Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Roditelj ste tinejdžeru? Savjeti kako razgovarati i ponašati se

Roditelj ste tinejdžeru? Savjeti kako razgovarati i ponašati se

Teško je otkriti koji pristup najbolje odgovara vašem djetetu tinejdžeru ako ne želi razgovarati sa vama, pa stručnjaci donose sedam savjeta koji bi vam mogli u tome pomoći

VIDEO

Američka blogerica Shannon Whitmore kaže kako je prije nekoliko godina na predavanjima imala učenika koji je inzistirao na tome da sjedi u zadnjem redu prekriženih ruku i sa kapuljačom na glavi. Nikad nije govorio, pa je nakon nekoliko tjedana pozvala mamu na razgovor.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovih 12 stvari mentalno jaki roditelji nikad ne rade

Pokretanje videa...

01:45

- Tijekom razgovora doznala sam da mu je umrla baka. Iz njegova pisanja bilo je jasno da mu je puno značila, a iz majčina izraza lica, bilo je jasno da nije imala pojma da ga njezina smrt toliko pogodila. Što smo više razgovarale, bilo je jasno da ne zna mnogo o svom sinu ne zato što nije bila zainteresirana, nego zato što je on bio toliko zatvoren. Zvuči li vam to poznato - zapitala je Shannon dodajući kako ima sedam savjeta koji će pomoći u tome da se vaš tinejdžer otvori i spremnije razgovara sa vama, prenosi iMom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Photos

1. Uzmite u obzir značajke spola

Dječaci obično više vole razgovarati stojeći jedni uz druge jer se tako osjećaju manje ranjivima. Također, vjerojatnije je da će se otvoriti u kretanju, pa prošećite ili vozite bicikl dok razgovarate. Djevojčice pak više vole razgovor licem u lice kako bi mogle čitati govor tijela. Curama je katkad dovoljno mjesto za sklupčati se uz šalicu kave kako bi bile spremne razgovarati.

8 je znakova signal tinejdžerske depresije povezane s koronom
8 je znakova signal tinejdžerske depresije povezane s koronom

2. Posvetite se djetetovim interesima

Razmislite što vaš tinejdžer voli raditi i pronađite načina da u tome uživate sa njim. Sjednice na trosjed i odigrajte video igru sa njim, ili joj recite da biste voljeli pogledati video na TikToku. Dopustite mu da odabere glazbu koju ćete slušati u automobilu. Kad ste otvorili tu temu, prirodno vam se otvara mogućnost i za dublje razgovore.

3. Krenite lagano i nježno

- Srela sam jedanput mamu koja je htjela znati je li njezin sin seksualno aktivan, a s druge strane nije imala pojma koji mu je omiljeni predmet u školi. Pokušajte naučiti male stvari o svom djetetu, od omiljene hrane do prijatelja ili okusa sladoleda prije nego što sa njim krenete u razgovor o ozbiljnijim temama - savjetuje Shannon.

Tinejdžeri i ekrani: Što roditelji mogu učiniti kako bi uspostavili zdravije navike kod svoje djece
Tinejdžeri i ekrani: Što roditelji mogu učiniti kako bi uspostavili zdravije navike kod svoje djece

4. Slušajte

Ako niste sigurni kako razgovarati sa tinejdžerom koji se zatvara u sebe, odgovor je možda vrlo jednostavan i glasi da pokušate pričati manje. Tinejdžeri ne vole roditeljske prodike, no žele biti svjesni da ste čuli kako se osjećaju i što misle. Stoga ih pozornije slušajte. I pokušajte odoljeti napasti da krenete razmišljati o tome kako ćete odgovoriti sve dok ne završe i kažu što su željeli reći. Većina tinejdžera nema ništa protiv toga da si uzmete malo vremena za razmišljanje o odgovoru ako znaju da ste ih cijelo vrijeme pozorno slušali.

5. Pazite na osjećaje

Djetetu uvijek dajte do znanja da je u redu osjećati se onako kako se ono sada osjeća, čak i ako ti osjećaji nisu lijepi ni ugodni. Svatko može biti ljubomoran ili ljut s vremena na vrijeme. No važno je što činimo po pitanju tih osjećaja. Sigurno je da ne možemo kontrolirati kako se osjećamo, ali možemo kontrolirati kako se ponašamo.

6. Kontrolirajte emocije

Tinejdžeri su emocionalno nezreli, što znači da će većina, kad ih osjećaji preplave, izgubiti mogućnost upravljanja ponašanjem. No mi odrasli smo s druge strane emocionalno zreli, pa kad naš tinejdžer bjesni zbog nepravde koju mu je netko nanio, mi moramo ostati smireni i hladne glave.

7. Često ih hvalite

Pohvale moraju biti specifične i učestale. Umjesto da im kažete kako su pametni, svojim tinejdžerima recite kako su bili odlični na određenim ispitima ili projektima. Ako ste specifični, to vam daje više mogućnosti za pohvale, a dijete će na taj način znati da obraćate pažnju. I svakako ne zaboravite hvaliti djecu pred svojim prijateljima i poznanicima. Djeca obožavaju kad se roditelji hvale njima.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje