Lifestyle

Komentari 0

Roditelji s dvije kćeri prodali dom u Londonu kako bi osnovali farmu koralja na Sejšelima

Roditelji s dvije kćeri prodali dom u Londonu kako bi osnovali farmu koralja na Sejšelima

Uzgajati će raznoliki raspon koralja i potom ih zasaditi u lokalnim grebenima. To će osigurati očuvanje biološke raznolikosti grebena i početi nadopunjavati izgubljene koralje u morima i grebenima

Ovaj bračni par je napustio London i prodao svoju obiteljsku kuću kako bi skupili dovoljno novca za preseljenje na Sejšele gdje će osnovati farmu koralja.

POGLEDAJ VIDEO: Otac i kći (17) uskoro će dobiti novu kuću

Karolina (37) i Barry Seath (47) napustili su Putney, jugozapadno od Londona, za otok Moyenne, maleni otočni rezervat dug 400 metara, kraj sjeverne obale Mahe.

Neustrašivi par planira osnovati farmu koralja kako bi ponovno naselili greben koji je ostao 'neplodan' zbog klimatskih promjena i ljudi koji nisu dovoljno pazili.

S njima se sele i njihove kćeri, Georgina (11) i Josephine (7), a djevojke će tamo i pohađati školu.

Barry je bivši savjetnik za zapošljavanje i policajac. 

- Mi smo normalna obitelj koja živi život kao i svi ostali. Ali oboje smo osjećali potrebu da učinimo pozitivnu promjenu za sebe, svoju djecu i svijet koji smo u velikoj mjeri uzeli zdravo za gotovo - rekao je Barry.

Barry je proveo više od 15 godina upravljajući londonskom firmom za zapošljavanje, ali sada će raditi puno radno vrijeme kao volonter, u dobrotvornoj organizaciji svoje obitelji, Coral Reef Conservation UK. 

Njegova žena Karolina koja je porijeklom iz Poljske, upravljat će društvenim medijima dobrotvorne organizacije.

Par, koji je za dvije godine uštedio dovoljno novca za uzdržavanje obitelji, također će podijeliti odgovornosti, nudeći edukativne izlete turistima i djeci iz lokalne škole.

Nedostajat će mi prijatelji, ali jako se radujem što ću vidjeti puno različitih životinja i puno raditi. Moći ću pomoći svom ocu da pazi na koralje - rekla je kćer Josephine.

Georgina želi naučiti roniti kako bi pomogla projektu.

- Zaista sam uzbuđena što imam priliku preseliti se u inozemstvo i naučiti više o svijetu. Nadam se da ćemo uspjeti nešto promijeniti - rekla je Georgina.

Nakon što su na obiteljskim praznicima na Sejšelima svjedočili oštećenju koraljnog grebena, to ih je potaknulo na promjene.

- Svaki put kada smo bili u posjeti primijetili smo kako koralj postaje sve gori i gori. Svi turisti kažu isto. Obožavaju plaže, ali stvarno su razočarani koraljem. Očekuju bujne koraljne grebene, ali ono što zapravo pronađu je koraljna ruševina - kaže Barry.

Koronavirus je opustošio ekonomiju Sejšela. Turistički sektor, koji predstavlja oko 50 posto BDP-a zemlje, trenutno ne posluje najbolje.

Obitelj se nada da će obnavljanje koraljnih grebena pomoći povećati broj budućih posjetitelja u zemlji. 

Farma koralja bit će tek druga na svijetu, a prva je u Australiji.

Izgradnja farme trebala bi potrajati samo tri mjeseca, a sva oprema, uključujući spremnike, hladnjake, filtere i cjevovod, koštala bi oko 207 tisuća kuna.

Nakon dovršetka bit će to prva velika koraljna farma na kopnu u Indijskom oceanu. Cilj im je uzgoj oko 10.000 koralja godišnje.

Uzgajati će raznoliki raspon koralja i potom ih zasaditi u lokalnim grebenima. To će osigurati očuvanje biološke raznolikosti grebena i početi nadopunjavati procijenjenih 250.000 pojedinih koralja koji su već izgubljeni u morima i grebenima u arhipelagu na Sejšelima.

- Neće se stvari mijenjati preko noći i trebat će puno posla, ali očekujemo da će to imati velik i pozitivan utjecaj na koraljne grebene u tom području - rekao je Barry, piše Daily Mail.

Najčitaniji članci