Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Proteini od graha dodaju se u energetske pločice za snagu

Proteini od graha dodaju se u energetske pločice za  snagu

NAKON VJEŽBE Bjelančevine služe za izgradnju mišića pa ih treba jesti nakon vježbi. Nisu dobre za nesportaše jer prekomjeran unos može dovesti do bolesti bubrega i osteoporoze

VIDEO

Proteinske pločice imaju visok udio proteina, odnosno bjelančevina u odnosu na druge makronutrijente – ugljikohidrate i masti. Prvenstveno se koriste nakon vježbanja kao zgodan izvor bjelančevina koji ne zahtijeva posebnu pripremu. 

Od drugih pločica, na primjer energetskih, razlikuju se po omjeru bjelančevina i ugljikohidrata. Žitne pločice dobar su izvor energije jer imaju veliku količinu ugljikohidarata, uključujući šećer.

Bjelančevine su inače spojevi koji organizmu služe za izgradnju mišića te kao hormoni i enzimi koji su neophodni za normalno funkcioniranje organizma. Upravo zbog uloge u izgradnji mišića koriste se nakon vježbanja, kad su najdjelotvornije. Prosječna osoba na dan treba oko 0,8 grama bjelančevina po kilogramu tjelesne mase. 

Nije za bolesne bubrege

Čovjek od 70 kilograma trebao bi oko 56 grama bjelančevina na dan. Veću količinu bjelančevina trebali bi samo sportaši, prvenstveno oni koji treniraju sportove koji zahtijevaju snagu, poput dizanja utega. Prekomjeran unos bjelančevina može negativno utjecati na zdravlje te dovesti do bolesti bubrega ili osteoporoze pa bi ih oni koji imaju problema sa zdravljem bubrega trebali izbjegavati. 

Dreamstime

Pločice koje smo analizirali imaju visok sadržaj bjelančevina, a nizak sadržaj energije, ugljikohidrata, uključujući šećere, te masti. Međusobno se razlikuju po količini i vrsti bjelančevina te dodacima. U našim pločicama ima od 20 do 53 posto bjelančevina. Dolaze prvenstveno iz mlijeka kao protein sirutke te kazeinati. Neke pločice imaju i bjelančevine soje te hidrolizat kolagena koji je inače prirodan sastojak vezivnog tkiva. 

Uz bjelančevine, ove pločice sadrže i čokoladni preljev, a njegov je sastav kao normalne čokolade, od mlijeka, kakaa, te biljnih masti i emulgatora. Biljne masti, poput palmine, izvor su zasićenih masnih kiselina koje štetno djeluju na zdravlje srca ako se konzumiraju u prekomjernim količinama. 

Naša kopriva, sikavica i pelin čiste jetru moćno kao kurkuma
Naša kopriva, sikavica i pelin čiste jetru moćno kao kurkuma

Umjesto šećera zaslađivači

Kako bi pločice imale manje šećera, a i dalje bile slatke dodani su im zaslađivači. Neke imaju umjetne zaslađivače, poput acesulfama K, a druge šećerne alkohole. Obje vrste praktički nemaju kalorija te ne podižu razinu šećera u krvi i smatraju se bezopasnima. 

Šećerni alkoholi u većim količinama mogu djelovati laksativno pa na pakiranjima stoji takvo upozorenje. Ako koristimo ovakve pločice, pozornost bismo trebali obratiti na sadržaj šećera, soli i aditiva. U pločicama koje smo analizirali malo je soli i nema štetnih aditiva.

Sports Factory protein riegel - 40 posto je bjelančevina. Sadrži goveđu želatinu te glukozni i invertni sirup koji brzo podižu razinu šećera u krvi. Ima palmino ulje koje obiluje zasićenim masnim kiselinama. Dodani su B vitamini.

60 grama - 7,90 kn

Power System protein bar - 45 posto je bjelančevina iz mlijeka, soje te hidrolizata kolagena. Čokolada je tamna, no sadrži glukozni i fruktozni sirup pa je šećera oko dvije žličice na pločicu. Dodani su vitamini B, E i C te kalcij.

45 grama - 7,90 kn

Premier protein - 50 posto je bjelančevina. Bjelančevine dolaze iz soje, mlijeka, odnosno sirutke, te kao hidrolizat kolagena. Preljeva od čokolade ima 18 posto. Sadrži sladila i nedefinirane arome.

40 grama - 9,90 kn

Tekmar protein ima više šećera - 25 posto je bjelančevina. Ima glukozni sirup i grožđice pa je šećera ukupno više. Ulje je od repice, ali ima i palminu mast bogatu zasićenim masnim kiselinama. Dodani su B vitamini, kalcij i magnezij.

60 grama - 14,90 kn

Max Sport raw paleo protein - 20 posto je bjelančevina koje dolaze iz graška, riže i graha. Dodane su datulje i grožđice pa ima visok sadržaj šećera u odnosu na druge. Kakaa je 5 posto, a tu su još mrkva i med. Nema aditiva.

50 grama - 12,90 kn

Power Bar protein plus - 29 posto je bjelančevina, najviše iz mlijeka. U čokoladnom preljevu je punomasno mlijeko i sladilo maltitol. Ima proteine soje i repičino ulje bogato blagotvornim nezasićenim masnim kiselinama.

35 grama - 9,90 kn

Layenberger lowcarb protein - 45 posto je bjelančevina koje dolaze iz mlijeka, soje i sirutke. Dodan je i hidrolizat kolagena. Čokoladnog preljeva je 19 posto, a dodani su kokos i bademi. Sadrži sladilo sukralozu.

35 grama - 10,50 kn

Multipower sa 53% bjelančevina - 53 posto je bjelančevina koje su iz mlijeka te kao hidrolizat kolagena. U preljevu protein bara od čokolade su šećerni alkoholi i kakaova masa. Ima palminu mast i kokosove pahuljice, a i sladilo acesulfam K.

50 grama - 15,50 kn

VIDI OVO: Kylie svima pokazala svoju kolekciju torbica i pola njih su Birkinice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'