Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Razlog zašto nam isti miris drugačije miriše su receptori

Razlog zašto nam isti miris drugačije miriše su receptori
1

Od ukupno 400 receptora u nosu, njih 140 se razlikuje od čovjeka do čovjeka, a to je razlog zašto će trojici ljudi jedan te isti parfem mirisati potpuno drugačije

VIDEO

U nosu u prosjeku ima oko 400 receptora i oni se od pojedinca do pojedinca razlikuju za gotovo 30 posto, tvrde znanstvenici iz američkog centra za kemijske mirise Monell u Philadelphiji. Jedan te isti miris različitim ljudima drugačije miriše, a za sve su krivi upravo receptori, piše Daily Mail

I najmanja promjena kod receptora uvelike mijenja na koji način ljudi doživljavaju mirise, tako nekima određeni parfem može mirisati kao sandalovina ili vanilija, a drugima kao dim ili urin. Razlog za blage i snažne mirise krije se u 140 različitih receptora, potvrdili su znanstvenici koji su u laboratoriju klonirali 511 receptora i proučavali njihovu reakciju na 73 različita mirisa. 

- Rezultati istraživanja mogli bi pomoći znanstvenicima u kreiranju mirisa. Krajnji cilj je otkriti na koji način receptori dekodiraju molekule mirisa i manipulirati njima kako bismo dobili željeni parfem - istaknuo je voditelj istraživanja dr. Joel Mainland. 

Za zavodnice orijentalne note, a za energični duh voćni mirisi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač