Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Proljetni 'veseljaci' jaglaci: Evo kako ćete ih lako održati u vrtu i u svojem domu da duže cvatu

Proljetni 'veseljaci' jaglaci: Evo kako ćete ih lako održati u vrtu i u svojem domu da duže cvatu

Jaglaci su izuzetno velik rod s više od 400 vrsta uglavnom niskoraslih zeljastih trajnica. Rastu na raznim mjestima, od mokrog do suhog tla, obasjanog suncem ili u hladu. Spadaju u rane vjesnike proljeća

Ušiveni u cvjetnu tapiseriju vlažnih livada i ušuškani među korijenjem drveća, blijedožuti cvjetovi bili su poznati svakom seoskom djetetu - predivni šareni jaglaci. Jedan od vjesnika proljeća, jaglac s cvjetovima jarkih boja često se nađe u kiticama cvijeća koje djeca beru majkama. A ovo rano proljetno divlje cvijeće često se nađe i u teglicama domova.

POGLEDAJTE VIDEO: Značenje cvijeća

Pokretanje videa...

Simbolika cvijeća 00:45

Postoji više od 400 vrsta jaglaca rasprostranjenih po cijelom svijetu, prvenstveno na sjevernoj hemisferi.

Jaglaci su izuzetno velik rod s više od 400 vrsta uglavnom niskoraslih zeljastih trajnica. Rastu na raznim mjestima, od mokrog do suhog tla, obasjanog suncem ili u hladu. On spada u rane vjesnike proljeća, a latinski naziv 'primula' je izvedenica riječi primus, što u latinskom znači prvi. 

Vrijeme je narcisa i zumbula: Evo kako će vam duže potrajati
Vrijeme je narcisa i zumbula: Evo kako će vam duže potrajati

Ova trajnica može narasti od 10 do 30 centimetra. Može biti žute, crvene, ružičaste, ljubičaste i smeđe boje. Ako ju držite u kući treba ju staviti na osunčano i prohladno mjesto na kojem se ne mijenja često temperatura (udaljeno od radijatora).

Posude u kojima ćete držati jaglace trebaju biti propusne i dobro drenirane. Jaglac voli propusnu zemlju i bitno je održavati ju vlažnom. Ako se počela sušiti - vrijeme je za zalijevanje. Nikako se ne smije dopustiti da se zemlja sasvim osuši jer je jaglac jako osjetljiv i brzo će uvenuti. 

Biljka koju je idealno saditi kraj autoceste - smanjuje zagađenje
Biljka koju je idealno saditi kraj autoceste - smanjuje zagađenje

Ako namjeravate jaglac posaditi u vrtu tlo mora biti bogato humusom. Organska tvar u tlu zadržava vlagu, a malč sprječava njezino isparavanje omogućavajući jaglacu da bujno cvate, piše Fine Gardening

S obzirom na naša vruća, često suha ljeta, za jaglace je obavezna popodnevna sjena. Jaglacima rijetko smetaju štetočine ili bolesti. Neki vrtlari imaju probleme s paukovim mrežama tijekom vrućeg i suhog vremena.

Puževi im mogu oštetiti lišće tijekom vlažnog ljeta. Pojedeno lišće se može ukloniti, a biljke će na jesen ponovo izbaciti novo lišće i cvjetove.