Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Šarm balkona: Bambus stvara zavjesu i štiti vas od pogleda

Šarm balkona: Bambus stvara zavjesu i štiti vas od pogleda
1

Lavanda i začini idealni su za sadnju na balkonu jer mu daju šarm i vrlo lako se održavaju. Atraktivni agrumi i masline kradu poglede, a zimi se unose u grijane prostore. Idealni su za veće terase...

VIDEO

Šarm i ugođaj svakom balkonu i terasi dat će puno mirišljavih mediteranskih biljaka i stabalaca, koji tako postaju prava zelena oaza. No ako želite ugodu, bez puno truda i brige o biljkama, odaberite i zasadite manje zahtjevne vrste. 

- Zaboravljate li stalno zalijevati, najbolje bi bilo da biljke navodnjavate. Jer ako biljke ne zalijete 10-ak dana, posušit će se, a mogu dobiti i neke od nametnika - objašnjava nam inženjerka agronomije Dubravka Mišolongin iz tvrtke Moj balkon.

Dodaje da su biljke živa bića i trebaju svakodnevnu njegu i pažnju, baš kao djeca. Ipak postoje neke koje ne trebaju svakodnevnu brigu. U trendi top pet biljaka spadaju mala patuljasta stabla, a na kontinentu i mediteransko bilje - lavanda, masline i agrumi, koje zimi morate obavezno unositi u zaštićeni prostor.

Lavanda i ostalo začinsko bilje, koje se sadi baš sad, najbolje će dočarati miris Mediterana. Iznimno su pogodni za uzgoj na balkonu. Posadite li neke “intenzivnije”, poput kadulje i majčine dušice, očekujte i snažniji doživljaj. Ovim je biljkama potrebno drenirano (propusno) tlo s kamenčićima, kako bi imitiralo njihovo prirodno stanište, koje na kraju daje dobar rezultat. Ne treba ih stalno zalijevati, ali primjerice treba ih orezivati (lavandu), kako ne bi “podivljala” i postala drvenasta. Bambus, osim što radi prirodnu zavjesu od susjeda, šuštanje njegova lišća, posebno u kombinaciji s vodom, daje izuzetno ugodan osjećaj. 

- Često se stavlja na terase s jacuzzijem. Međutim, njegovo lišće stalno opada, pa ga nemojte saditi ako ste lijeni čistiti - kaže Mišolongin. 

Uz to, bambus se mora saditi u velike posude jer se brzo širi, što posebno znaju ljudi koju su ga posadili u vrtu. Umjesto njega možete posaditi, u posljednje vrijeme, moderne penjačice, vitičaste, i nježne biljke, poput glicinije, koja se može formirati u stablo, no potrebno ju  je prihranjivati (dušik, fosfor i kalij).

- Još jedna vrsta bilja pogodna za balkone su patuljasti (japanski) javori, a posebno su atraktivni oni s crvenim listovima. Vole jako sunce, ali ne i vjetrovita mjesta, pa posebno pripazite na to jer će doći do oštećenja vrhova listova - kaže nam inženjerka agronomije Dubravka Mišolongin. 

Maslina i agrumi, nastavlja, također su vrlo atraktivni na većim balkonima i terasama, međutim s njima ima brige zimi - mora ih se unositi u grijane prostorije. Iz tih prostora ih se u proljeće iznosi prvo u zavjetrinu, a obavezno se i prihranjuju. Zalijevaju se ovisno o veličini posude, a nije loše za njih imati veliku posudu, od oko 50 litara - iako to ovisi i o veličini biljke.

Od sukulenata bih izdvojila agavu, aloe veru, echeveriju, pustinjski kaktus, pustinjsku ružu. Uglavnom biljke mesnatog lista, koje trebaju zalijevanje jednom u tjedan dana - kaže Mišolongin.
Tuje se u posljednje vrijeme više ne sade, no zato je tu fotinija s crvenim listovima, koja također spada u biljke koje čine živu ogradu. 

Želite raskošan balkon? Pravi trik je u okomitoj sadnji cvijeća
Želite raskošan balkon? Pravi trik je u okomitoj sadnji cvijeća

- Zahtijevaju puno tla i potrebno ih je orezivati barem dva puta godišnje. Vrlo je otporna i lijepo podnosi uvjete balkona, kako u Dalmaciji tako i u kontinentalnoj Hrvatskoj. Popularna je i lovor višnja - zaključuje Mišolongin, koja balkone za klijente uređuje s kolegicom, krajobraznom arhitekticom Željkom Kolak.     

AGRUMI I MIRISNI ZAČINI

Agrumi vrlo efektni, u velikim posudama, na prostranim terasama, ali i u minijaturnim verzijama na prozorskim daskama. Uspijevaju u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj. 
Začinsko bilje koje sadite u teglama ili žardinijerama, morate saditi s velikim brojem kamenčića koji tlo čine propusnim. 

Savjeti za uspješan uzgoj začinskog bilja na balkonu
Savjeti za uspješan uzgoj začinskog bilja na balkonu

ZA BILJKE PENJAČICE

Ako imate slobodan zid, želite da ga krasi neka biljka penjačica, a ne želite da vam se pritom ošteti fasada, ubušite željeznu mrežu. Ako vam se velike plastične posude ne uklapaju u eksterijer, možete ih “odjenuti” u jutene vreće. “Džepićaste” posude idealne su da ih objesite na mrežu ili na ogradu, a u njih možete posaditi i viseće biljke. Neka vam za skupinu posuda koje držite zajedno posluži drveni sanduk koji ćete obojiti u boju koja odgovara uređenju balkona.     

7 biljki koje će oplemeniti svaki balkon - i kako ih trebate paziti
7 biljki koje će oplemeniti svaki balkon -  i kako ih trebate paziti
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'