Lifestyle

Komentari 3

Privlači vas kajak? Otkrijte gdje i kako kajakariti u Hrvatskoj...

Privlači vas kajak? Otkrijte gdje i kako kajakariti u Hrvatskoj...

Za riječno kajakarenje najpogodnije su rijeke Korana, Dobra, Zrmanja, Mrežnica ili Cetina te Baćinska jezera, a na moru se početnicima preporuča "držati" obale

Volite vodu? Možda ste vodeni znak u horoskopu? Volite i lagano ljuljuškanje na valovima ali luft madrac za vas nije baš idealno rješenje. Gumeni čamac vam je premalen i prespor. Idealan izbor za vas je kajak, a Hrvatska je zemlja idealna za sve vrste kajakarenja.

Prije nego se odlučite za ovu vrstu aktivnosti, morate znati što zapravo želite i vidjeti što vam treba. Kao prvo, osim vesla, potreban vam je kajak.

Ako ste se odlučili što želite javlja se problem kako izabrati kajak koji će zadovoljiti vaše želje. Ako više preferirate rijeke, tada vam je potreban riječni kajak ali i nekakvo iskustvo.

Riječni kajaci su manji, pokretljiviji ali i nestabilniji. Da znate upravljati njima i recimo uraditi „eskimo roll“, naši savjeti vam ne bi bili potrebni, pa ćemo se vratiti na početak.

Ukoliko ste bez ikakvog iskustva možda je najpametnija odluka da potražite agenciju koja bi vam organizirala izlet s iskusnim vodičima. Agencije većinom koriste veće kajake dvosjede, tipa „sit on top“ koji su dosta stabilni, a vama kao početniku varijanta sjedenja na kajaku, a ne u kajaku kao kod tipa „sit in“ davat će veću sigurnost i dovoljno samopouzdanja da možete uživati u prekrasnim kanjonima kojima protječu Korana, Dobra, Zrmanja, Mrežnica, Kupa ili Cetina. Svaka od agencija uz kajak vam osigurava i odgovarajuću neophodnu opremu, neoprenska odjela, sigurnosne prsluke i „suhe vreće“ za vaše stvari, a vjerojatno i dobar ručak nakon uzbudljivog izleta.

Uzbudljiv izlet možete doživjeti i veslajući jezerima. Oko 17 km duga Peruča iznad Sinja, Sabljaci kraj Ogulina ili prekrasna Baćinska jezera pružaju mogućnosti laganih, opuštenih veslačkih tura koje možete kombinirati s kupanjem.

Ako uz ljeto uz pojam vode povezujete i sol na koži, „sea kajak“ je ono što vam treba, a naša obala s „tisuću otoka“ pruža tisuće mogućnosti. Bitno je samo da ne precijenite sebe i svoje mogućnosti. Prava procjena vremena, udaljenosti i struja je jako bitna ukoliko ne želite da vas spašavaju.

Za početak je ipak najbolje da se držite obale. Veslajući obalom biti ćete oduševljeni skrivenim uvalama i škrapama, a ukoliko ste u paru vjerojatno ćete naići na romantičnu plažu koju ćete dugo pamtiti.

Morski kajaci su duži, sporijih manevarskih osobina ali brži na pravcu i također u varijantama „na“ i „u“ kajaku. Dio modela ima i ugrađeno kormilo koje prilično olakšava upravljanje.

Kajaci varijante „sit on top“ su sporiji, ali i stabilniji, a ako su dvosjedi pogodni su za obiteljska veslanja jer većinom imaju i mjesto za dijete. U dvosjedu će se pokazati i koliko ste skladna obitelj, jer je neophodno da sinkronizirate veslanje, u protivnom, mogli bi se vrtjeti u krug, a mogao bi i jedan od veslača dobiti veslom po glavi.

Ako imate ambiciju dužeg veslanja, ili danas vrlo popularnog „preveslavanja“ Hrvatske obale od sjevera do juga ili obrnuto sigurno se nećete odlučiti za ovu vrst kajaka. Izabrati ćete „sit on“ kajak, uvježbati ulazak i izlazak iz njega na otvorenom moru, reducirati svoju prtljagu i uskočiti u kajak i avanturu. 

Članak napisan u suradnji s portalom Adventure-sport.net

Najčitaniji članci