Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Radio Zagreb

Prvo 'javno slušanje' Radio Zagreba bilo je na Markovu trgu

Na današnji dan 1799. otkrivena je 'Ploča iz Rosette', koja je omogućila dešifriranje hijeroglifa, a 1997. godine serijski ubojica Cunanan ubio je svjetski poznatog modnog dizajnera Giannia Versacea

VIDEO

Dva mjeseca nakon prvog emitiranja Radio Zagreba, prve radio postaje u jugoistočnoj Europi, na današnji dan 1926. godine u Zagrebu je organizirano i - prvo javno slušanje radija.

POGLEDAJTE VIDEO: izložba starih radio prijamnika

Pokretanje videa...

00:55

Pomalo neobičan događaj organiziran je na Markovu trgu, gdje je bila smještena prva radio postaja.Medijski stručnjaci pretpostavljaju da je glavni razlog za organizaciju javnog slušanja bila želja da se popularizira radio program. Naime, u to vrijeme bilo je vrlo malo radio prijamnika u gradu, pa se radio moglo slušati tek u nekim kavanama i organizirano, na javnim mjestima. Signal je emitiran tek do sela Krašić, udaljenog od Zagreba 40 kilometara, tako da radio program u to vrijeme zapravo i nije moglo slušati puno ljudi.

Nema zapisa o tom događaju, pa možemo samo pretpostavljati kako je javno slušanje radija moglo izgledati. No, kako se radio program brzo razvijao, sigurno je da je slušanje radija bivalo sve popularnije. Tome je zasigurno dodatno pridonio i prvi radio prijenos neke nogometne utakmice u Hrvatskoj i tadašnjoj Kraljevini SHS, koji je organiziran 17. srpnja iste godine. Naime, na inicijativu Zagrebačkog nogometnog podsaveza po prvi puta u povijesti prenosila se završna utakmica za Balokovićev pokal, između Građanskog i HAŠK-a, s igrališta Građanskog. Utakmica je završila rezultatom 4-2 u korist domaćina.

Arhiva HRT-a bilježi da je prvi radio prijenos uživo bio u studenom 1926. godine, tijekom otkrivanja spomenika J. J. Strossmayera na ondašnjem Akademičkom trgu, koji danas nosi naziv Strossmayerov trg. Krajem godine emitirana su i dva prijenosa uživo: opera More i Rusalka iz Hrvatskog narodnog kazališta, te Sveta Misa iz Crkve Sv. Marka. Tako se s vremenom produljivao broj sati emitiranja programa, tako da je četvrtkom i nedjeljom program počinjao u 17, a ostalim danima u 19,45 sati. Do kraja 1926. Radio Zagreb imao je čak 4000 pretplatnika.

PIXSELL

No, veći dio programa i dalje su činile vijesti čitane iz tiska, ili obavijesti građanima koje su slale vladine, gradske i druge institucije, jer je Vlada Kraljevine SHS postavila vrlo čvrsta pravila o tome što se smije emitirati i strogo kontrolirala program. Prema ugovoru koji su vlasnici radija sklopili s vladom, program je trebao služiti "saopštavanju" vijesti namijenjenih općoj publici, objavi meteoroloških izvještaja, izvještaja s burze, te vijesti s područja znanosti, umjetnosti i razonode, uz glazbu svake vrste. Prema članu 8. toga ugovora, u slučaju emitiranja protuzakonitih sadržaja, posebno kršenja zakona o tisku, slijedilo bi oduzimanje i zatvaranje radio postaje bez naknade.

Ubijen svjetski poznati kreator Gianni Versace

Na današnji dan 1997. godine, serijski ubojica Andrew Cunanan ustrijelio je svjetski poznatog dizajnera Giannija Versacea. Cunanan je bio opsjednut slavnim kreatorom i često se hvalio poznanstvom, no Versaceova obitelj opovrgnula je ideju o tome da su bili više od slučajnih poznanika. Osam dana kasnije Cunanan je počinio samoubojstvo. (mm)

Otkrivena 'Ploča iz Rosette' koja je omogućila dešifriranje hijeroglifa

Arheološki nalaz poznat kao "Ploča iz Rosette", na temelju kojeg su dešifrirani hijeroglifi, otkriven je 1799. godine. Francuski časnik Jean Francoise Champollion posvetio se studiranju tri vrste pisma koja su pronađena na ploči, da bi 1824. objavio knjigu egipatskih hijeroglifa. (mm) 

Ostale priče iz rubrike Retro potražite OVDJE.

 

 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena