Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3

Savjeti za uspješan uzgoj začinskog bilja na balkonu

Powered by PEVEC

Savjeti za uspješan uzgoj začinskog bilja na balkonu

Mnogi ne uspijevaju uzgojiti začinsko bilje, iako smatraju da se pravilno brinu za njega te ga redovito zalijevaju. Upravo zato donosimo važne savjete na što paziti pri uzgoju najpopularnijih začina

Ponekad zalijevanje nije dovoljno da biljka ne uvene. Primjerice, važno je znati i da će vam neke biljke prije uspjeti ako kupite sjeme u vrtnom centru i sami ih posadite. Višegodišnje biljke poput ružmarina, origana, majčine dušice, vlasca, lovora i mente najlakše rastu od mladih biljaka koje kupujemo u vrtnom centru, dok se za druge biljke, kao što su bosiljak i korijandar, preporučuje kupnja sjemena i kasnije presađivanje.

Pritom također imajte na umu da neke biljke preferiraju jaču svjetlost. Ako imate prozor ili balkon na južnoj strani, koji daje najveću količinu svjetlosti čak i tijekom zime, na njemu će najbolje rasti biljke koje dolaze iz tropskih i polutropskih klima, poput ružmarina, bosiljka, lovorova lista, origana i majčine dušice. S druge strane, umjetno svjetlo također odgovara većini biljaka, a jako je bitno ako živite u stanu i biljke uzgajate na balkonu. Biljke bi od žarulje trebale biti udaljene 30-ak centimetara i u početku izložene njezinoj svjetlosti od 12 do 16 sati radi prilagodbe.

Bosiljak

Bosiljak voli toplinu i jaku svjetlost, stoga mu najviše odgovaraju južni ili zapadni prozor, zbog čega biste trebali izbjegavati hladne, propusne točke, naročito zimi. Dakle, ako ga tijekom toplijeg perioda držite na balkonu, kasna je jesen period kad bosiljak trebate premjestiti unutra. Ovaj je začin najbolje uzgajati iz sjemena, ali ako ste kupili mladicu u vrtnom centru, presadite ju u veću teglu. Treba ga često zalijevati, ali nemojte pretjerivati jer ne voli puno vode. U proljeće je dovoljno zalijevati svaki drugi dan, a tijekom ljeta svaki dan.

Lovorov list

Lovorov list ne preferira mokro tlo, stoga je najbolje da ga posadite u posudu u kojoj se tlo brzo isušuje. To znači da bi posuda na svom dnu trebala imati malo veće rupice od prosječnih kako bi voda brže otjecala. Kad je riječ o svjetlosti, najviše mu odgovara balkon u smjeru istoka ili zapada. Pazite na insekte na lišću i stabljikama, a najbolje je osigurati se na vrijeme pa premazati listove neem uljem kako biste spriječili uništavanje listova. 

Vlasac

Luk vlasac idealna je biljka za balkon jer ga ne morate unositi tijekom zime s obzirom na to da jako dobro podnosi niske kontinentalne temperature. Pritom treba imati na umu da vlasac najbolje raste na jakom svjetlu, stoga je najbolja pozicija balkon okrenut prema jugu. Za početnike se preporučuje kupiti biljku u vrtnom centru i kasnije ju presaditi u bogato organsko tlo. 

Menta ili metvica

Metvica ima slabo razvijen korijen pa joj je za vrijeme vegetacije potrebna umjerena klima s jako puno padalina, odnosno zalijevanja. Preferira južne pozicije i ne voli biti u sjeni. U našim krajevima metvica može prezimiti jer joj temperatura do -20 ºC ne šteti, a ispod snijega podnosi čak i niže temperature. 

Ovog proljeća uredite vrt ili dvorište u kraljevskom stilu
Ovog proljeća uredite vrt ili dvorište u kraljevskom stilu

Origano

Origano potječe iz mediteranske kulture pa nema velike zahtjeve kad je riječ o zalijevanju. Samo trebate paziti da tlo nije mokro, odnosno da se u njemu ne nalazi prevelika količina vlage. Najbolji uzgoj postiže se u većim teglama, a origanu naročito pogoduju osunčani prostori jer ima velike zahtjeve kad je riječ o toplini i svjetlosti.

Majčina dušica

Majčina dušica zahvalna je biljka za uzgoj jer ne treba puno vode. Štoviše, u prisutnosti velike vlage može oboljeti, stoga je ovu biljku potrebno uzgajati u teglicama koje imaju veće rupe na dnu, kao i na pozicijama s dosta sunca jer preferira sušu. Ako vam balkon većinu dana nije na suncu, uvijek možete koristiti umjetno svjetlo, odnosno lampe. 

Peršin

Peršin je najčešći začin koji uzgajamo, a odgovara mu plodna, rahla zemlja i toplo,sunčano mjesto. Ne voli biti izravno na suncu jer mu listovi polako počnu žutjeti. U tanjuriću uvijek treba biti malo vode, a sam peršin možete prskati vodom. Što se tiče tegle, dovoljna vam je klasična posuda za cvijeće jer nema velik korijen. Nakon što pusti velike stapke listova, počnite ga obrezivati škarama za vrt.

Noćna bajka u vašem vrtu? Moguća je uz ove savjete
Noćna bajka u vašem vrtu? Moguća je uz ove savjete

Ružmarin

Ružmarin klija teže od drugih začina pa nemojte paničariti ako vidite da mu duže treba da proklija. Prilikom sadnje poželjno je imati svježe sjeme te sijati ružmarin u travnju. Riječ je o biljci koja voli puno sunca, ali dobro će funkcionirati i u hladu. No pazite na mlade biljke jer ih je tijekom hladnih dana ipak poželjno maknuti s balkona. Kod ove se biljke preporučuje sadnja reznica jer daje najbolje rezultate. Imate li vi neke savjete za uspješan uzgoj začinskog bilja na balkonu?

Više zanimljivosti i ideja kako brzo i lako urediti vrt pronađite u Vrtnoj patroli.

Powered by PEVEC

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode