Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Rečenice koje ne treba govoriti ljudima koji su izgubili posao

Rečenice koje ne treba govoriti ljudima koji su izgubili posao

Pretvaranje da je gubitak posla odmor ili šansa da se netko prihvati kućanskih poslova zapravo banalizira njegovo iskustvo. Također, može obezvrijediti osjećaje straha i tuge zbog otkaza

VIDEO

Gubitak posla može pokrenuti val emocionalnih i praktičnih izazova, a kad poznajete nekoga tko je u toj situaciji, vjerojatno imate nagon nekako ga utješiti. 

Ali, prema stručnjacima za odnose i zapošljavanje, neki pokušaji su pogrešni i od njih nema nikakve koristi, čak rade štetu jer se čovjek još lošije osjeća. Takve su, na primjer, izjave poput: 'Sad možeš dobiti naknadu za nezaposlene', 'Barem ti žena još uvijek ima posao', To je ionako bolje za tvoje zdravlje' itd. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Stvari koje donose sreću 00:31

Iako su sve ove izjave realne, one mogu utjecati na nečije samopouzdanje i osjećaj vlastite vrijednosti zbog gubitka posla. 

- To zna biti vrlo traumatično za ljude, posebno one koji su u svojem poslu pronalazili osjećaj identiteta - kaže savjetnica Hannah Dorsher.

Koja je bolja alternativa? 

- Bilo bi puno prikladnije reći nešto empatično poput: 'Razumijem kako se osjećaš' ili čak samo: 'Ne znam što bih rekao, ali drago mi je što si mi se povjerio'. Empatija pokreće povezanost - savjetuje Felicia Broccolo iz škole The Life Coach.

Dr. Jelica Popić: Strah i panika nestaju kad ‘zavlada’ znatiželja
Dr. Jelica Popić: Strah i panika nestaju kad ‘zavlada’ znatiželja

Još nekoliko primjera kako određene izjave mogu utjecati na čovjeka koji je upravo izgubio posao:

'Sad ćeš barem imati slobodnog vremena'

Pokušaj pretvaranja gubitka posla odmah u pozitivu propuštena je prilika za priznavanje i potvrđivanje osjećaja.

- Netko tko je nedavno ili iznenada izgubio posao možda neće biti spreman potražiti nešto pozitivno u tako negativnom iskustvu. Možda čak strahuje od svojih financija, trpi jak udarac na osjećaj vlastite vrijednosti ili identiteta, ili se pak suočava s preprekama koje će mu u budućnosti otežati pronalazak posla - objašnjava terapeutkinja Laura Richer.

- Pretvaranje da je gubitak posla odmor ili šansa da se netko prihvati kućanskih poslova zapravo banalizira njegovo iskustvo. Također, može obezvrijediti strah ili osjećaj tuge i gubitka koji proživljava - dodala je.

- Umjesto da takvu situaciju pokušavate učiniti pozitivnim iskustvom kad nije, ponudite čovjeku riječi ohrabrenja i potvrdite osjećaje koje trenutno proživljava - savjetovala je.

middle aged latin woman sad and depressed looking through the window refection in depression concept

'Ionako si oduvijek mrzio taj posao'

To što se netko žalio na svoj posao ne znači da ga je doista mrzio. Pa čak i ako ga nije volio, to ne znači da si je mogao priuštiti izgubiti ga i ne osjeća se strašno zbog otkaza.

- Izgubiti posao trenutno je vrlo zastrašujuća perspektiva. Upotrebljavanje nečijih prijašnjih pritužbi na posao može stopirati razgovor. Osoba je sada u poziciji braniti svoju nesreću. Umjesto toga, krenite razgovarati suosjećajno, pomažući joj u razmišljanju kroz plan djelovanja - kaže psihologinja Nicole Lipkin, izvršna direktorica tvrtke Equilibria Leadership Consulting. 

Ne šutite: Potisnuta ljutnja može biti simptom depresije
Ne šutite: Potisnuta ljutnja može biti simptom depresije

'Ne brini, naći ćeš drugi posao'

Ovo je vrlo čest komentar, ali bez obzira na to koliko je dobronamjeran, u konačnici nije od koristi. 

- Ako nemate čarobnu kuglu, ne možete to predvidjeti, a i velika je vjerojatnost da se osoba jako brine za svoju budućnost. Gubitak posla može dovesti do velikih egzistencijalnih problema. Želite li biti korisni, budite fokusirani. Pružite čovjeku empatiju zbog toga što prolazi - objašnjava savjetnica Leah Rockwell.

'Pa, vremena su teška i svi ukidaju manje važne pozicije'

Takve izjave impliciraju da je osoba ili njezin rad nebitan i/ili ne pruža dovoljno vrijednosti da bi se mogao zadržati - to samo vodi tome da se ta osoba osjeća još gore.

- Čak i ako nečiji posao nije bio izravno povezan s rezultatima tvrtke ili njezinim padom, svi žele imati osjećaj da je njihov rad važan i bitan doprinos timu. Prikladniji komentar je: 'To je njihov gubitak' - pojašnjava Kate Gigax, izvršna direktorica tvrtke za razvoj liderstva Korpus, a prenosi bestlifeonline.com.

 
 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam