Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Ribljim receptima oko svijeta: Od srdela do oslića i bakalara

Ribljim receptima oko svijeta: Od srdela do oslića i bakalara
6

Umjesto na crveno ili bijelo, ovog Badnjaka pripremite bakalar po uzoru na Portugalce ili ga poslužite uz gusti umak od peršina, kako to čine Britanci

VIDEO

Tradicionalni bakalar za Badnjak ove godine poslužite na drukčiji način - onako kako to rade Portugalci ili Talijani. Bakalar se najčešće priprema na dva načina - na bijelo ili na crveno. No možete ga poslužiti i s vrhnjem, kao u portugalskom specijalitetu bacalhau com natas, što u prijevodu znači bakalar s bešamelom. Ova portugalska verzija bakalara na bijelo izvrstan je izbor za one koji vole kombinacije jakih okusa. 

U recept se može dodati i nekoliko kozica, koje će mu dati poseban “štih”. Drugi je portugalski specijalitet bacalhau à Brás - bakalar se priprema s krumpirom i lukom te se na kraju dodaju jaja, kao da radite omlet. Vizualnom dojmu ovog jela doprinose crne masline. Slično ovom svojevrsnom omletu od bakalara je treće tradicionalno portugalsko jelo - bacalhau à Gomes de Sá, koje se radi od istih sastojaka poput bakalara ã brás, osim što se riba za pripremu obvezno namače u mlijeku te peče u pećnici kao složenac, uz dodatak krumpira narezanog na kockice. 

To je jelo najblažeg okusa, ali svejedno izuzetno ukusno i popularno. Tražite li drukčiji a jednostavan način pripreme bakalara, ispecite ga ili ispržite te poslužite uz umak koji mu najbolje pristaje - onaj od peršina. Potrebno vam je 20 g maslaca, pola glavice luka, 20 g brašna, žličica senfa, 250 ml mlijeka, šaka sjeckanog peršina, sol i svježe mljeveni papar. U tavi otopite maslac i kratko popirjajte usitnjeni luk, oko pet minuta. Umiješajte brašno i senf te neprekidno miješajte od dvije do tri minute. Dobit ćete jako gustu smjesu, no to neka vas ne zabrinjava. Postupno ulijevajte mlijeko i pustite da zakuha. Nakon toga smanjite plamen i pustite da umak krčka pet minuta, uz povremeno miješanje, kako biste spriječili stvaranje grudica. Dodajte peršin, sol i papar prema potrebi. Poslužite toplo.

Bacalhau com natas

Sastojci: 250 g sušenog bakalara prerezanog na četiri dijela, 2 glavice luka, 1 i 3/4 šalice mlijeka, 4 žlice maslinova ulja, 250 g krumpira, 3 žlice brašna, 1/4 šalice vode, 3 žlice maslaca, papar, 1/2 šalice bešamela 

Priprema: Namočite bakalar u vodi ili mlijeku oko 24 sata. Ocijedite, isperite pa opet ocijedite. Očistite ga te natrgajte na manje komade. Kriške krumpira naglo popržite te dodajte vodu, pokrijte i kuhajte 15 min. U drugoj tavi pirjajte luk pa umiješajte 1/2 šalice mlijeka i bakalar, poklopite i pirjajte 30 min. Dok se bakalar kuha, pripremite bešamel pa ga popaprite. Pred kraj kuhanja bakalara zagrijte pećnicu na 230°C. Kad je bakalar gotov, dodajte mu krumpir i bešamel. Stavite u posudu i pecite 15 min. Smanjite na 180°C i pecite još 25 min.

Bakalar s palentom

Sastojci: Suhi bakalar, luk, maslinovo ulje, 2 češnja češnjaka, pasirana rajčica, rajčica, dl vina, sol, papar, kuhana palenta

Priprema: Istucite suhi bakalar pa ga namačite u vodi 24 sata (prema potrebi zamijenite vodu). Kad postane savitljiv, kuhajte ga dok meso i kost ne omekšaju. Očistite ga od kostiju i crne kožice. Vodu od kuhanja ostavite za temeljac. Popržite sjeckani luk na ulju pa dodajte kosani češnjak koji lagano popržite. Dodajte bakalar i pasiranu rajčicu, rajčicu narezanu na komadiće, vino, sol, papar i temeljac prema potrebi. Pomiješajte i neka kuha još sat vremena. Poslužite uz palentu ili kuhani krumpir.

Kroketi od bakalara

Sastojci: 600 g svježeg bakalara, sol, limun, ulje, glavica luka, 2 stabljike celera, peršin, papar, timijan, jaje, 2 šalice krušnih mrvica

Priprema: U loncu zagrijte vodu. Naribajte limunovu koricu. Bakalar začinite solju i limunovim sokom. Stavite ga u ključalu vodu, poklopite i kuhajte osam minuta. Ocijedite i raskomadajte u zdjeli. Dodajte limunovu koricu, usitnjene začine i luk. Zatim ubacite jaje i šalicu krušnih mrvica. Oblikujte krokete i pospite ih preostalim mrvicama. Zagrijte ulje i pržite dok ne dobije zlatnosmeđu boju sa svih strana, od četiri do pet minuta.

Umjesto bakalara na stol ide - tart!

Iako su jela od bakalara tradicija, inspiraciju potražite u jelima od srdela, oslića, tunjevine ili riječne ribe. Tunjevina može biti podloga za pripremu punjenih palačinki. Na maslinovu ulju propirjajte češnjak i luk pa dodajte ocijeđenu tunjevinu iz konzerve i pelate. Kuhajte nekoliko minuta pa tom smjesom napunite napola pečene palačinke. 

Posložite ih u posudu, pospite ribanim sirom i pecite 15-ak minuta. Ako ste raspoloženi za neobičnije okuse, napravite tart ili zarolane srdele, a želite li ostati vjerni tradiciji, zamaskirajte oslić. Uzmite 800 g svježeg oslića, 1,3 kg krumpira, tri češnja češnjaka, vezicu peršina, 100 ml suncokretova ulja, limunov sok, bijelo vino, lovorov list i papar. Operite i očistite oslić te ga stavite u vodu. Začinite  pa prokuhajte. Izvadite ribu, ohladite je i očistite. 

Oguljeni i na ploške narezani krumpir skuhajte u tekućini od ribe. Zagrijte češnjak, na koji stavite dio krumpira i pospite peršinom. Preko krumpira složite dio ribe i tako slažite dok ne potrošite sastojke te završite krumpirom. Prelijte tekućinom u kojoj su se kuhali riba i krumpir, dolijte vino i kuhajte 10-ak min. 

Rolice od srdela

Sastojci: 300 g srdela, krušne mrvice, limunova kora, papar, bosiljak, 100 g mozzarelle, šaka kapara, ulje, sol; umak od rajčice: maslinovo ulje, luk, češanj češnjaka, mrkva, sol, papar, konzerva pelata, listići bosiljka, 2 lovorova lista

Priprema: Pirjajte luk i češnjak, dodajte usitnjenu mrkvu, posolite i popaprite. Pirjajte 5 minuta. Dodajte pelate, bosiljak i lovor pa pustite da krčka dok se ne zgusne, oko 1 sat. Očistite srdele, operite i osušite. Pomiješajte krušne mrvice, ribanu koru, malo papra. U sredinu srdele stavite malo smjese, kockicu mozzarelle, malo kapara i bosiljka. Zatvorite, učvrstite čačkalicama, pospite krušnim mrvicama i ispržite u vrućem ulju. Prelijte umakom od rajčica.

Bacalhau à Brás

Sastojci: 400 g bakalara, 500 g krumpira, luk, češnjak, 6 jaja, papar, peršin, ulje, sol, crne masline

Priprema: Kad se bakalar namoči, očistite ga od kože i kostiju te natrgajte. Krumpir narežite na trakice, a luk na kolutove. Ispržite krumpir u dubokom ulju, ocijedite i stavite na papirnati ubrus da upije ulje. U tavi pirjajte ulje i češnjak dok ne postanu staklasti. Dodajte bakalar i pirjajte još nekoliko minuta. Dodajte krumpir, istučeno jaje, sol i papar. Miješajte i pecite još nekoliko minuta, dok ne postane nalik na omlet. Pospite parmezanom i ukrasite crnim maslinama.

Pita od bakalara ili oslića

Sastojci:100 g lisnatog tijesta, tvrdo kuhano jaje, 300 g kuhanog bakalara ili oslića, 2 žlice bešamela, 1 - 2 rajčice, istučeno jaje za premazivanje

Priprema: Pomiješajte kuhanu ribu, bešamel, usitnjeno jaje i usitnjeni luk. Dobro začinite. Dno vatrostalne posude prekrijte tankim kolutima rajčice i preko njih posložite smjesu. Pokrijte lisnatom tijestom. Premažite istučenim jajem i pecite na 220°C pola sata.

Tart od srdela

Sastojci: Tijesto: 130 g brašna, 50 g maslaca, 2 žlice ulja, sol, 6 žlica hladne vode; nadjev: 150 ml umaka od rajčice, luk, 2 rajčice, 6 fileta srdele, 6 fileta inćuna, papar, mljevena paprika, 15 g ribanog parmezana, ružmarin

Priprema: Napravite tijesto. Prosijte brašno i prstohvat soli te im dodajte maslac narezan na kockice. Mijesite dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodajte ulje i vodu te miješajte. Stavite na pobrašnjenu površinu i mijesite. Kad izradite tijesto, ostavite ga u hladnjaku dva sata zamotanog u pamučnu krpu. Zagrijte pećnicu na 180°C. Izvaljajte tijesto i stavite ga u kalup za tart. Pecite 12 minuta. Izvadite te premažite umakom od rajčica, lukom i rajčicama narezanim na kriške. Složite srdele i inćune. Pospite parmezanom, paprikom i paprom te pecite 20 minuta. Izvadite iz pećnice i začinite svježim ružmarinom.

Zimske delicije nezamislive su bez ukusnog kiselog kupusa

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor

Pročitajte dnevni horoskop za petak 26. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Prijatelji s povlasticama su posebna kategorija ljubavnika, evo koja pravila treba odrediti
DA SVE BUDE DOBRO

Prijatelji s povlasticama su posebna kategorija ljubavnika, evo koja pravila treba odrediti

U nekim slučajevima ljudi pristaju na ovakve odnose u nadi da će se druga strana u njih zaljubiti. Važno je da imate isti cilj, jer ako imate na umu različite ideje mogli bi se javiti problemi