Lifestyle

Komentari 6

Vrijeme je narcisa i zumbula: Evo kako će vam duže potrajati

Vrijeme je narcisa i zumbula: Evo kako će vam duže potrajati

U vodu stavite malo šećera (on hrani biljku), komadić zdrobljenog aspirina (održava biljku svježijom tako što regulira pH vode i drži ga na dobroj razini) i malo soka od limuna (produžuje cvijeću život)

Postoji nekoliko pravila kojih se dobro držati želite li da vam narcisi, zumbuli i ostalo proljetno cvijeće u vazi miriše dulje. Kao prvo, nemojte pretjerivati s vodom koju stavljate u vazu - dovoljno ju je napuniti do 1/3. Potom je ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi kako ne bi bila previše hladna.

POGLEDAJTE VIDEO Simbolika cvijeća:

Cvijeću koje stavljate u vazu svakako nakon kupovine skratite stabljike za oko jedan centimetar i to ukoso - tako će cvijet imati priliku dobiti više vode. Stabljiku ne režite škarama jer je tako prignječite, što nije dobro, već napravite rez nožem.

Također, uklonite mu donje listove kako ne bi počeli trunuti u doticaju s tekućinom i tako stvarati nepotrebne bakterije koje cvijeću smetaju. Vodu mijenjajte svaki drugi dan.

Ukoliko u vazu stavljate cvijeće koje ispušta sluz, tada vodu mijenjajte svakodnevno. 

Želite li se dodatno potruditi za dugovječnost cvijeća, u vodu stavite malo šećera (on hrani biljku), komadić zdrobljenog aspirina (održava biljku svježijom tako što regulira pH vode i drži ga na dobroj razini) i malo soka od limuna (produžuje cvijeću život).

Nije loša ideja dodati i mrvicu octa jer ima antibakterijsko djelovanje - na litru vode dodajte dvije žlice alkoholnog octa. Sličan učinak ima i dodavanje bakrene kovanice u vodi ili malo soli.

Vazu sa cvijećem držite na svjetlom mjestu, ali izbjegavajte direktno sunce ili mjesta uz radijatore jer će se pupoljci prebrzo otvoriti. Imajte na umu da ga ne biste trebali držati ni blizu voća i povrća, posebno banana, jer tijekom sazrijevanja znaju ispuštati etilen koji šteti cvijeću.