Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Proširene vene sve su češće kod muškaraca, ne samo žena

Proširene vene sve su češće kod muškaraca, ne samo žena
1

Svaki četvrti muškarac i gotovo svaka druga žena tijekom života susrest će se s problemom proširenih vena, a što se više odgađa posjet liječniku posljedice su gore

VIDEO

Proširene vene na nogama najčešće su estetski i zdravstveni problem žena srednje dobi, no danas je to stanje češće kod njihovih jačih polovica, pokazala je studija uglednog britanskog vaskularnog kirurga dr. Marka Whiteleya. U grupi od 700 muškaraca i 860 žena u dobi od 18. do 64. godina otkrio je da 40 posto muškaraca ima proširene vene naspram 32 posto žena.

Generalno gledano, oko 40 posto svih žena tijekom života imat će proširene vene, dok će isto iskusiti oko 35 posto muškaraca, piše Daily Mail.

No muškarci s proširenim venama zbog tog problema rjeđe posjećuju liječnika, zbog čega se o tome problemu i manje govori.

- Muškarci kasnije zamjećuju da su im vene proširene, a nakon što to primijete odgađaju posjet liječniku dok stanje ne postane ozbiljno. Također su mnogo neodlučniji u pogledu operacije - kaže Whitley.

Ipak, on ističe kako je kod muškaraca taj problem češće nastupa u blažem obliku.

Uzroci proširenja vena

Kod žena je najčešći okidač proširenih vena trudnoća, zbog utjecaja hormona i dobivanja na težini. Ženski hormon progesteron omekšava stijenke vena kako bi se uspostavila brža cirkulacija, dok kod muškaraca ne postoji očit uzrok proširenja vena. Što je duže stanje neliječeno, to su veće šanse komplikacija, poput pucanja vena, oštećene kože i krvarenja.

Prirodni načini olakšavanja problema

Najčešći prirodni načini olakšavanja problema proširenih vena kao i sprečavanja tog stanja kod onih s genetskim predispozicijama je uzimanje dodatka vitamina C, češće podizanje nogu u povišeni položaj kao i stavljanje obloga od jabučnog octa te mast od divljeg kestena.

Popularan narodni pripravak za liječenje proširenih vena su i oblozi s listovima kiselog kupusa, no stručnjaci upozoravaju da prirodni lijekovi mogu pomoći samo kod blažih stupnjeva proširenih vena, a kod onih težih jedini je lijek operacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku