Lifestyle

Komentari 1

Retinol i retinoidi - koje su sličnosti, a koje razlike između ta dva anti-age sastojka

Retinol i retinoidi - koje su sličnosti, a koje razlike između ta dva anti-age sastojka

Često ih koristimo kao sinonime, no između njih postoji ključna razlika. Imaju niz benefita za kožu te su među najpopularnijim sastojcima u svijetu kozmetike protiv preuranjenog starenja kože

Kad u dnevnu njegu poželimo uvesti nešto moćno i snažno za mladolikost, retinol i retinoidi visoko su na popisu najpoželjnijih. Retinoidi su derivati ​​vitamina A koji se pretvaraju u retinoičnu kiselinu koja onda postaje efikasan sastojak u anti-age kozmetici.

To je ujedno opći izraz i za retinol i za retinoide. No, razlika postoji - retinol je dio klasične kozmetike koju možemo kupiti i u drogerijama, dok su retinoidi isključivo na recept, u ljekarnama.

POGLEDAJTE VIDEO: Dnevne i noćne kreme

Dakle, posvuda dostupan retinol ima manju učinkovitost te je idealan za osjetljivu kožu koja ne podnosi prejake sastojke, dok je retinoid snažniji, treba ga koristiti s pažnjom.

- Kako starimo, naša prirodna proizvodnja kolagena i procesi stanične izmjene usporavaju se, što rezultira stvaranjem znakova starenja poput opuštene kože, finih linija, bora i tamnih mrlja. Retinoidi djeluju stimulirajući fibroblaste, stanice odgovorne za proizvodnju kolagena duboko u koži. To pokreće staničnu promjenu, što rezultira svježijom, svjetlijom kožom sa smanjenim finim linijama i borama te punijim i čvršćim izgledom - komentira dr. Geeta Yadav, certificirana dermatologinja i osnivačica Facet Dermatology u Torontu za InStyle.

Budući da retinoidi ubrzavaju proizvodnju kolagena i staničnu obnovu, oni također mogu pomoći u tretiranju akni.

njega lica

Retinol se obično odnosi na vrstu retinoida koji se koristi u proizvodima za njegu kože bez recepta. Velika razlika je i sama molekularna struktura retinola.

- To je prekursorska molekula retinoične kiseline. U koži se pretvara u retinaldehid koji zatim postaje retinoična kiselina — molekula koja ima svoje pozitivne učinke na kožu - izjavio je dr. Brian Hibler iz Schweiger Dermatology Group u New Yorku.

Budući da retinol zahtijeva dodatni korak pretvaranja u retinoičnu kiselinu, manje je moćan od ostalih retinoida.

Stručnjaci savjetuju da je bitno u svakom slučaju posavjetovati se s liječnikom jer dubinski isušena koža može pretjerano reagirati na sastojke poput ovih.