Ovdje su dva recepta - za fine pužiće punjene vanilijom i kavom te aromatične u koje idu vrhnje, jabuke i cimet. Nije ih komplicirano napraviti, a idealni su za ove hladne dane
2 RECEPTA
Pužići s vanilijom i kavom ili vrhnjem, jabukama i cimetom
Pužići s vanilijom i kavom
Sastojci: 450 g brašna, 30 g kvasca, 2,5 dl mlakog mlijeka, 50 g maslaca, žumanjak, 1/2 žličice soli, 150 g maslaca, 50 g brašna, šalica slastičarske kreme, 225 g grožđica, žličica cimeta, žličica ekstrakta kave, 2 jaja, dl kiselog vrhnja, dl slatkog vrhnja, 2 žlice šećera, žličica ekstrakta vanilije
Priprema: Brašno prosijte u posudu, u sredini promiješajte razmrvljeni kvasac s malo brašna i mlijeka i ostavite 15 minuta. Zatim dodajte otopljeni maslac, žumanjak i sol, promiješajte s preostalim brašnom i istucite rahlo tijesto. Ostavite ga neka se diže pola sata. Maslac i brašno zgnječite i dobivenu smjesu razvaljajte 15X15 cm.
Tijesto razvaljajte na četverokut 20X30 cm i u sredinu mu stavite ploču maslaca i brašna. Preko nje presložite oba kraća kraja tijesta s kvascem. Stisnite krajeve i razvaljajte tijesto na 30 X 40 cm, pa kraće stranice opet dva puta preklopite. Stavite tijesto 15 minuta u hladnjak i ponovite postupak preklapanja.
Tijesto prerežite po pola i dio razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik 35X50, debljine 7 mm. Premažite pola količine kreme preko tijesta, pospite grožđicama i cimetom, pa savijte u štrucu. Isto napravite i s ostalom polovicom tijesta.
Rolade režite na 3 cm debele kriške. Položite ih na lim obložen papirom za pečenje tako da rezanu stranu položite prema gore. Prekrijte ih prianjajućom prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi neka im se volumen udvostruči. Zagrijte pećnicu na 220° C, premažite pužiće umućenim jajima i pecite oko 15 minuta. Ohlađene prelijte umakom od slatkog i kiselog vrhnja, šećera, kave i vanilije.
Cimet pužići s vrhnjem i jabukama
Sastojci: 500 g brašna, 30 g kvasca, 2 i 1/2 dl mlakog mlijeka, 100 g šećera, 125 g maslaca, prstohvat pimenta, 2 veće jabuke, vanilin šećer, 1/2 žličice cimeta, 50 g mljevenih badema, prstohvat soli, 2 dl kiselog vrhnja, 3 žlice šećera
Priprema: S malo mlijeka, brašna i šećerom zamijesite kvas. Neka uzlazi 15 minuta. Rastopite 80 g maslaca, pa zajedno s 50 g šećera, preostalim mlijekom, solju i pimentom dodajte uzašlom kvasu. Sve to zamijesite s preostalim brašnom i izradite tijesto. Ostavite ga na toplome pokrivenog 40 minuta.
Ogulite jabuke i narezane komade stavite u blender, te usitnite u pire. Pomiješajte ga s cimetom, mljevenim bademima i vanilijom. Razvaljajte tijesto s kvascem u kvadrat, premažite preostalim rastopljenim maslacem i nadjevom od badema i jabuka. Zavijte tijesto i izrežite savitak na kriške debljine 3 cm.
Posložite pužiće na lim premazan maslacem, pospite preostalim šećerom i ostavite 10 minuta. Pecite na 220°C, oko 20 minuta. Prelijte s kiselim vrhnjem koje ste izmiješali sa šećerom.
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku