Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Riba napuhača, ricinus i đurđica jako su otrovni

Riba napuhača, ricinus i đurđica jako su otrovni
1

Stabljike i cvijet rabarbare jestivi su, pa čak i zdravi. No, list može izazvati bolove u želucu, mučninu, povraćanje i unutarnje krvarenje

VIDEO

Ribe napuhače sadrže tetrodotoksin, najjači riblji otrov. Čovjek se može otrovati pojede li loše očišćenu ribu jer se otrov nalazi u iznutricama i ne  gubi kuhanjem. On djeluje brzo i ubija paraliziranjem dišnih puteva. Ove ribe žive u toplim morima, a u posljednje vrijeme pojavljuju se i u Jadranu.

RABARBARA: Stabljike i cvijet rabarbare jestivi su, pa čak i zdravi. No, list može izazvati bolove u želucu, mučninu, povraćanje, unutarnje krvarenje, slabost, teškoće s disanjem, žarenje usta i grla, iritaciju bubrega te pad razine kalcija u tijelu koji može biti smrtonosan.

RICINUS: Ricinus se uzgaja kao ukrasna biljka, a i za proizvodnju lijekova, kozmetike i plastike. Njezine sjemenke sadrže otrov ricin koji je sedam puta otrovniji od ugriza kobre. Već dvije šarene sjemenke mogu ubiti čovjeka.

JATROPHA CURCAS: Jatropha Curcas grmolika je biljka iz Srednje Amerike. Njezine orašaste sjemenke vrlo su ukusne, pa svatko tko ih proba poželi pojesti još. No, one sadrže otrovno “pakleno ulje” koje ometa proizvodnju bjelančevinama u probavnom sustavu i može izazvati smrt.

ĐURĐICA: Osim bijelih cvjetova, đurđica ponekad nosi i narančasto-crvene mesnate bobice koje su najotrovniji dio biljke. No, otrovno je i cvijeće i lišće jer sadrži spojeve koji utječu na rad srca. Otrov uzrokuje mučninu, vrtoglavicu, povraćanje, bolove proljev i grčeve.

RODODENDRON: Rododendron raste gotovo svuda. Zabilježeni su slučajevi trovanja djece koja su sisala nektar iz cvjetova, a Grci su otrkrili da je med pčela koje su se hranile rododendronom, azalejama i oleanderom također otrovan.

GUJA: Često se događa da čovjek ne primijeti ugriz guje ili pomisli da ga je riječ o ubodu kukca, sve dok se ne javi jaka bol. No, tada je već može biti prekasno za davanje protuotrova koji jedini može spriječiti smrt.

OLEANDER: Svi dijelovi oleanedra su otrovni, uključujući cvjetni sok, kao i dim spaljene biljke i voda u kojoj su stajali rezani cvjetovi. Grančice koje se upotrebe kao ražljići za roštilj mogu izazvati ozbiljno trovanje kod kojeg se rad srca usporava ili ubrzava.

HOBOTNICA: Hobotnica a plavim prstenovima veličine je loptice za golf, a u sebi nosi dovoljno otrova da ubije 26 ljudi. Ne napada ako nije izazvana, a prije izbacivanja otrova krakovi joj poplave. Protuotrov ne postoji, no čovjek se može spasiti tako da ga se u bolnici održava na aparatima čitav dan dok simptomi trovanja ne nestanu sami od sebe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije