Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Roditelji skupo plaćaju proslavu rođendana koje se dijete neće ni sjećati

Proslavu 1. rođendana plate do 1800 kn, a dijete ga se ne sjeća
1

Za prvi rođendan naručuju se personalizirane torte, nova odijelca za bebe, hrpe balona, a bude tu i strojeva za umjetni snijeg, zabavljača i slično, pokazala je anketa među Britancima

VIDEO

Jedno britansko istraživanje pokazalo je da nove generacije roditelja vole potrošiti za proslavu prvog rođendana svog klinca, iako se mališan te proslave neće ni sjećati. Tako prosječan trošak za tu proslavu iznosi oko 207 funti, odnosno nešto manje od 1800 kuna, dok za proslavu 10. rođendana roditelji izdvoje oko 162 funte, odnosno nešto manje od 1400 kuna.

POGLEDAJTE VIDEO: Iva Marenić slavi rođendan svake 4 godine

Pokretanje videa...

01:31

Za 16. rođendan, koji za mnoge označava prijelaz u mladenaštvo, izdvoji se oko 198 funti, odnosno nešto manje od 1700 kuna, pokazuje anketa među 2000 roditelja djece u dobi od 18 mjeseci do 18 godina, koji je naručio Pingit, tvrtka koja je vlasnik aplikacije za mobilno prebacivanje novca iz Velike Britanije.

Dječji rođendani u karanteni

Za prvi rođendan naručuju se personalizirane torte i kolači, skupi katering i detalji, nova odijelca za bebe te hrpe balona. Bude tu i mnogo drugih stvari koje djeci u toj dobi ne znače ništa, od strojeva za lažni snijeg, blještavila, zabavljača i slično. 

Mjere izolacije uslijed pandemije korona krize, pokazale su još jednu neočekivanu osobinu roditelja malih slavljenika. Kako su im mjere zaštite poremetile planove, jedan od pet roditelja radije je otkazao slavlje, nego da nastavi s ograničenom i jeftinijom proslavom. Samo 16 posto roditelja pristalo bi na virtualnu zabavu, preko neke od aplikacija za virtualno druženje. 

Prvi rođendan princeze: Dobila zvečku vrijednu 300.000 kuna
Prvi rođendan princeze: Dobila zvečku vrijednu 300.000 kuna

Među najskupljim stavkama prije pandemije nalazili se personalizirani kolači (35 posto roditelja), potpuno nova dječja odjeća (35 posto), veliki lukovi za ulaz i zid s balonima (27 posto), potpuno nova odjeća za roditelje (17 posto), tematski dječji kostim (16 posto), rekviziti za zabavu (16 posto), lažni stroj za snijeg, svjetlucave šljokice (14 posto), dječji zabavljač (14 posto), cvjetni lukovi ili zid  (13 posto) i slično, piše The Sun. 

- Budući da sam i sama mama, razumijem koliko se može potrošiti prije nego uopće zbrojite na što trošite - kaže direktorica Pingita, Clare Francis te ističe kako tvrtka roditeljima nudi povoljnije ponude u 5 segmenata na kojima kod organizacije takve proslave mogu proći jeftinije.   

Dječji rođendani u karanteni

Inače, isto je istraživanje pokazalo da roditelji u prosjeku provedu tri mjeseca planirajući prvu djetetovu zabavu, tako da četvero od deset anketiranih roditelja priznaju da su više vremena potrošili na pripreme nego na samo slavlje. No više od trećine roditelja ne žali truda ako im uspije da nadmaše rođendane druge djece.

Naime, oko 18 posto roditelja osjeća da su tijekom priprema proslave pod pritiskom zbog objava s rođendanskih proslava djece slavnih i ostalih roditelja na društvenim medijima (30 posto), te pod pritiskom očekivanja članova obitelji (25 posto). Tako je svaki peti roditelj za zabavu planirao naručiti nešto što su svojim klincima priuštili bogati i slavni, a gotovo svaki deseti roditelj priznaje da se bacio u trošak samo da bi nadmašio druge roditelje, ili se pokazali pred prijateljima i obitelji.    

I dok trećina kaže kako se zbog trenutne financijske nesigurnosti moraju strogo pridržavati planiranog proračuna, čak 19 posto roditelja iskazuje da je spremno potrošiti i više, kako bi osigurali da njihovo dijete proživi jedan poseban dan. 

24sata

Može i bez stresa

Kako bi pomogli roditeljima kojima se organizacija rođendanske proslave za dijete često pretvori u ogroman stres, iz Pingita su zatražili savjete od pjevačice i TV zvijezde Jamelije, koja je majka dvoje djece, o tome kako organizirati nezaboravnu zabavu bez stresa. 

- Svi smo to prošli, ta prestrašna dva tjedna uoči rođendana, kad neočekivano gubite živce, vrijeme i novac i imate osjećaj da ništa neće biti spremno. Uz male promjene, sve može proći puno ugodnije, tako da sve imate pod kontrolom. Držite se ovih savjeta i budžeta koji ste odredili unaprijed i sve će biti u redu - kaže Jamelia. Evo njenih savjeta za organizaciju proslave rođendana bez suvišnog stresa: 

Prelijepa beba gorila Joanne proslavila svoj prvi rođendan
Prelijepa beba gorila Joanne proslavila svoj prvi rođendan

1. Prije svega, dobro isplanirajte proračun, odnosno ukupnu svotu novca koju smijete potrošiti
2. Uradi sam - mnoge ukrase, kolače i slično možete napraviti sami. Potražite ideje na Internetu i budite kreativni. 
3. Pošaljite pozivnice virtualno
4. Neka popis gostiju bude prilagođen mogućnostima
5. Kupujte u trgovinama koje daju popuste
6. Osmislite neke retro, starinske igre za klince koje će ih zabaviti, a ne koštaju
7. U središtu pozornosti mora biti slavljenik, a ne gosti - ne radite zabavu zbog njih
8. Reciklirajte, odnosno iskoristite sve što možete od krstitki, ili neke druge obiteljske proslave
9. Organizirajte zabavu kod kuće, ne u igraonici
10. I na kraju, zatražite pomoć drugih roditelja, obitelji ili starije djece

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje