Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Redovita tjelovježba gene za debljinu 'drži pod kontrolom'

Redovita tjelovježba gene za debljinu 'drži pod kontrolom'

RAZLIČITOSTI Čak su i blizanci odrasli u različitim domovima pretili poput bioloških roditelja, što potvrđuje teoriju o genskoj predispoziciji, kaže dr. Schoenfeld

VIDEO

Ako vam cijeli život govore da imate “dvije lijeve”, znajte da to ipak nije vaša pogreška. Dobra koordinacija genska je predispozicija, objašnjava neurolog dr. Daniel Kantor.

Prirodno talentirani u sportu uvijek će biti bolji, isto je i u plesu. Ipak, na gene utječemo mnogo više no što mislimo.

- Tjelovježba je jedan od načina na koji možete istrenirati dobru koordinaciju. Pokušajte s vježbama ravnoteže. Stanite na jednu nogu, dižite utege i vježbajte bicepse - savjetuje neurolog dr. Kantor.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:47

Još lakše je pobijediti gene koji određuju gipkost na plesnom podiju. Umjesto da se uspoređujete s fleksibilnim prijateljem, krivce za “zahrđalost” potražite kod majke i oca.

- Neki prirodno imaju veći raspon pokreta u koljenima te zglobovima, leđima i ramenima - kaže C. David Geier, liječnik sportske medicine iz Južne Karoline.

Fleksibilnost povećava svakodnevnim vježbama istezanja, pri čemu je važnije svakodnevno ponavljanje od intenziteta. Na primjer, jutarnje protezanje bolje djeluje od tečaja joge jedanput na mjesec. Redovitom tjelovježbom možete zaustaviti i genski uzrokovanu pretilost. Treba izdvojiti barem 30 min na dan za fizičku aktivnost, upozoravaju stručnjaci s Instituta za sportsku medicinu.

Brad Schoenfeld, autor knjige “Oblikovanje njezina tijela do savršenstva”, objašnjava da su geni glavni krivci što sporije skidate kilograme od prijateljice na istoj dijeti.

Dreamstime

- Čak su i blizanci odrasli u različitim domovima pretili poput bioloških roditelja, što potvrđuje teoriju o genskoj predispoziciji - kaže Schoenfeld. Redovita tjelovježba gene za debljinu drži pod kontrolom, pa smanjuje rizik od pretilosti 40 posto. A ako tjelovježbom bildate mišiće umjesto da skidate kilograme, opet okrivite gene.

Dva osnovna tipa mišićnih vlakana određuju je li čovjek izdržljiv, no slabiji ili brzo razvija mišićnu masu, ali se i brzo umori. Ljudi koji pokušavaju istaknuti mišiće trebali bi smanjiti broj ponavljanja vježbi te povećati težinu. Oni koji žele smršavjeti i poboljšati kondiciju trebaju vježbati suprotno. I za to tko će se prvi umoriti od iste vježbe određuju geni, pokazalo je istraživanje.

Svi rizični faktori za dijabetes: Genetika, tlak, stres i pretilost
Svi rizični faktori za dijabetes: Genetika, tlak, stres i pretilost

- Anaerobnim vježbama s različitim intervalima težine povećat ćete svoju izdržljivost - savjetuje stručnjak za psihologiju tjelovježbe, dr. Irv Rubenstein. I sklonost mnogim bolestima je nasljedna, a kod osteoporoze gustoća minerala u kostima od 50 do 90 posto ovisi o DNK.

- Kako biste ojačali kosti, nakon 30. godine treba se što češće baviti fizičkom aktivnošću poput hodanja i trčanja - savjetuje psiholog Irv Rubenstein.

Analgetici opasni prije vježbanja

Lijekovi poput ibuprofena u kombinaciji s tjelesnim naporom mogu rezultirati staničnim oštećenjima u tankom crijevu, pokazala su ispitivanja na sportašima.

Čokolada olakšava kašalj, ali samo nakratko

Teobromin iz kakaa blokira rad živaca koji izazivaju refleks kašlja pa olakšava akutno ili kronično kašljanje za 60 posto, ali samo kratkoročno.

Dvije rajčice na tjedan protiv tuge

Osim što sprečava rizik od srčanog udara i raka prostate, antioksidans likopen iz rajčica smanjuje šanse oboljenja od depresije 50 posto.

Majčini geni krivi su za debljinu i ćelavost, očevi za neplodnost
Majčini geni krivi su za debljinu i ćelavost, očevi za neplodnost

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju