Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Puretina ide u gulaše, a slaže se i s rolicama, paprikašima...

Puretina ide u gulaše, a slaže se i s rolicama, paprikašima...
4

Gulaši s puretinom i različita jela s mljevenim mesom, poput sarme, ćevapčića i punjenih tikvica, bit će jednako ukusni kao i oni pripremljeni s crvenim mesom

VIDEO

Na spomen puretine, mnogima je prva misao Božić, ili neki drugi blagdan na koji se uobičajeno priprema takvo pečenje. Tako je to otkako je Kristofor Kolumbo s novootkrivenog kontinenta u Europu donio prve purice u kojima su do tada uživali samo južnoamerički i sjevernoamerički domoroci.  Europljanima se toliko svidjela nova vrsta mesa da su purice ubrzo počeli svi uzgajati, a brzo su došle i do naših krajeva i postale gotovo autohtonima. Većina će gastroljubaca danas reći da su zagorske purice, koje imaju nešto manje bijelog mesa, bolje cijele pečene, od mnogima omiljenijeg pazinskog purana, koji je pogodniji za pripremanje odrezaka i jela s mljevenim mesom. Ma koje vam od tih purica bile draže, od purećeg se mesa mogu pripremiti ukusna i lagana jela, u kojima mogu uživati i oni na strožim zdravstvenim režimima prehrane kao i pravi gurmani. Gotovo da nema mesnog jela koje ne možete pripremiti s purećim mesom.

Da bi vam omiljena sarma bila laganija, umjesto mješavine mljevene junetine i svinjetine, upotrijebite mljevenu puretinu. Ćevapčići i pljeskavice, kao i sva jela s mljevenim mesom, poput bolognesea, lazanja, musaka i punjenih krumpira, tikvica ili patlidžana, bit će jednako ukusni kao i oni pripremljeni s crvenim mesom, a moći ćete ih jesti i češće jer su mnogo laganiji. Pureće se meso i suši, tako da ćete sva tradicionalna jela, od graha preko ričeta i minestrone juha svih vrsta do kiselog zelja s grahom moći pripremiti s puretinom. Pureća će vam šunka pizzu učiniti još ukusnijom, a sušeni batak dati omiljenom pašta fažolu izvrstan okus. Jednako ćete uživati u pašteti s purećim mesom, raguima, gulašima i paprikašima kao i u salatama u kojima ste jučerašnjim ostacima “udahnuli novi život”. Zanimljivo je da je pureće meso toliko zdravo da čak djeluje ljekovito. Na primjer, sastojak puretine tiptofan, koji sudjeluje u izgradnji serotonina koji pak djeluje na dobro raspoloženje, ublažava depresiju i pomaže kod kronične nesanice. Zato se vjerojatno uvijek oko Božića jede puretina, da svi budu dobre volje, a možda su baš zato i astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin za svoj prvi obrok na Mjesecu, navodno, pojeli upravo pečenu puricu.

Sočne  rolice

Uz malo nadjeva, mesne će rolice biti ukusnije i sočnije. Najjednostavniji ćete nadjev napraviti od komada puretine koji sameljete u blenderu, dodate mu bjelanjak i žlicu vrhnja te posolite. 

Puretina s povrćem i curryjem 

Sastojci: 500 g purećih prsa, 2 mrkve, 1 glavica luka, 1 limeta, 3 žlice shoyu umaka, komadić đumbira, 1 češanj češnjaka, curry, sol, 2 dl pilećeg temeljca, sezamovo ulje

Priprema: 1. Puretinu narežite na manje komade. Zagrijte wok, dodajte žlicu do dvije sezamova ulja i pustite da se dobro zagrije. Puretinu naglo popecite u woku nekoliko minuta pa izvadite meso.  

2. Luk narežite na tanke režnjeve i popecite ga kratko na masnoći na kojoj ste pekli meso. Dodajte usitnjen češnjak. Mrkvu narežite na rezance te je dodajte luku i popirjajte dvije tri minute. Komadić đumbira ogulite,  sitno nasjeckajte i dodajte u wok povrću. 

Vratite sada i meso u wok. Dodajte shoyu umak i curry, te podlijte s malo pilećeg temeljca i sokom pola limete  te pustite da se sve zajedno pirja oko pet minuta. Prema želji dosolite.

 3. Poslužite vruće uz kuhanu smeđu rižu. U svaku zdjelicu na vrh položite krišku limete i grančicu korijandra ili majčine dušice. 

Popečci s puretinom

Sastojci: 500 g mljevene puretine, 2 ljutike, 2 češnja češnjaka, vezica peršina, 1 jaje, krušne mrvice, sol, papar, 1 žlica shoyu umaka

Priprema: 1. Mljeveno pureće meso stavite u zdjelu. Ljutike očistite i nasjeckajte vrlo sitno te ih dodajte mesu. Češnjak zgnječite i također sitno nasjeckajte kao i peršin te ih primiješajte mesu. Sve zajedno posolite i začinite svježe mljevenim crnim paprom. Sve dobro izmiješajte. 

 2. Jaje umutite i dodajte smjesi. Dodajte i nekoliko žlica krušnih mrvica, onoliko koliko će vam olakšati oblikovanje popečaka. Smjesi dodajte sada još i shoyu umak te sve još jednom dobro promiješajte. 

3. Oblikujte meso najprije u kuglice veličine manje jabuke te ih spljoštite među dlanovima. Uvaljate popečke u mrvice s jedne i s druge strane i staviti ih pržiti u tavu na malo vrućeg ulja. 

Za laganije popečke, možete ih peći u pećnici bez dodavanja ikakve masnoće. Poslužite uz sezonsku salatu.  

Rolice s mladim povrćem

Sastojci: 6 purećih odrezaka, 6 ploškica pancete, 1 tikvica, 2 mlade mrkve, 1 poriluk, 2 mlada bijela luka s lišćem, sol, papar, senf  

Priprema: 1. Pureće odreske raširite i lagano istucite. Posolite ih i popaprite s obiju strana, a s unutarnje premažite i s malo senfa.

Tikvice, mladu mrkvu i mladi bijeli luk ili poriluk operite i narežite na tanke štapiće.

 2. Na svaki odrezak stavite svežnjić mladog povrća. Pazite da na svakom odresku budu podjednako zastupljene sve tri vrste povrća. Čvrsto zavijte rolice. Uzmite ploškicu pancete i omotajte je oko odreska s vanjske strane. Sve skupa učvrstite čačkalicom. 

3. Svaki odrezak pojedinačno omotajte aluminijskom folijom i stavite ih kuhati na pet do deset minuta. Potom ih izvadite i zapecite na tavi premazanoj s malo ulja dok vanjski omotač pancete ne postane hrskav.  Poslužite uz sezonsku salatu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac
KAŽU ZVIJEZDE...

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac

Pročitajte dnevni horoskop za petak 3. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Dovedite ga do 'ludila': Njegove prave točke za jači orgazam...
SAVRŠENA LJUBAVNICA

Dovedite ga do 'ludila': Njegove prave točke za jači orgazam...

Osim što su vizualni tipovi, muškarci u seksu ne vole dosadu i rutinu, pa želite li ga iznenaditi, u potpunosti depilirajte bikini zonu. Na taj će način vidjeti sve što ga uzbuđuje