Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Saveznik ljepote, pamćenja i jakih kostiju - bobičasto voće

Saveznik ljepote, pamćenja i jakih kostiju - bobičasto voće
1

Maline i borovnice štite zdravlje kostiju, goji bobice daju energiju, ribizl pomaže u regulaciji krvnog tlaka, kupine jačaju pamćenje, a brusnica štiti mokraćni mjehur

VIDEO

Bobičasto voće pravi je eliksir zdravlja, štiti kosti, održava probavu i blagotvorno djeluje na kožu. Najpoznatije među njima su borovnice bogate antioksidansima i polifenolom koji potiče jačanje kosti. Studije su potvrdile da ove plave bobice sprječavaju gubitak koštane mase nakon menopauze, a štite i od bolesti srca i karcinoma, piše Daily Mail

Jagode štite zdravlje crijeva

Iako ne spadaju u bobičasto voće, jagode nutricionisti često povezuju s njim zbog blagotvornog djelovanja na zdravlje i zato što rastu u isto vrijeme. One sadrže više vitamina C nego naranče i jedan su od najboljih prirodnih lijekova protiv zatvora. Bogate su vlaknima koja potiču rad crijeva, a sjemenke čiste stjenke. Izvrstan su dodatak prehrani jer smanjuju apetit i pomažu u regulaciji šećera u krvi. 

Kupine za pamćenje

Kupine poboljšavaju ravnotežu, koordinaciju i pamćenje, potvrdile su brojne studije. Polifenoli pomažu u čišćenju otrova koji se nakupljaju u mozgu i štite od Alzheimerove bolesti. Osim toga, bogate su antioksidansima i imaju protuupalna svojstva. 

Crveni ribizl pomaže u regulaciji krvnog tlaka

Šalica crvenog ribizla sadrži 308 miligrama kalija, a svaki se dan preporučuje unijeti oko 2000 mg. Kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka i u izgradnji mišića te kosti. Manjak može izazvati grčeve, slabost i nepravilan rad srca. Upravo zbog toga stručnjaci preporučuju svaki dan jesti ribizl. 

Goji bobice daju energije

Goji bobice sadrže više betakarotena nego mrkva, a bogate su i željezom. One štite vid, poboljšavaju cirkulaciju, jačaju imunitet i daju energije, a usporavaju i starenje. Često ih se naziva i sretne bobice zato što poboljšavaju energiju i izdržljivost. 

Zdravija kosa i ljepša koža uz acai bobice 

Samo ime acai bobica tj. bobice ljepote dovoljno govori. One su bogate aminokiselinama i omega masnim kiselinama, važnima za zdravlje kose, noktiju i kože, a kemijski spojevi antocijanini štite stanice od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. 

Istraživanja su potvrdila za su voćne mušice koje su svaki dan dobivale dodatak prehrani s acai bobicama živjele tri puta dulje od onih mušica koja su bile na placebu. 

Maline za zdrave zglobove

Maline su baš kao borovnice bogate antioksidansima i imaju protuupalna svojstva. Samo jedna šalica ovog voća na dan sprječava oštećenja jetre, regulira razinu šećera u krvi, čisti kožu i smanjuje rizik od srčanog udara. 

Istraživanja su potvrdila da baš kao i borovnice sprječavaju gubitak koštane mase i smanjuju upale zglobova, pa bi se u budućnosti mogle koristi u liječenju artritisa. 

Brusnice - saveznik u borbi s bakterijama

Brusnice čuvaju zdravlje mjehura i sprječavaju infekciju E.coli, a istraživanja su pokazala da pomažu i kod liječenje Helicobactera, bakterije koja se povezuje s gastritisom i čirevima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku