već i neznatno uskraćivanje sna uzrokuje jako slabljenje imuniteta, upozoravaju znanstvenici. Uz kvalitetan san od gripe će vas zaštititi i redovito sezonsko cijepljenje, koje je najbolje primiti prije udarnog vala bolesti - tijekom studenog ili prosinca. No obrambeni sustav organizma ponajviše ovisi o načinu prehrane:
- Prehrana je gorivo koje pokreće cjelokupnu ‘mašineriju’ fascinantnog tijela, uključujući i njegov imunološki sustav - tvrdi dr. David Katz, voditelj preventivno-istraživačkog centra Yale-Griffin. Vrijedni proteini poput ribe, bijelog mesa i grahorica potiču stvaranje leukocita - bijelih krvnih stanica, koje štite organizam od uzročnika bolesti.
Sezonsko voće i povrće obiluje antioksidansima koji jačaju imunitet, a omega-3 kiseline iz ribe, oraha i lanena ulja održavaju ga u stabilnoj ravnoteži. Borbu protiv bakterija potaknut će i “druženje s bakterijama”. Nastojte triput na dan jesti hranu bogatu probioticima (dobrim bakterijama) poput probiotičkog jogurta, kefira ili sireva s plijesni, savjetuje Gary Huffnagle, profesor medicine na Sveučilištu u Michiganu.
Voda - najbolji prijatelj
Možda trivijalno, no najsigurnija zaštita od virusa i bakterija je redovito pranje ruku, ističu stručnjaci.
Cjepivo
Imunitet na neke infekcije s vremenom slabi, a i virusi protiv kojih ste se cijepili neprestano se mijenjaju, pa je svake godine poželjno primiti novu dozu cjepiva.
Higijensko pranje ruku
Važno je dezinficirati ruke nakon kihanja, kašljanja i brisanja nosa te dodirivanja izloženih površina.
Najzdravije
Ponajviše važnih antioksidansa sadrži tamno voće i povrće poput borovnica, kelja i brokule.
Riječ stručnjaka, dr. med. Vladimira Lesnikar: Izbjegavajte nepotrebni kontakt
Na imunitet djeluju mnogi čimbenici, među kojima su genetski faktor, starosna dob, kronične bolesti te drugi uvjeti koji ga oslabljuju - fizička iscrpljenost organizma, nedostaci u prehrani i slično. Na prijenos svih respiratornih infekcija, pa tako i gripe, utječe i boravak većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru, pa je važno čim više boraviti na otvorenom. Imunitet prema nekim infekcijama s vremenom slabi, a virusi influence protiv kojih ste se cijepili neprestano se mijenjaju te je poželjno svake godine primiti novu dozu cjepiva.
Cijepljenje je vrlo važno za kronične bolesnike i ljude kod kojih postoji rizik nastanka teških bolesti, komplikacija, pa i povećane smrtnosti. Gripa se širi kapljičnim putem, najčešće u kontaktu s oboljelim. Stoga svi visoko rizični ljudi (kronični srčani, plućni, bubrežni i jetreni bolesnici, dijabetičari, djeca mlađa od pet godina, stariji od 65 godina, trudnice) trebaju izbjegavati nepotreban kontakt s oboljelima, posebno ako nisu cijepljeni.