Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Projekt 'Psihološka pomoć': Sve informacije na jednom mjestu

Projekt 'Psihološka pomoć': Sve informacije na jednom mjestu

U Hrvatskoj postoji niz visokoeduciranih, kvalitetnih psihologa, udruga, javnih ustanova, službi i inicijativa, a mnoge nemaju dovoljnu vidljivost, istaknuli su pokretači projekta

"Psihološka pomoć" je naziv projekta koji počinje danas sa ciljem destigmatizacije traženja psihološke pomoći, kako bi se potaknulo ljude da zatraže psihološku pomoć i da se pojednostavi put i povežu pružatelji pomoći s onima kojima je potrebna.

POGLEDAJTE VIDEO (disanjem protiv stresa):

Pokretanje videa ...

Projekt pokreće udruga PROMENTZ, interdisciplinarna udruga za promicanje mentalnog zdravlja građana, a njezin predsjednik Igor Mikloušić kaže kako je ideja nastala za vrijeme karantene zbog epidemije koronavirusa. 

- Ideja je nastala za vrijeme karantene. Zaključili smo kako je od velike važnosti učiniti dostupnim sve informacije vezane uz psihološku pomoć građanima. Od privatnih terapija do besplatnih telefona za psihološku pomoć, radionica, publikacija i edukacija, jer postoji niz odličnih i hvalevrijednih inicijativa u Hrvatskoj. Naš cilj je bio jednostavan, proširiti glas o njima - ističe Mikloušić.

Erna (8): Sama dizajniram, ali i šivam odjeću za svoje Barbike
Erna (8): Sama dizajniram, ali i šivam odjeću za svoje Barbike

U Hrvatskoj postoji niz visokoeduciranih, kvalitetnih psihologa, udruga, javnih ustanova, službi i inicijativa, a mnoge nemaju dovoljnu vidljivost, ističu pokretači projekta. Istovremeno svjedočimo situaciji u kojoj se građani s psihološkim problemima često nose tražeći pomoć od nekompetentnih osoba, kroz neprilagođene oblike ponašanja, konzumaciju opojnih ili ovisničkih sredstava itd.

Velik broj ljudi barem se jednom u životu osjetio kao da je pred zidom, na rubu sloma ili je osjetio blage ili teže znakove depresije, anksioznosti i bespomoćnosti, zbog čega mu je zatrebala psihološka pomoć. S obzirom na niz negativnih pokazatelja vezanih uz mentalno zdravlje građana u Hrvatskoj i svijetu, naglasak je i na destigmatizaciji traženja psihološke pomoći. 

Kineski horoskop: Otkrijte s kim ćete se najbolje slagati u vezi
Kineski horoskop: Otkrijte s kim ćete se najbolje slagati u vezi

Namjera je bila stvoriti platformu koja bi ujedinila sve dosadašnje inicijative i pružila pristupačno, moderno, user-friendly mjesto na kojem svatko može dobiti informacije vezane uz mentalno zdravlje i psihološku pomoć, ističu članovi udruge PROMENTZ Igor Mikloušić, Tena Cuculić i Jelena Babić.

Na platformi će biti zastupljeni psiholozi, psihoterapeuti i institucije, a interes za stručnu podršku projektu iskazali su Hrvatski Crveni križ i Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Stomatolog otkrio koliko doista treba staviti paste na četkicu
Stomatolog otkrio koliko doista treba staviti paste na četkicu

Više o projektu "Psihološka pomoć" može se saznati na internet stranici www.psiholoskapomoc.hr.