Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Prodajete nekretninu? Dobro se pripremite uz ovih 10 odgovora

Prodajete nekretninu? Dobro se pripremite uz ovih 10 odgovora

Kupnja i prodaja nekretnine nikad nisu jednostavne odluke, a koliko god dvojbi imao kupac, slična je situacija i kod prodavatelja te obje strane nerijetko strahuju od mogućih komplikacija

VIDEO

Bez obzira koristite li usluge agencije za nekretnine ili ste taj korak odlučili provesti samostalno, morate se dobro pripremiti prije nego što svoj dom stavite u oglasnik. Umjesto da razmišljate o financijskim konstrukcijama te posljedicama odluke o prodaji, pripremite se i nemojte dopustiti da vas tijekom postupka nešto iznenadi.

POGLEDAJTE VIDEO: Porast cijena u Hrvatskoj

Pokretanje videa...

porast cijena 03:35

1. Kako odrediti cijenu nekretnine

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Radi inicijalne procjene, nazovite agenciju za nekretnine. Agent će usporediti cijene nekretnina u vašem području kao i vašu trenutačnu konkurenciju među aktivnim oglasima. Vrlo vjerojatno će preporučiti neuobičajeno visoke ili pak neuobičajeno niske cijene samo zato što se one općenito smatraju izvanrednim cijenama. To će vam dati dobru osnovnu potencijalnu procjenu temeljem koje možete izvući vlastiti zaključak, piše AmericanLifestyleMag.

2. Kako povećati vrijednost nekretnine

Agent će temeljito proći kroz vaš dom i potražiti sve potrebne popravke ili zastarjele elemente ili završne radove koji bi mogli odvratiti kupce. Osim toga, razgovarat ćete o manjim radovima koji mogu dodati vrijednost uz solidan povrat ulaganja.

Ne želite izraditi potpuno novu kuhinju po mjeri ni postaviti pločice u kupaonici jer vjerojatno nećete kroz prodajnu cijenu vratiti taj novac. Međutim, ako je vaš dom ozbiljno zastario, možda ćete ga morati renovirati kako biste ostvarili prodajnu cijenu usporedivu s onima drugih, modernijih domova u vašem području.

Nekretnine slavnih u Hrvatskoj: Balašević je u vilu uložio 3 mil. kuna, Pišek svoju prodala za 13
Nekretnine slavnih u Hrvatskoj: Balašević je u vilu uložio 3 mil. kuna, Pišek svoju prodala za 13

3. Koja su najbolja poboljšanja

Prema Nacionalnoj udruzi trgovaca nekretninama u SAD-u, neka od najisplativijih poboljšanja s najvećim povratom ulaganja uključuju one stavke koje se odnose na atraktivnost nekretnine. Nova ulazna vrata ili svježi sloj boje mogu napraviti veliku razliku u načinu na koji se percipira dom. Osim toga, intervencije poput dubinskog čišćenja ili uklanjanja nereda koštaju malo ili ništa, ali mogu imati veliki utjecaj na potencijalne kupce.

Ne zaboravite na otvoreni prostor koji nudi neka od najpovoljnijih poboljšanja s najvećim povratom ulaganja. Uredite travnjak, posadite novo stablo i dotjerajte krajolik kako biste poboljšali privlačnost i vrijednost kuće u vrijeme prodaje.

4. Što ako ne želim poboljšati svoj dom prije prodaje?

Iz različitih razloga, možda nećete moći ili ne želite napraviti promjene i poboljšanja u svom domu, ili možda niste u financijskoj poziciji da to učinite. Od vas se svakako ne zahtijevaju nikakva poboljšanja, a agent može nekretninu staviti u prodaju onakvu kakva jest, pokazujući potencijalnim kupcima da ne namjeravate pregovarati o popravcima ili saniranju štete.

Imajte na umu da prodaja u stanju kakvo jest može utjecati cijenu, čak i ako je nekretnina općenito u dobrom stanju.

Cijene stanova u svijetu padaju, u Hrvatskoj se građani suzdržavaju od kupnje
Cijene stanova u svijetu padaju, u Hrvatskoj se građani suzdržavaju od kupnje

5. Kako se pripremiti za prodaju?

Prodaja kuće ne počinje objavom oglasa. Agent će vam početi pomagati u pripremi nekretnine za kupca prije nego što on stigne, a to može uključivati snimanje profesionalnih fotografija, videa interijera i eksterijera kao i druge savjete. Osim oglasom ili izravnim natpisom na nekretnini,  agent može koristiti i druge kanale kako bi zainteresirane kupce obavijestio o prodaji nekretnine.

6. Kako plasirati oglas?

Agent može reklamirati oglas za nekretninu na mnogo različitih načina, ovisno značajkama nekretnine i drugim čimbenicima. Marketing može biti jednostavan poput natpisa, fotografije i dobro napisanog opisa nekretnine ili razrađen poput tiskanih i TV oglasa, snimanja dronom i pristupanja međunarodnim kupcima.

Agent bi trebao imati plan za prodaju nekretnine i raspraviti ga sa vama, a vi možete dati svoj doprinos pravilnom pripremom nekretnine u skladu s preporukama agenta.

7. Možete li prodati nekretninu bez dovođenja kupaca u kuću?

Ako želite prodati nekretninu, no niste spremni iznova otvarati vrata i puštati kupce da šeću po stanu ili kući, razgovarajte s agentom o kvalificiranim kupcima koje će osobno dovesti u vaš dom u posebno dogovorenom terminu. Osim toga, možete ponuditi video obilazak kuće zainteresiranim kupcima i na taj način spriječiti neželjene goste.

Ovo je luksuzna kuća Hugha Jackmana koju iznajmljuje za čak 155.000 eura mjesečno
Ovo je luksuzna kuća Hugha Jackmana koju iznajmljuje za čak 155.000 eura mjesečno

8. Dogovorili smo cijenu. Što je sljedeće?

Kupac će nakon inicijalnog razgovora i potvrde da je zainteresiran za kupnju vrlo vjerojatno poželjeti još jedanput provjeriti stanje nekretnine prije konačne odluke. Možda će sa sobom povesti stručnjaka koji će mu ukazati na potrebne prepravke i poboljšanja. Ako imate posrednika u kupoprodaji, mogao bi vam preporučiti da tijekom tog posjeta kupaca izostanete iz kuće. Svakako navedite ako nešto treba posebno popraviti, a jednako tako, kupac ima pravo navesti koje popravke biste trebali osigurati prije konačnog sklapanja ugovora.

9. Kupci su dostavili popis traženih popravaka. Mogu li to odbiti?

Slobodni ste odbiti bilo kakve popravke koje kupci traže, uz razumijevanje da oni mogu odustati od kupnje. Raspravite s agentom trebate li izvršiti neke, sve ili ništa od traženih popravaka. Ako je riječ o većim zahvatima, razmislite biste li bili spremni na troškove popravka ili biste radije trebali vratiti kuću na tržište.

APN: Zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita od 20. ožujka
APN: Zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita od 20. ožujka

Imajte na umu da ako su traženi popravci legitimni, sljedeći kupac će ih vjerojatno također identificirati. Pitajte agenta za nekretnine kako će identifikacija potrebnih popravaka utjecati na vašu objavu i cijenu u budućnosti, ako odlučite vratiti kuću na tržište.

10. Napravili smo štetu prilikom iseljenja. Što sada?

Ako je kupoprodaja protekla uredno i dobili ste rok za iseljenje, nije neuobičajeno da se tom prilikom dogode i nezgode. Možda ste razbili pločice u hodniku, ogulili boju s vrata ili oštetili zid prilikom iznošenja ormara. Stoga planirajte unaprijed i odvojite iznos novca kojim ćete sanirati eventualna oštećenja, ili pak budite spremni spustiti konačnu cijenu za navedeni iznos. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru