Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Ruske delicije: Usred Zagreba spremamo boršč, medovik tortu i palačinke s kavijarom i ribom

Ruske delicije: Usred Zagreba spremamo boršč, medovik tortu i palačinke s kavijarom i ribom

Olga Kurygina u Hrvatsku je s obitelji doselila prije 15 godina. Nakon trgovine Ruske Delicije, otvorila je i vrata malog restorana u kojem se pripremaju autentični ruski specijaliteti

VIDEO

U Hrvatsku sam iz Sankt-Peterburga sa suprugom i djecom stigla prije 15 godina. Prvo smo živjeli u Splitu, a zadnjih šest godina živimo u Zagrebu gdje sam otvorila trgovinu Ruske Delicije u kojoj nudimo naše domaće proizvode, kaže Olga Kurygina koja je nedavno na adresi Vlaška 19 u Zagrebu otvorila i vrata malog restorana Bistro Rusko u kojem se spremaju autentični ruski specijaliteti. 

POGLEDAJTE VIDEO: Olga u svom restoranu priprema boršč, medovik tortu, vareniki...

Pokretanje videa...

Bistro Rusko u Zagrebu 04:46

- U Rusiji je hladno pa je i jelovnik podređen klimi, a tu je kao i kod svake kulture prisutna povijest i tradicija. Jede se puno ribe, ali one masne poput lososa, haringe, sjeverne skuše... Imamo puno toplih gustih juha s povrćem. U palačinke stavljamo sve, od čokoladnog namaza do mesa, ribe i kavijara - kaže Olga. 

Na jelovniku može se pronaći nekoliko gotovih jela, a najpoznatiji je boršč - tradicionalna staroslavenska gusta juha slatkasto-kiselkastog okusa od cikle koja jelu daje karakterističnu crvenu boju.

- Boršču je osnova mesni temeljac s povrćem uz dodatak kiselog ili svježeg kupusa. U Europi postoje brojne verzije boršča, prije svega u Ukrajini, Bjelorusiji, Poljskoj, Rumunjskoj, Moldaviji, pa čak i Litvi. Boršč je hranjiv, ukusan i zdrav - kaže Olga te dodaje da pored boršča s mesom u ponudi imaju i Vege verziju samo s ciklom i kupusom. 

Nutricionist savjetuje kako se držati piramide zdrave prehrane uz primjer tjednog jelovnika
Nutricionist savjetuje kako se držati piramide zdrave prehrane uz primjer tjednog jelovnika

Na ideju da pored trgovine otvori bistro došla kada su je kupci, kako domaći tako i strani, ispitivali kako nešto pripremiti te gdje mogu probati rusku kuhinju. 

- Shvatila sam da u Zagrebu ne postoji ruski restoran pa sam odlučila domaćima i turistima još više približiti našu kuhinju - kaže Olga te dodaje da hranu sada pripremaju za van i preko Wolta, a nadaju se da će ubrzo moći otvoriti terasu. 

Na jelovniku su i pelmeni - ravioli u ruskoj verziji koji dolaze u tri varijante, odnosno punjeni mljevenom govedinom i svinjetinom, puretinom i janjetinom. Tradicionalno se poslužuju s vrhnjem. 

Pripremaju i vareniki - veće raviole punjene višnjom, sirom ili krumpirom koji se također poslužuju s vrhnjem, a jelo je popularno i u Poljskoj i Ukrajini. 

Od slastica svakako se posebno izdvaja Medovik torta u tri okusa, s limunom, orasima i kakaom. 

- Recept za medenu tortu prvi se put pojavio prije 200 godina kada je slastičar cara Aleksandra I. za njegovu suprugu pripremio ukusan desert. Ime slastičara danas nije poznato, ali ruski medeni kolač postao je ruski klasik i tradicija. Danas postoje mnogi recepti za ukusne torte od meda, ali izvoran je upravo medeni kolač s kremom od kiselog vrhnja - priča nam Olga. 

Osim Medovik torte, tu su i palačinke u slatkoj verziji koje možete pojesti s kondenziranim mlijekom, pekmezima od borovnice i jagode, a kao posebna delicija ističu se i slane palačinke s crvenim kavijarom lososa. 

Od pića, posebno se ističu tri vrste ruske votke, rusko pivo Baltik te tri vrste armenskog konjaka. 

Cijene su i više nego pristupačne, a kreću se od 20 do 35 kuna te se gotova jela kao i slastice mogu naručiti svakim danom, osim nedjelje, od 10 do 19 sati. 

Recept za klasični ruski boršč

Sastojci za temeljac: 500 g govedine s kostima, 3 cikle, 2 srednje mrkve, 2 glavice luka srednje veličine, 3 žlice ulja, pola iscijeđenog limuna, ocat, 2 jušne žlice paste od rajčice. Povrće je potrebno naribati. 

Sastojci za boršč: 300 g svježeg ili kiselog kupusa, 4 srednja krumpira, sol po ukusu, 2 lista lovora, začini po želji, režanj češnjaka po želji, prstohvat mljevenog crnog papra po želji.

Priprema: Nasjeckajte povrće, a kupus naribajte. Skuhajte temeljac i kada je gotovo meso izvadite van. U temeljac stavite kupus. Nakon 5-10 minuta dodajte krumpir narezan na kocke. Meso odvojite od kosti i izrežite te vratite u juhu. Dodajte prženo povrće i ostale sastojke te dobro promiješajte. Poklopite i kuhajte još 5-7 minuta. Po želji dodajte češnjak, mljeveni klinčić ili crni papar. Ostavite boršč da kuha još 5 do 10 minuta. Možete ga poslužiti odmah, ali može se jesti i dan nakon. U tanjur dodajte kiselo vrhnje i svježe začinsko bilje (kopar). Poslužite s raženim kruhom ili lepinjama.

Hrana za bolji san: Bademi i sir uspavljuju, a kurkuma će umiriti
Hrana za bolji san: Bademi i sir uspavljuju, a kurkuma će umiriti

Pelmeni

Sastojci za tijesto: jaje, brašno 600 g, 250 ml vode, žličica soli

Sastojci za nadjev: 250 g mljevene junetine, 250 g mljevene svinjetine, 2 glavice luka, sol, crni papar

Priprema: U brašno dodajte jaje, žlicu vode i prstohvat soli. Lagano umijesite tijesto postupno dodajući vodu. Mijesite tijesto dok ne postane elastično i glatko. Premjestite tijesto u duboku posudu i pokrijte vlažnim ručnikom. Za nadjev u posebnoj posudi pomiješajte mljeveno meso, luk, papar i sol po ukusu te sve dobro promiješajte. Radnu površinu pobrašnite, podijelite tijesto na pola i svaku polovicu razvaljajte u sloj debljine 2 mm. Izrežite krugove od cca 6 cm. U sredinu kruga stavite žličicu nadjeva, preklopite na pola i nježno spojite rubove. Spojite krajeve polumjeseca i držite ih čvrsto dok se krajevi ne zalijepe. Stavite okruglice na pladanj (prvo ga pospite brašnom). Spremite ih u zamrzivač. 

U loncu zakuhajte vodu, a kad zavrije dodajte lovorov list, grašak, papar i komadić maslaca po ukusu te ubacite pelmeni. Kuhajte ih uz povremeno miješanje dok ne isplivaju na površinu. Pažljivo ih izvadite šupljom žlicom, premjestite ih u duboku posudu te poslužite s kiselim vrhnjem. 

Palačinke

Klasični recept za palačinke: 250 g brašna, 700 ml mlijeka, 2 žlice šećera, 2 jaja, pola žličice soli. Palačinke se klasično peku na tavi, a zatim se dodaju nadjevi. Najpopularnije su palačinke one sa slatkim nadjevom: džemom, sirupom, čokoladom ili medom. Ali ništa manje ukusne su i one punjene mesom, kavijarom ili ribom.

Medovik torta

Sastojci: 3 jaja, 50 g maslaca, 600 g šećera ( 300 g za tijesto i 300 g za kremu), 150 ml tekućeg meda, žličica sode, 500 g brašna, 500 g kiselog vrhnja.

Priprema: Zakuhajte vodu u loncu. U manjoj posudi pomiješajte jaja sa šećerom i dobro ih istucite dok ne dobijete jednoličnu laganu smjesu. Dodajte maslac, med i sodu bikarbonu. Smjesu kuhajte na pari i miješajte 15 minuta dok se ne udvostruči volumen, a maslac i šećer ne rastope. Masa treba biti lagana i prozračna. Postepeno dodajte žlicu brašna i miješajte još 3 minute dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Maknite lonac s vatre te dodajte preostalo brašno i zamijesite meko i podatno tijesto. Podijelite tijesto na 8 jednakih dijelova, zamotajte ih u plastičnu foliju i držite u hladnjaku pola sata. Svaki dio razvucite u krug da bude tanka okrugla kora. Svaku koru prije pečenja ispikajte vilicom na površini. Stavite koru na podmazan pleh i pecite oko 3 - 4 minute na 180 ° C dok ne dobije zlatnožutu boju. Izrežite kore na rubovima da budu jednake i ohladite ih. Ostaci od kora trebat će vam za ukrašavanje torte. Kad se pečeni komadići tijesta ohlade, izblendajte ih u blenderu te ostavite sa strane. Za nadjev dobro istucite kiselo vrhnje i ostatak šećera. Na ohlađeno tijesto razmažite oko tri žlice nadjeva pa tako složite ostale kore dok ne potrošite cijelu smjesu. Ostatak nadjeva premažite preko torte te je posipajte s mrvicama od ostataka tijesta. Ostavite kolač 1 i pol do 2 sata na sobnoj temperaturi, a zatim ga držite u hladnjaku najmanje 8 sati.Tortu možete ukrasiti komadićima čokolade ili drobljenim orasima, a u nadjev se može dodati malo nasjeckanog voća. Dobar Tek!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća