Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Kaja Paler ima Downov sindrom i uz podršku obitelji otvara sva vrata

Prva je u Hrvatskoj s Downom upisala jaslice: Kaja sva vrata otvara uz podršku obitelji

Kad se rodila, mama Višnja Horvat imala je niz sumnji. Tata Stjepan rekao je samo: 'Zajedno možemo sve'. Kaja je prva osoba s tim sindromom koja je redovno upisana u jaslice, vrtić i školu i - ide dalje...

VIDEO

Inače sam pozitivna osoba, no kad sam se nakon Kajinog rođenja morala suočiti s činjenicom da je rođena s Downovim sindromom, bila sam slomljena, cijeli svijet mi je potonuo. Za mene je bila i ostala najljepša beba na svijetu, no tih šest tjedana koliko smo čekali da se pretragama potvrdi sumnja u Down bili su nam najteži u životu. Puno je stvari koje vam prođu kroz glavu u toj situaciji: Od straha kako ćete se snaći s djetetom, hoće li to imati posljedica za vašu obitelj, kako će reagirati prijatelji i rodbina, hoće li ona biti izolirana i odbačena od društva. Srećom, moj suprug Stjepan i u teškim situacijama nekako uspije sagledati stvari iz drugog kuta i jednostavno je rekao: 'Nema toga što zajedno ne možemo prebroditi' i to mi je neizmjerno pomoglo, priča Višnja Horvat, majka 15-godišnje Kaje Paler iz Novog sela rok u okolici Čakovca. 

POGLEDAJTE VIDEO: Mama Višnja o tome kako je Kaja postala prva djevojčica s Downom upisana u redovni vrtić i osnovnu školu

Pokretanje videa...

Novo Selo Rok: Kaja Paler, djevojčica s Downovim sindromom 02:24

I prije nego su dobili potvrdu sumnje da je Kaja rođena s Downovim sindromom, kad je imala tek dva tjedna, roditelji su s njom krenuli na vježbanje u Sloveniju. Naime, za djecu s Downom izuzetno je važno da što ranije započnu s vježbama koje potiču psihomotorički razvoj, a kako u to vrijeme u Međimurju nije bilo prilike za to, trebalo je putovati izvan granica.

U međuvremenu, Višnja se uključila u rad Udruge za sindrom Down Međimurske županije te potakla niz projekata koji su omogućili da se nabave didaktička i logopedska pomagala za tretmane. Tako su od 2007. sve usluge rane intervencije korisnicima Udruge dostupne besplatno, što uključuje i terapeutsko jahanje, plivanje, gimnastiku i niz drugih programa. 

'Kad se naš sin rodio, supruga nije mogla podnijeti što ima Down. Otišla je, a ja sam ostao'
'Kad se naš sin rodio, supruga nije mogla podnijeti što ima Down. Otišla je, a ja sam ostao'

Mama Višnja bila je čvrsto uvjerena da je drugi važan korak za kvalitetan razvoj njene Kaje što bolja inkluzija, pa je i u tom području pomicala granice. Tako je Kaja prva beba s Downovim sindromom u Hrvatskoj koja je upisana u redovne jaslice, a kasnije se upisala i u redovni vrtić i redovno u osnovnu školu, koju je do petog razreda 'odradila' u potpunosti ravnopravno sa zdravom djecom. 

- Nije uvijek bilo lako, no imali smo i malo sreće. Na primjer, prve Kajine tete jaslicama bile su medicinske sestre koje su prije toga brinule i o mojim starijim kćerima. Nismo trebali ništa drugo nego da se prema Kaji ponašaju kao i prema njima, jer u toj razvojnoj fazi nije odstupala od druge djece. S tri godine je krenula u vrtić i sve do pete godine zapravo nije trebala asistenta, a čak i tada su nam tete znale reći da je bilo lakše bez njega. One su dotad uključivale drugu djecu u to da pomažu Kaji, djeca su to prihvatila i dobro je funkcioniralo - priča Višnja.

Kad je trebala krenuti u prvi razred, Kaja je znala pisati i čitati, no isprva je bilo sumnji hoće li drugi roditelji prihvatiti mogućnost da se upiše po redovnom programu. Višnja je tada zatražila i dobila priliku da im u razgovoru objasni što to za njenu kćer znači. 

- Pristupila sam iskreno, valjda i dotakla njihova srca, jer svi smo se na kraju rasplakali. Tako je Kaja upisala školu po redovnom programu i 'odradila' prva četiri razreda. U petom razredu, kad kreće predmetna nastava i uvode se neki teži predmeti, škola je formirala poseban razred  za nju i još četvero učenika s posebnim potrebama. Oni nekoliko predmeta pohađaju po prilagođenom programu, a na ostale se vraćaju u razred s kojim su bili do tada - priča Višnja.

Djeca s Downom kao Disneyevi likovi: Njihova je radost zarazna
Djeca s Downom kao Disneyevi likovi: Njihova je radost zarazna

I u školi su, dodaje, imali sreću, jer je Kaja dospjela u razred učiteljice koja ju je baš željela i bila spremna za rad s njom. U razredu su bila i djeca koju je poznavala iz vrtića, koja su je prihvatila od malih nogu i zavoljela. 

- Tako smo u 5. razredu čak doživjeli da se roditelji pobune zbog toga što je Kaja odjednom 'premještena' u drugi razred, dok nisu shvatili da je to samo djelomično i u dogovoru s nama, za njeno dobro - priča Višnja. 

Dodaje kako je Kajina socijalizacija sa zdravom djecom izuzetno koristila tome da ona obogati svoj rječnik, da stječe vještine komunikacije, lakše svladava gradivo i dobije sve ono što nikada ne bi mogla dobiti da nije bila u kontaktu sa zdravim vršnjacima. I oni su, čini se, s njom puno naučili: majčino srce posebno ističe kako joj kći često priča da joj se prijatelji iz razreda silno obraduju kad im se pridruži na dijelu nastave koju pohađaju zajedno.   

Ivan s Down sindromom krenuo u srednju za pomoćnog cvjećara
Ivan s Down sindromom krenuo u srednju za pomoćnog cvjećara

- I zbog njih, ona je danas sretna i veselo ide u školu, zato što ima prekrasne prijatelje - kaže. Osim toga, Kaja jako voli crtati i plesati i rado će pokazati omiljene plesne korake. Voli skijati i plivati, kao i obiteljske odlaske u kazalište i kino. Velika ljubav su joj i putovanja, a može se pohvaliti čak i time da je s obitelji bila u Egiptu. Danas vrlo rado otputuje k starijoj sestri Anji, koja živi u Austriji i ima dvoje male djece, kako bi provela nekoliko dana kod njih. A na pitanje što bi voljela raditi u životu, kao od šale kaže da želi biti trgovac i radit će u -  Zagrebu. 

- Nije to zbog ljubavi prema metropoli, nego zato što sestra Lara u Zagrebu ide u školu, a i tata radi u Zagrebu, pa bi tako više vremena provodila s njima - pojašnjava Višnja. No, zanimanje pomoćnog trgovca ili pomoćnog njegovatelja bilo bi pogodno za nju, dodaje, pa Višnja ovih dana planira na razgovor u dvije srednje škole kako bi istražila mogućnost da ju prime.

Curica (2) sa Down sindromom postala model za dječju odjeću
Curica (2) sa Down sindromom  postala model za dječju odjeću

Dodaje kako Kaja, kao i njene starije kćeri, od malih nogu sudjeluje u većini kućanskih poslova i u mnogima je samostalna. Na primjer, njen je posao da postavi stol za ručak, napuni ili isprazni perilicu suđa, složi rublje u ormar i slično. Vrlo je pedantna u tome i mama vjeruje da bi se u takvim poslovima dobro snašla.

- Naš je cilj da se nakon srednje škole zaposli na četiri sata, te da do tada osiguramo stan za samostalan život u stambenoj zajednici, naravno uz podršku u onim segmentima života u kojima je to potrebno - dodaje.  
Kao i većina djece s Downovim sindromom, život s Kajom nosi i bezbroj simpatičnih anegdota, zbog toga što uvijek iskreno kaže ono što misli.

Vježbe visokog intenziteta pomažu ljudima s Downom
Vježbe visokog intenziteta pomažu ljudima s Downom

Među njima su i neke s poznatim 'facama', koje su često gostovale u Udruzi za sindrom Down, radi snimanja kalendara i promotivnih poruka kojima su podržavali rad udruge. Kaja se rado prisjeti druženja s Dreletom, za kojeg kaže da je duhovit, no jednom ga je prilikom upozorila da se 'mora uozbiljiti', priča mama Višnja. Mami je, međutim, ipak najdraža jedna obiteljska anegdota: 

-  Kaja je centar našeg svijeta i cijeli naš život podređen je njoj. Uvijek je svuda išla s nama ako smo i inače vodili djecu, osim na nekoliko vikenda tijekom godina, koje smo suprug i ja htjeli provesti sami, da napunimo baterije. Kad bi pitala zašto ne može ići, probali bismo joj objasniti da nam treba malo vremena da se opustimo i budemo sami, no nije joj bilo drago, sve dok se nismo sjetili mudrijeg odgovora: Kaja inače ne voli duge šetnje i puno hodanja, pa smo joj znali reći da ćemo tamo gdje idemo jako puno hodati, tako da bi sama odmah rekla da je bolje da ne ide - priča uz smijeh Višnja. 

Ona je model, paraolimpijska prvakinja, a predrasude joj ne znače ništa - sve radi s Downom
Ona je model, paraolimpijska prvakinja, a predrasude joj ne znače ništa - sve radi s Downom

Dodaje kako je za roditelje djece s posebnim potrebama jako važno da imaju na umu da mogu 'izgorjeti', te da povremeno moraju uzeti vremena da obnove energiju. Mnoge obitelji koje ne razmišljaju o tome u međuvremenu se raspadnu zbog poteškoća.

- Ono što smo mi s Kajom naučili jest da u svakoj teškoj situaciji trebamo gledati ono najbolje, jer smo svjesni da može biti i gore. Takav pristup, uz veliku podršku obitelji i prijatelja koju smo vijek imali, pomogao je da zajedno doista prebrodimo sve probleme - zaključuje.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje