Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Prirodna zaštita: Ulja kokosa, jojobe i sezama imaju svoj SPF

Prirodna zaštita: Ulja kokosa, jojobe i sezama imaju svoj SPF
1

Umjesto dnevne kreme za njegu lica slobodno upotrijebite kokosovo, sezamovo ili jojobino ulje koja imaju zaštitni faktor, kaže aromaterapeutkinja A. Pažin Morović

VIDEO

Želite li tijekom sunčanja rabiti prirodne preparate, onda je važno i da se "prirodno" sunčate, upozorava aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović. Prirodno sunčanje znači umjereno izlaganje suncu koje se postupno povećava kako koža tamni, ali nikako ne podrazumijeva sjedenje na uzavreloj plaži cijelog dana kako bi se dobio tamnoput ten. No da biste smanjili negativan utjecaj morske soli i dugotrajnijeg boravka na suncu koji mogu isušiti kožu, potrebno ju je hraniti i puno prije odlaska na more, i to s pojavom prvih sunčevih zraka. 

- Umjesto dnevnih krema za njegu lica te losiona ili mlijeka za njegu tijela, možete rabiti shea maslac. On je jedini koji ima i UVA i UVB zaštitu - pojašnjava aromaterapeutkinja. Shea maslac možete i pomiješati s uljem čileanske maline u omjeru 1:1.

- Prije nego što počnete raditi mješavinu, malo zagrijte shea maslac. Ova kombinacija dat će vam zaštitni faktor do 20 - kaže Pažin Morović. Njegujte kožu uljima poput kokosova, jojobina ili sezamova, koja sva imaju zaštitni faktor. 

- Tijekom proljeća i ljeta, kad sunce postaje jače, a još nismo otišli na odmor, i ova ulja možete rabiti umjesto dnevne kreme. Samo utapkajte malu količinu na kožu lica i vrata - savjetuje aromaterapeutkinja.

Kad se nađete na moru, njega kože se i dalje nastavlja. 

- U našim je krajevima uobičajeno korištene maslinova ulja i limuna kako bi se bolje potamnilo. No to nije najbolja opcija jer maslinovo ulje nema nikakav zaštitni faktor, a zbog dodavanja limunova soka na koži se mogu pojaviti ružne mrlje - upozorava Pažin Morović. 

Za sunčanje se često koristi i kantarionovo ulje ili ulje gospine trave, no ono nije preporučljivo jer je fotosenzibilno. Iako su se starije generacije mazale kantarionom kao uljem za sunčanje, oni su se i bitno drukčije hranili, što je u slučaju kantariona iznimno važno. Umjetna hrana bogata je aditivima, koje tijelo onda pokušava izbaciti putem kože. No kad zbrojite te aditive, kantarionovo ulje kojim ste se namazali i sunčeve zrake, koža će na kraju reagirati alergijama, upozoravaju fitoaromaterapeuti. 

Ta se alergijska reakcija ne mora pojaviti prvi put, ali pojavit će se prije ili poslije. Kantarionovo se ulje, s druge strane, može koristiti za umirivanje kože koja je reagirala na sunce crvenilom. No pazite da se 12 sati nakon korištenja kantariona ne sunčate, upozoravaju fitoaromaterapeuti. 

Pravi sastojci

Ako sami radite preparate za njegu i zaštitu koji uključuju aloe veru, rabite organsku jer sintetska isušuje kožu. 

Piling 

Iako se prije sunčanja često savjetuje piling, treba ga izbjegavati jer skida zaštitni sloj kože, upozorava Pažin Morović.

Ne zaboravi kosu 

Kako biste kosu zaštitili od negativnog djelovanja sunca, rabite ulja koja koristite za kožu, kaže aromaterapeutkinja.

Što sve sunce ne voli 

Tijekom izlaganja suncu zaboravite na korištenje parfema i šminke, a izbjegavajte i ulja citrusa jer mogu izazvati mrlje na koži. 

Bazna ulja

Ako sami radite losion za sunčanje, kao bazno ulje rabite kokosovo, jojobino, sezamovo ili avokadovo te eterična ulja lavande ili rimske kamilice. 

Prva pomoć za opekline u obliku spreja 

Kako biste si pomogli u slučaju opeklina, pomiješajte 30 ml ulja gospine trave, 10 ml tonika aloe vere i 30 kapi prave lavande. Sadržaj ulijte u staklenu bočicu s raspršivačem i poprskajte po opeklini. Treba napomenuti da je to pomoć za lakše opekline, u slučaju težih nužno je posjetiti liječnika, kaže Pažin Morović.

Pravila su tu da ih se poštuje

Ako vam je sunce iziritiralo kožu do te mjere da vas svrbi, pomoći će macerat nevena koji smiruje upale, savjetuje aromaterapeutkinja te nastavlja: 

- Iz iskustva s ljudima s kojima radim moram napomenuti kako oni koji se pridržavaju svih pravila zdravog sunčanja i na vrijeme počnu pripremati kožu za izlaganje suncu nemaju problema s nezgodnim posljedicama poput crvenila, alergija i sličnog. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije