Originalni ručak: Na dno stavite preljev, dodajte tvrdo povrće, a listove sačuvajte za kraj kako bi ostali hrskavi. Salata u hladnjaku ostaje svježa i do tri dana
Salate će dulje ostati svježe ako ih čuvate u staklenkama
Pravilnim slaganjem sastojaka salata neće izgubiti svježinu i hrskavost do pauze za ručak, a u hladnjaku je možete čuvati i do tri dana. Kako biste pripremili savršenu salatu, na dno staklenke stavite preljev i teže sastojke poput tvrdog povrća (mrkve, krastavaca, paprike, kuhane cikle ili koromača). Zatim dodajte red graha, žitarica, tjestenine, slanutka, crvenoga graha, ječma, riže i slično. Sljedeći su na redu sirevi, tunjevina, piletina, jaja ili tofu te avokado, rajčice i orašasti plodovi. Na vrh se dodaju listovi zelene salate koje narežite ili natrgajte na veličinu zalogaja. Ostavite u hladnjaku, a prije posluživanja staklenku dobro protresite i pričekajte deset minuta da se sastojci povežu. Prema potrebi, dodatno je promiješajte vilicom, a možete je jesti izravno iz staklenke ili prebaciti u posudu.
Iako se sve vrste staklenki mogu koristiti za pripremu salata, najbolje su one širokog otvora jer olakšavaju pripremu. Salata u hladnjaku ostaje svježa i do tri dana, no ribu, sir i meso najbolje je dodati netom prije posluživanja, a imate li staklenke koje se mogu vakuumirati - salata će trajati i dulje. Vrlo često kao preljev koristi se klasični francuski preljev vinaigrette, a sastoji se od ulja i octa u omjeru tri naprema jedan. Najlakše ćete ga napraviti tako da sastojke stavite u staklenku, poklopite i dobro protresete. Volite li nešto kiseliji okus, povećajte količinu octa, ali pripazite pa nakon svakog dodavanja octa ili limunova soka probajte preljev.
Azijska nota
Sojin umak s naribanim đumbirom ukusan je dodatak povrću narezanom na trake, riži i kuhanom ili pečenome mesu.
Žličica meda
Kako preljev od limuna ili octa ne bi bio previše kiseo, možete dodati i žličicu meda, malo stevije ili javorova sirupa.
Salata s ciklom i kozjim sirom
Sastojci: 600 g kuhane cikle, 4 žlice džema od brusnice, 85 g potočarke, 3 žlice vinskog octa, 250 g kozjeg sira, 12 fileta inćuna, 2 žlice maslinova ulja, 6 kriški limuna, kruh, sol, papar
Priprema: Narežite ciklu na kockice i stavite u lonac pa prelijte octom i dodajte džem. Kuhajte na jakoj vatri desetak minuta pa neka se ohladi. Narežite kruh na kockice te ga stavite u lim za pečenje. Kratko ga zapecite da postane hrskav. U staklenke stavite potočarku i pospite kozjim sirom. Dodajte inćune te začinite solju i paprom. Pospite prepečenim kockicama kruha. Prelijte s malo ulja i poslužite s kriškama limuna.
Pikantna salata s jogurtom
Sastojci: 400 g rajčica, 2 krastavca, limenka kukuruza, 2 ljute papričice, sol, nasjeckani peršin; preljev: 1/2 šalice jogurta, žlica maslinova ulja, žlica peršina, žlica naribanog parmezana, žličica limunova soka, malo bosiljka, češnjaka u prahu i čilija u prahu
Priprema: Pomiješajte sve sastojke za preljev u staklenci i ostavite u hladnjaku desetak minuta. Nasjeckajte rajčice i krastavce. Isperite kukuruz pod mlazom hladne vode. Narežite ljute papričice. Složite sastojke jedne na druge i neka se ohlade.
Salata s kus-kusom
Sastojci: 5 šalica kelja, 1/3 šalice kus-kusa + 1/2 šalice vode, žličica maslinova ulja, crvena paprika, limenka crvenoga graha; preljev: 3 žlice maslinova ulja, 1/4 šalice limunova soka, 1,5 žlice jabučnog octa, 3/4 žlice meda, žličica senfa, sol, papar
Priprema: Prelijte kus-kus vrućom vodom i maslinovim uljem pa pričekajte da omekša. Avokado narežite na kockice, papriku na trake, a kelj blanširajte. U staklenci pomiješajte sve sastojke za preljev i dobro protresite. Dodajte papriku i grah, zatim kus-kus pa avokado i kelj.