Bogate su kalijem, magnezijem, željezom i antioksidansima kao što su antocijani i zbog toga se ubrajaju u superhranu. Donosimo recepte koji će oduševiti sve ljubitelje kupina
Sezona je jagoda, borovnica, malina i ostalog bobičastog voća koje bi se moralo naći na jelovniku jer sadrži velike količine hranjivih tvari i pomažu zdravlju
Ovaj liker ima jako izraženu slatku voćnu notu. Ako nemate domaće rakije, za zamjenu možete koristiti votku. U oba slučaja liker je gust i ukusan, pogotovo s kockicama leda tijekom večeri
Malom Zuhdiji (12), kojeg od milja zovu Zule, još nije svejedno i nije se potpuno opravio od toga što su mu nepoznati muškarci u subotu uzeli sve kupine.Ipak, od prodaje uz cestu nije odustao.
Stali su i pitali me koliko koštaju kupine, na što sam im ja rekao da koštaju deset maraka. Tražili su od mene da im kupine istresem u vrećicu. Nakon toga oni su samo otišli, otkrio je Zuhdija Alić
Pitao sam ga kako se zove. Mislim da je rekao Zuhdija, nisam siguran. Pitao sam ga koliko koštaju te kupine, a rekao je 10 KM. Dao sam mu deset maraka i zamolio sam ga da prestane plakati, opisao je Selmir Šljivić tužan događaj u općini Kladanj u BiH
Od sočnih plodova pripremaju se napici za jačanje imuniteta i protiv slabokrvnosti. Imaju najbolji učinak na tijelo kad ih se jede s drugim bobičastim voćem poput borovnica ili ribizlom
Maline i borovnice štite zdravlje kostiju, goji bobice daju energiju, ribizl pomaže u regulaciji krvnog tlaka, kupine jačaju pamćenje, a brusnica štiti mokraćni mjehur
Nemoguće je ubrati previše kupina - od onog što ne uspijete pojesti pripremite osvježavajuće slastice, izraditi umak za prelijevanje ili ih umijesite u slasnu tortu
Nevjerojatne crne bobice: Zdrave su, slasne i iznad svega osvježavajuće, a od nji se najčešće priprema voćni sok, džem ili pak kupinovo vino ili liker bogati željezom
Sinjsko tužiteljstvo optužilo je M.P. (52), koji je ugrozio sigurnost stanovnika sela Podruga nakon što je nemarno zapalio korov
Kod pripreme kompota od suhog voća potrebno je voće dobro oprati i dan ranije potopiti u hladnoj vodi. Kompot kuhajte drugi dan.
Iskoristi svoj Oranž