Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Razlozi zašto djeca lažu i trikovi kako ih navesti da govore istinu

Razlozi zašto djeca lažu i trikovi kako ih navesti da govore istinu

Laganje kod male djece zapravo znak da su postala svjesnija svega oko sebe, razvila su 'teoriju uma' - svijest o tome da drugi mogu imati različite želje, osjećaje i uvjerenja o sebi

VIDEO

Način na koji djeca lažu mijenja se tijekom vremena i doprinosi raznim fazama njihovog društvenog razvoja. Dok su mala, djeca će najviše lagati zbog osobnih interesa, dok će kasnije to raditi zbog tuđeg mišljenja ili onoga što je moralno prihvatljivo.

POGLEDAJTE VIDEO Odgoj djece u Danskoj:

Pokretanje videa...

Odgoj djece u Danskoj 01:29

Laganje je sasvim normalno za razvoj djece pa ne trebate brinuti ako i vaš mališan povremeno zaobilazi istinu. Stručnjaci kažu, ako se dijete potiče da otvoreno govori istinu na pravilan način, tada će fazu izmišljanja jednostavno prerasti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Penny Van Bergen i Carol Newall, predavači na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu u Australiji, dali su savjete kako razgovarati s djecom i na koji način spriječiti da laganje postane velik problem.

Roditelji se trebaju pobrinuti za to da su djeca svjesna toga da lažu potičući otvorene rasprave i izbjegavajući stroga pravila ili pretjerane kazne. To će pomoći djeci da budu iskrena.

Roditelj ste tinejdžeru? Savjeti kako razgovarati i ponašati se
Roditelj ste tinejdžeru? Savjeti kako razgovarati i ponašati se

Djeca obično počinju lagati u dobi između dvije i četiri godine, no to rijetko treba shvatiti ozbiljno - dijete zbog toga neće postati problematično. 

Stručnjaci kažu da je laganje kod male djece zapravo znak da su postala svjesnija svega oko sebe, razvila su "teoriju uma" - svijest o tome da drugi mogu imati različite želje, osjećaje i uvjerenja o sebi. Na primjer, kada dijete zaobiđe istinu pa kaže: "Tata je rekao da mogu dobiti sladoled", ono zapravo koristi tuđu svijest da bi u nju ubacilo pogrešno znanje.

I dok samo laganje nije društveno prihvatljivo, sposobnost da znaju što drugi ljudi misle i osjećaju je važna društvena vještina. To je povezano s empatijom, suradnjom i brigom za druge.

Izbjegavanje istine se mijenja s godinama

Prve laži kod male djece češće su humoristične nego učinkovite. Na primjer, kada tvrde da nisu pojeli kolač, a usta i lice su im zamrljani čokoladnom kremom ili optuže psa da je crtao po zidu.

Mala djeca znaju da mogu zavarati druge, ali još nisu dovoljno sofisticirana da to naprave uvjerljivo.

U jednoj studiji su djecu od tri do sedam godina zatražili da ne proviruju u misterioznu igračku koja je bila ispred njih. Naravno, sva su to napravila jer je znatiželja bila previše jaka, i sva su kasnije tvrdila da u igračku nisu provirivala. Ali, imala su problema kako se te laži držati, ovisno o starosti.

Djeca od tri do pet godina bila su iznenađujuće dobra u održavanju izraza lica, ali su se izdala opisujući ono što su vidjela.

Mali lažljivci stari šest i sedam godina bili su polovično uspješni u zaobilaženju istine - pola ih je uspjelo odglumiti da ne znaju što je u igrački, a druga polovica se razotkrila.

Ove četiri stvari nikad ne biste trebali izgovoriti pred kćerima
Ove četiri stvari nikad ne biste trebali izgovoriti pred kćerima

Djeca što su starija, postaju bolja u održavanju laži, sve više shvaćaju koje vrste laži su uvjerljivije. Postaju, također, svjesnija i morala pa se starija djeca više osjećaju loše kada lažu nego mlađa.

Starija djeca i tinejdžeri smatraju prikladnijima bezazlene laži od onih koje su štetne i antisocijalne. Kod tinejdžera je veća vjerojatnost da će lagati roditeljima i učiteljima vezano za stvari koje smatraju osobnima.

Prema jednom istraživanju napravljenom u SAD-u, čak 82 posto tinejdžera je u zadnjih godinu dana roditeljima lagalo o novcu, alkoholu, drogama, prijateljima, o ljubavnom životu, zabavama...

Najviše ih je lagalo o prijateljima (67 posto) i o drogama (65 posto). O seksualnom životu u slagali u 32 posto slučajeva.

Također, smatrali su da je sasvim u redu lagati ako se radi o nečemu osobnom, ako laganjem pomažu drugome, ako tako smanjuju mogućnost da će nekoga povrijediti ili ako bi istinom nekome mogli nanijeti štetu.

Kada se zabrinuti zbog laganja?

Kronično laganje u kombinaciji s drugom vrstom neprimjerenog ponašanja je jedan od razloga za zabrinutost - stalna agresija, pravljenje štete drugim ljudima ili na imovini, odbijanje autoriteta, stalno kršenje pravila i nepreuzimanje odgovornosti za svoje postupke. 

Drugi razlog za zabrinutost je kada dijete laže kako bi prikrilo druge probleme mentalnog zdravlja zbog srama ili straha.

U tim slučajevima bilo bi dobro posavjetovati sa sa stručnjakom, psihologom ili psihijatrom, kao i u situacijama kada laganje remeti svakodnevni život djeteta.

Posljedice toksičnih obitelji su pogubne za ljude - nikome ne vjeruju, a prema sebi prekritični
Posljedice toksičnih obitelji su pogubne za ljude - nikome ne vjeruju, a prema sebi prekritični

Evo kako motivirati dijete da govori istinu:

Kao prvo, izbjegavajte prekomjerno kažnjavanje. Djeca čiji roditelji su previše strogi, pretjerano se drže pravila i imaju lošu komunikaciju s njima, puno češće ne govore istinu.

Važno je s djecom razmotriti emocionalne i moralne scenarije. Važno je da shvati kako laž i mogu nanijeti štetu i njima i drugima, kako njihove laži mogu utjecati na emocije drugih, i na kraju krajeva, kako se ona sama osjećaju dok lažu.

Treba navesti djecu da budu ponosna kada govore istinu ističući sve pozitivne aspekte toga. Naime, ako dijete zna da će svaki put kada kaže istinu nastradati, tada će mu biti lakše prešutjeti pravu istinu, prenosi Daily Mail.

VAŽNO! Koliko god bilo sklono laganju, ako vam dijete spomene da ga netko fizički ili seksualno zlostavlja, to svakako morate ozbiljno shvatiti i istražiti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje