Lifestyle

Komentari 4

Ručnici su vam tvrdi, hrapavi i grebu? Možda ih krivo perete

Ručnici su vam tvrdi, hrapavi i grebu? Možda ih krivo perete

Irkinja Laura de Barra koja je napisala knjigu sa savjetima za kućanice kaže kako se može dogoditi da se ručnici kod pranja u perilici ne isperu dobro, pa se ostatci deterdženta nakupe u vlaknima

Stručnjakinja za uređenje doma Laura de Barra na svom profilu na TikToku @lauradebarra objavila je rješenje za sve one čiji ručnici nakon pranja ostaju kruti i neugodno grebu kožu. Kaže kako je vjerojatno stvar u tome da ih peremo krivo. 

POGLEDAJTE VIDEO: Evo zašto ne biste trebali sušiti rublje u stanu

Irkinja koja je objavila i knjigu 'Gaff Goddess', sa savjetima za kućanice, kaže kako se to vjerojatno događa zbog skupljanja vlakana pri pranju.

- Ako su vam ručnici nakon pranja grubi i tvrdi, to je zbog nakupljanja proizvoda za pranje u vlaknima. Naime, ručnici po prirodi stvari apsorbiraju tvari s kojima dolaze u dodir, pa je tako i kod pranja, ako nisu isprani dovoljno dobro. To se može dogoditi ako ste pretrpali bubanj perilice, ili ste upotrijebili previše deterdženta – kaže. Ostaci deterdženta jednostavno će se nakupiti unutar vlakana ručnika, pa se ručnik neće osušiti pravilno i postaje grub na dodir. 

Pranje ručnika

No nije sve izgubljeno, tvrdi stručnjakinja za kućne poslove. 

- Da bi opet omekšali, stavite ih u perilicu bez deterdženta, pa dodajte dvije šalice octa u ladicu za deterdžent. Ocat je zapanjujuće efikasno sredstvo za čišćenje koje nije štetno za čovjeka i odlično će očistiti nakupine deterdženta vlakana ručnika. Također, uklanja mirise i očistit će unutrašnjost perilice rublja – kaže Laura. 

Ručnike, kaže, ne treba prati na iznimno visokim temperaturama, jer i to ih može učiniti grubljima, odnosno dovoljno ih je oprati na 60 stupnjeva. Ako, pak, ni to ne pomogne, drugo rješenje može biti da ih stavite na novi ciklus pranja, opet bez deterdženta, sa šalicom sode bikarbone koju ste stavili u odjeljak za deterdžent. I soda bikarbona je odlično sredstvo za čišćenje koje će također pomoći da se pročiste vlakna ručnika. 

Laura preporučuje i da snažno istresete ručnike prije nego što ih stavite sušiti na zrak, jer i to pomaže da se vlakna 'otvore' i pomoći će da se bolje osuše. 

- Ovo je vrhunski savjet. Koristim bijeli ocat i sodu bikarbonu za dubinsko čišćenje perilice rublja, iskoristit ću vaš savjet i za pranje ručnika – komentirala je jedna korisnica, dok se jedan od komentatora našalio: 

- Volim grube ručnike, jer brišući se odmah obavim i peeling kože, a prenosi The Sun. 

POGLEDAJTE VIDEO: JURA IZ SERIJE 'ZAUVIJEK SUSJEDI' U 24 PITANJA